Kedvezőbb építési hitelek 2013-ban!

Kedvezőbb építési hitelek 2013-ban!

– Karácsonyi ajándék házépítőknek és felújítóknak

Financial pressureA Karácsony előtti hírdömpingben a tandíj körüli történések elnyomtak egy, a házépítők és házfelújítók számára fontos hírt: 2013-tól várhatóan kedvezőbbé, kiszámíthatóbbá válnak a lakáscélú kamattámogatásos hitelek!
Ez annyiban is érinti a házépítést vagy felújítást tervezőket, hogy talán meglevő lakásukat is könnyebb lehet eladni, mivel a hitelkönnyítés a használt lakás vásárlásokra is vonatkozik.
Olyan kevés jó hír érinti ma az építkezőket, érdemes hát megismerkedni a ritka kivétellel!

Ami változik

Több korábbi blogunkban mi is beszámoltunk arról, hogy 2012-től újra igénybe vehetők államilag támogatott lakáshitelek – meghatározott feltételek mellett. (Az utolsó, ebben a témában írott blogbejegyzés ide kattintvaolvasható!)
Ezeket a hiteleket augusztus óta már több bank is forgalmazza. (Erről a Facebook-oldalunkon számoltunk be.)
A Kormány közvetlenül Karácsony előtt áttekintette a hitelkihelyezések eddigi tapasztalatait, és számos könnyítésről döntött, melyek a kamattámogatásos hitelek feltételeit érintik.
Bár idehaza a „hitel” manapság a legnépszerűbb szitokszavak egyike, ráadásul egyáltalán nem könnyű hozzájutni, de azért a lakásvásárlások, házépítések és házfelújítások zöme a világon mindenhol részben hitel igény vételével zajlik.
Érdemes tehát áttanulmányozni a megújult lehetőségeket.

A változások

A kamattámogatás mértéke eddig évről évre csökkent. Mostantól kezdve a támogatás (valószínűleg) az első évi szinten marad öt éven keresztül. (A kamattámogatás mértéke 50-70%, gyerekszámtól és a vásárlás/építés típusától függően.)

A módosítási javaslat megnöveli a felvehető hitel nagyságát is. (Ezt persze a lehetőségeken túl továbbra is meg fogják határozni a hitelfelvevő anyagi lehetőségei…)  Új lakás vásárlása, új ház építése esetén az elérhető hitelösszeg 15 millió forintra, használt lakás vásárlása vagy felújítás esetén 10 millió forintra nőhet.

Az állami támogatásnak használt lakás esetében korlátot szab a vásárolt lakás értéke is. Ez az érték is nőtt, immáron 20 millió forintra.

Újdonság az is, hogy immáron bővítéshez is felvehető támogatott hitel (ez korábban sokak által vitatott pont volt!), méghozzá 10 millió forintig.

Áttekintés

A tervezett változásokat a portfolio.hu által készített táblázat közreadásával mutatjuk be.

Fontos! A bevezetés részletei még nem ismertek, de addig is lehet (akár az ünnepek között is!) kicsit aktualizálni az építési költségekkel kapcsolatos pénzügyi terveket!

Akit kicsit részletesebben érdekel a téma:
https://www.penzcentrum.hu/hitel/dontott_a_kormany_kedvezobbe_teszik_a_tamogatott_lakashiteleket.1034908.html

 

Kategóriák: Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?