Kamuhírek, kamu pályázat családi házak felújítására

Kamuhírek, kamu pályázat családi házak felújítására

Kamuhírek, kamu pályázat családi házak felújítására

– avagy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen

Szerző: Szőke Rozália

kamu pályázat családi házak felújításáraJó szándékú ismerőseim örvendeztetnek meg nap mint nap a hírrel, hogy mint családi házban lakó pályázhatok április elsejétől a ház teljes felújítására. Ami persze jól jönne. A tető, vagy a fűtési rendszer, de a ház szigetelése is megérne egy misét, akarom mondani némi felújítást.
Ha ezekre külön-külön pályázhatnék, akkor is megérné pályázni, de a teljes házfelújításról csak álmodozhatok – sajnos ezúttal is. Utánanéztem ugyanis, ki és milyen feltételekkel hirdette meg a pályázatot. 

 

Csábító ígéretek

Sajnos már a legelején elakadtam, mert egyetlen hivatalosnak tekinthető helyen sem találtam meg a ‘Fejleszd az otthonod’ programot.  A hitelesnek csak majdnem tűnő oldalakon (nem csinálnék nekik most reklámot) ugyanazt a címet találtam: „Családi házban lakók figyelem: teljes felújításra pályázhat 2018 április elsejétől!”.

A program az írások szerint roppant csábító.

„A ‘Fejleszd az otthonod’ program lényege, hogy a forrás 90% vissza nem térítendő támogatást biztosít a lakosságnak, bizonyos szociális rászorultság megítélése esetén ez 100%-ra nőhet, tehát egyáltalán nem lesz szükség önerőre vagy kisebb méretű hitelre sem.”

A folytatás sem különb…
„Az igénylés módja nagyon egyszerű lesz, és nem fog sok papírmunkával járni, ez a mi munkánkat is segíti majd. Hamarosan közzétesszük az igénylések pontos helyszínét és időpontját, de biztosítunk mindenkit arról, hogy lehetősége lesz részt venni a programban!” – nyilatkozta a hírforrás szerint Szabó Zsolt.

 

A valóság

Nos, nem tudom Szabó Zsolt, aki mellesleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, nyilatkozott-e valaha ebben a témakörben, de mindenesetre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem tud hasonló nevű, és hasonlóan nagy kedvezményeket nyújtó programról. (Megkérdeztem.)
Egész pontosan az NFM információi szerint semmiféle pályázatot nem hirdettek, hirdetnek az év első felében.

Ezzel szemben a Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet (NFSI) tájékoztatót adott ki, az Otthon Melege Program kapcsán az elmúlt napokban napvilágot látott megalapozatlan hírekkel szemben a 2018-as alprogramok elindításáról.

 

Még nincs döntés

Eszerint az Otthon melege program alprogramjairól még nincs döntés!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a rendelkezésre álló forrás figyelembe vételével, a beérkezett lakossági igények és szakmai javaslatok alapján folyamatosan vizsgálja az új kiírások meghirdetésének lehetőségét.

A friss pályázatokról azonnali és hiteles tájékoztatás minden esetben a kormany.hu oldalon és az NFSI honlapján található.

Ugyanakkor az NFSI kijelenti, hogy „a Kormány elkötelezett amellett, hogy csökkentse mind a társasházi, mind a családi házakban elő lakosok kiadásait, vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokkal segítve a lakóépületek energetikai korszerűsítését.
A 2014 őszén hazai költségvetési forrásból útjára indított Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású, vissza nem térítendő támogatáshoz juttassa a lakosságot az ország egész területén.
Az Otthon Melege Program a mai napig több mint 180 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá több mint 29 milliárd forint összértékben. A legutóbbi fűtéskorszerűsítési és háztartási gépcsere alprogramok keretében is több mint 70 ezer sikeres pályázó kapott összesen 7 milliárd forintot meghaladó támogatást.”

 

Maradjunk a realitások talaján!

Nem tudom honnan, és milyen céllal indult útjára az említett, sok ezer embert megtévesztő kamuhír, és miért osztják ész nélkül tovább a közösségi oldalakon. 
Persze az okok sejthetők: a „lájkvadász” oldalak ilyen hangzatos kamuhírekkel növelik látogatottságukat, a hátrányosabb anyagi helyzetben levők pedig, akik nem tudnak profitálni a jelenlegi támogatási formákból, azonnal lecsapnak a mégoly csodásnak is tűnő lehetőségekre, ígéretekre.
Mert bizony néhány településen igencsak siralmas a helyzet, nagyon is ráférne a családi házak többségére a fűtési rendszer cseréje, a szigetelés, a nyílászárók cseréje – és sorolhatnánk tovább a sürgősebbnél sürgősebb tennivalókat, csak a forráshiány nem engedi a komolyabb fejlesztéseket.
Az már csak külön érdekesség (és jól mutatja, hogy a magyar lakosság mennyire nincs tisztában a nagy számokkal), hogy a kamuoldalakon 2 milliárd forint támogatási forrással hirdetik a csodát, ami 2 millió forint beruházási költséggel számolva mintegy 1000 ház felújítására lenne elegendő…

Ha a pályázatok iránt érdeklődünk, nézzünk utána az NFM vagy a NFSI honlapján!

Kategóriák: Felújítás

Vélemény? (1) ↓

1 Comment

  1. Galambos Gáborné április 25, 2018

    Hát igen! Ez nagyon szomorú, hogy csak kamu a hír! Az eddigi támogatások csak azoknak volt jó, akik egyébként is felújítanak és már meg van az összeg hozzá! Tiszta nyereség ha utólag a pályázat útján visszakap még pár százezer forintot.Ezt csak a tehetőseknek megfelelő. Azoknak kellene elsősorban segíteni, akiknek nincs forrásuk. Ja, meg a fogyatékos embereknek is kellene kedvezményeket adni pld.

    reply

Vélemény?