Végre egy pozitív hír a lakáspiacon!

Végre egy pozitív hír a lakáspiacon!

– régóta várt pozitív változások a lakástakarék pénztáraknál

1269975_coins_in_handNem sok pozitív hírrel szembesülhettek a házépítők és felújítók az utóbbi időben. Ime egy kivétel: valami, amitől egy kicsit egyszerűbbé válhat új otthonunk finanszírozása!
Egyben egy új blogoló-szakértő is bemutatkozik Az építő közösségben!

 

 

 

Sajtó információ: „Évek óta várt pozitív változások lépnek életbe 2011. január elsejével a lakás takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosítása kapcsán. A törvénymódosítást 2010. december 13.-án fogadta el a parlament.”

Igen, végre egy jó hír, de mik is azok a „pozitív változások”? Bontsuk ki és nézzük meg, mit jelent ez azoknak akik az otthonteremtésüket, vagy a meglévő otthonuk korszerűsítését kívánják megoldani lakásszámlával, lakástakarék pénztári megtakarítással.

Mielőtt azonban ezt kifejtem leírom: mi is a lakásszámla?

A lakásszámla, más néven lakástakarék pénztári megtakarítási számla, a lakástakarék pénztáraknál magánszemélyek által nyitott lakáscélú megtakarítási számla azaz, olyan mint egy bankszámla, csak ez egy speciális számla, melyre elhelyezett összeget csak lakáscélra használhatjuk fel. Amennyiben a lakáscél igazolható, úgy a havi szinten elhelyezett összeget, az állam megtoldja a befizetett összeg 30% -ával. Ezen felül pluszban a számlán lévő pénzünkre betéti kamatot is kapunk, mely módozattól függően 1-3%. Ezzel a megoldással már eddig is komoly önerőt lehetett képezni. A konstrukció előnyösségét egyre többen ismerik fel. Ebben az évben főleg azért indítottak lakásszámlát, mivel a hitel felvételi lehetőségek beszűkülésével, és a „szocpol” megszüntetésével szinte egyedüli lakáscélú állami támogatás maradt a piacon. Jövő évtől azonban az eddig is előnyösnek mondható lakásszámlát további kedvezménnyel erősítették.

Vegyük tehát sorban a módosításokat:

Első, és szinte a legfontosabb módosítás a lakáscél igazolásában történt, mivel ezután nem kell a közvetlen hozzátartozóknak saját tulajdonnal, vagy résztulajdonnal rendelkezni a vásárolt, épített, vagy korszerűsített ingatlanban. Mit is jelent ez? Eddig, ha volt egy lakásszámlánk, akkor a lakáscélt a felhasználásnál számlával vagy adásvételi szerződéssel, tulajdoni lappal kellet igazolni, hogy az adott ingatlanban tulajdonnal rendelkezünk. Így ha a szülő mondjuk, a nagykorú külön élő gyermekének azzal kívánt segíteni, hogy a szülő nevére szóló lakásszámlán lévő pénzt a gyermeke használhassa fel a saját lakhatásának elősegítésére, így ezt nem tehették meg legálisan. Örvendetes tehát, hogy a módosítás után ezt az amúgy is szokásos megoldást, ezután a közeli hozzátartozók egymásnak megtehetik.

A lakáscélok közé bekerült a lakásbérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása is. Ezzel lehetővé válik a gyermekek iskolai évek alatt történő bérlakásban történő lakhatásának támogatása, így nem kell egy zsúfolt kollégiumban, vagy albérletben laknia.

Az életkezdő fiataloknak, akik nem rendelkeznek megfelelő önerővel, tőkével egy saját otthon vásárláshoz, számukra is megoldás, hogy az eddig összegyűlt pénzt felhasználják a bérlakási lakhatásra.

Fontos továbbá, hogy a Lakástakarék pénzárak számára az eddigi 20% – ról 75% -ra emelték a saját tőke arányában kihelyezhető áthidaló kölcsön összegét. Ez azt jelenti, hogy azon megtakarítók, akik a szerződésben foglalt minimális megtakarítási időt (minimum 4 év) még nem érték el, viszont rendszeresen megtakarítanak, azok kedvező kamatozású (7-8%) fix forint alapú lakáskölcsönt kaphatnak.
A lakáskölcsönt nem csak új, hanem a meglévő, de alacsony energetikai szinten lévő, pazarló otthonaink korszerűsítésére is felhasználhatjuk. Így lehetőségünk nyílik már korábban elvégezni a korszerűsítést, ezáltal nagymértékben csökkenteni tudjuk az épületünk energia fogyasztását, amivel nem csak energiát, de pénzt is megtakaríthatunk!

Örömteli továbbá, hogy az eddigi 8 évről, 10 évre növelték a megtakarítási időszakot, mely alatt állami támogatás jár a befizetett összegre, ezáltal amíg idáig közel 6 millió forintos szerződéses összeget lehetett indítani, ezután ez az összeg 8 millió forintra emelkedett.

Az áthidaló kölcsönre, lakáscélra vonatkozó rendelkezések a már elindult és futó lakásszámlákra is alkalmazandó.
Ezen rendelkezések, és a lakástakarék pénztárak erősítésével a kormány a 2011 tavaszától induló energetikai korszerűsítési program finanszírozási elemeként kívánja pozícionálni. A program további támogatási formákkal fog kiegészülni, melyek az előzetes ígéretek szerint egyszerűsített pályázati formában fognak történni.
Meggyőződésem, hogy e rendelkezésekkel végre használható, és fenntartható finanszírozással fogjuk tudni megvalósítani halaszthatatlan lakáscélunkat.

Deák Jenő

Várjuk kérdéseiket, amelyeket a blog alatt tehetnek fel!

 

Kategóriák: Építkezés, Jogi háttér, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?