Mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt? - Építem a Házam

Mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt?

Mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt?

– avagy mikor számít a családi házunk “kész”-nek?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Sokakban felmerül a kérdés, mikor számít a családi ház építése “kész”-nek, mikor fejeződik be hivatalosan az építkezés, és mikor lehet használatbavételi engedélyt illetve hatósági bizonyítványt igényelni.
Utánajártunk annak, milyen állapotot kell elérni ahhoz, hogy befejezettnek tekinthessük hivatalosan is az építkezésünket. Akár generálkivitelezővel építteti a házát, akár nem, ez mindenképpen izgalmas kérdés, már csak azért is, mert  hitelnél, CSOK-nál ettől függ például az utolsó részletek folyósítása.

 

Használatbavételi engedély, hatósági bizonyítvány

Korábbi bejegyzéseimben már említettem, hogy személyesen is érintettek vagyunk a témában, mert most fejeződik be az építkezésünk. Így mi magunk is arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mikor kell megigényelni a hatósági bizonyítványt egyszerű bejelentés esetén? (Ha engedélyköteles eljárásban építkezik valaki, akkor használatbavételi engedélyt igényel.)

A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről 6. §-a ír a hatósági engedélyezés folyamatáról, szabályairól, de nem ír a feltételekről. 
A rövid válasz tehát látszólag az, hogy: ha minden, ami a terven szerepel megvalósult, akkor van kész a ház. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. (Szerencsére 🙂 )

A helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, mit tekintenek “kész”-nek, ők adnak iránymutatást erre vonatkozóan. Továbbá meg lehet kérdezni az adott településhez tartozó építésfelügyeleti hatóságot, ki-mit vár el, hiszen ők jönnek ki ellenőrizni!

 

Mik lehetnek minimális elvárások a “kész” állapothoz?

A használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány kiadásának minimális feltételei a fő épületszerkezetek 100 %-os készültsége mellett a következők lehetnek (általánosságban):

 • Az engedélyezett tervben meghatározott hőszigetelések beépítése
 • Nyílászáró szerkezetek szakszerű beépítése, a homlokzati nyílászárók beüvegezése
 • Az épület elektromos hálózatának kiépítése és üzemképes állapotba helyezése
 • Vízvezeték hálózat kiépítése (legalább egy vízvételi lehetőség és WC használhatóságának biztosítása)
 • Szennyvíz elhelyezésének biztosítása az előírásoknak megfelelően (ahol van közcsatorna, ott kötelező a rákötés)
 • Belső vakolatok felhordása és lemeszelése
 • Helyiségek aljzatbetonozásának az elkészítése
 • Az épület homlokzatára legalább alapvakolat felhordása
 • Lakás fűthetőségének biztosítása
 • Tervezett lépcsők beépítése, korláttal együtt
 • Padlástér szakszerű lezárása (tetőhéjazat, a deszkázások és bádogozások 100 %-os készültsége)

Ismételten felhívnám a figyelmet, hogy ezek CSAK minimális elvárások, CSAK általánosságok, a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány igénylésének előfeltételeiről a helyi önkormányzatnál illetve építésfelügyeleti hatóságnál kell pontos iránymutatást kérni.

Ha megvan a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány, az építkezés hivatalosan befejeződik, a családi házunk “kész”-nek nyilvánítódik, és a bankok ekkor szokták az utolsó részletet folyósítani a hitelből, CSOK-ból, támogatásokból – ki éppen miből építkezik.

Ajánlom figyelmetekbe Tudástárunkat, ahol minden tudást megtaláltok egy helyen, ami az építkezésetekhez szükséges lehet!

Ha tetszett a cikk, bátran osszátok meg Ti is!

Kategóriák: Egyéb, Jogi háttér, Kivitelezés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?