Miből épüljön a házunk?

Miből épüljön a házunk?

– Apró élénkülés az államilag támogatott hitelek piacán

pitesi_hitelEgy házépítéshez, házfelújításhoz hasonló nagy értékű beruházást a világon mindenhol három forrásból finanszíroznak az építkezők:
saját pénzükből, megtakarításaikból (nálunk idehaza jó eséllyel jutnak szerephez a szülők és nagyszülők is…),
– speciális, többnyire jelzálog alapú hitelekből,
– az állam által különböző jogcímeken adott támogatásokfelhasználásával.
A néhány éve beütött krach után a legtöbb építkező úgy gondolja, hogy magára maradt,  csak saját magára és saját pénzére számíthat.
Ha ez a feltételezés nem is alaptalan, de azért igenis vannak ma is igénybe vehető külső források.
Érdemes minden építkezőnek tisztában lenni a lehetőségekkel és korlátokkal.
Ebben próbálok meg a mai blogbejegyzésben segíteni.

Költségvetés készítése kulcskérdés

Az Építem a házam könyvsorozat I. kötetében külön fejezet foglalkozik a házépítés előkészítésének egyik legfontosabb lépésével, a költségvetés készítésével.
Tudható volt, hogy a konkrét állami támogatásokról szóló rész a könyv egyik leggyorsabban avuló része lesz. (Ezért is tartom fontosnak, hogy a könyvvásárlók ezen a fórumon folyamatosan friss információkkal rendelkezzenek.)
Egy biztos: Magyarországon a házépítők, házfelújítók ma lényegesen kevesebb segítséget kapnak egy korszerű, értékálló családi ház építéséhez, mint Európa legtöbb országában. (Ezt sokan a számlanélküliséggel, kétes minőségű, de olcsó anyagok megvásárlásával próbálják „kompenzálni”, ami biztosan senkinek nem jó…)
Vegyük sorba, milyen állami segítséghez juthat, aki most akar építkezni!

Lakástakarékpénztári megtakarítás

Bár időről-időre felröppennek pletykák (ezek egy része a támogatások csökkenéséről, mások annak növeléséről szólnak), de viszonylag hosszú idő óta az egyetlen stabil állami támogatásnak a lakástakarékpénztári szerződésekre adott (maximum 72.000 Ft/év) állami támogatás számít.
Tény, hogy ennek igénybe vétele némi előrelátást igényel, de ma már minimális előtakarékosság után rendkívülkedvező hitel is igényelhető és megkezdhető az építkezés (mondjuk így, a további megtakarítás kontójára).
Felújításokhoz ideális, hiszen egy öt éves, havi 20.000 Ft-os megtakarítással kb. 1,5 millió forintot kaphatunk kézhez (melyből 360.000 Ft állami támogatás). Több szerződéssel az összeg többszöröződhet.
A lakástakarékpénztári szerződésekről, az abban bekövetkezett pozitív változásokról egy korábbi blogbejegyzésben részletesen írtunk – ide kattintva elolvasható.

Kamattámogatásos hitelek és újfajta „szocpol”

Idén élesztették fel ezt a két, néhány éve még nagyon népszerűnek számító támogatási formát.
A „szocpol” (hivatalos nevén lakásépítési támogatás) vissza nem térítendő támogatás, felhasználási lehetőségei viszonylag korlátosak, és hiteltől függetlenül is igényelhető.
A kamattámogatás értelemszerűen csak hitel felvétele esetén vehető igénybe (az állam a kamatfizetés támogatja – új formájában már csak néhány évig) – viszonylag széles körben.
Bár az erről szóló rendelet már tavaly megjelent, de mostanáig alig volt bank, ahol igénybe vehető lett volna (az előírt kamatplafon miatt nem érte meg vele foglalkozni).
Kedvező újdonság, hogy megállapodás született az állam és a bankok között, s ennek hatására – úgy tűnik –egyre több helyen hozzáférhető lesz az ilyen támogatott hitel már a közeljövőben is.
Erről a témáról is írtunk már korábban (itt és itt olvasható), de most egy nagyon részletes, értékes összefoglaló jelent meg a portfolio.hu honlapon, amelynek áttanulmányozását feltétlenül ajánlom mindenkinek, aki házépítést, házfelújítást tervez. Ide kattitnva olvasható!

Egyedi pályázatok

Ez az a terület, ahol jócskán elmaradunk sok más országtól, melyekben sokkal bőkezűbben támogatják az energiatakarékos, értékálló otthonok építését, felújítását.
Aktualitást ad a témának, hogy éppen a napokban nyílik meg egy új  pályázat – gépészeti felújításokra.
Ebben a témában is írtam már több blogot, a legutóbbit mindenképpen ajánlom figyelmébe. (Itt olvasható!)
A pletykák arról szólnak, hogy 2014-től nőhetnek meg ezen a területen a források – jó lenne hinni benne. (Ennél csak az lenne még jobb, ha nem kellene 2014-ig várni…)

Finanszírozás a Tervcafén is

Az építkezés finanszírozása mindenképpen kulcskérdés.
Éppen ezért feltett szándékunk, hogy ősztől pénzügyi konzultációk lehetőségével bővítjük a Tervcafékkínálatát!
(Apropó, már olvashatók az őszi Tervcafé-időpontok! Jelentkezés szeptember elejétől.)

Kategóriák: Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?