Mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt?

Mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt?

Mikor kaphatunk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt?

– avagy mikor számít a családi házunk „kész”-nek?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Sokakban felmerül a kérdés, mikor számít a családi ház építése „kész”-nek, mikor fejeződik be hivatalosan az építkezés, és mikor lehet használatbavételi engedélyt illetve hatósági bizonyítványt igényelni.
Utánajártunk annak, milyen állapotot kell elérni ahhoz, hogy befejezettnek tekinthessük hivatalosan is az építkezésünket. Akár generálkivitelezővel építteti a házát, akár nem, ez mindenképpen izgalmas kérdés, már csak azért is, mert  hitelnél, CSOK-nál ettől függ például az utolsó részletek folyósítása.  

 

 

Használatbavételi engedély, hatósági bizonyítvány

Korábbi bejegyzéseimben már említettem, hogy személyesen is érintettek vagyunk a témában, mert most fejeződik be az építkezésünk. Így mi magunk is arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mikor kell megigényelni a hatósági bizonyítványt egyszerű bejelentés esetén? (Ha engedélyköteles eljárásban építkezik valaki, akkor használatbavételi engedélyt igényel.)

A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről 6. §-a ír a hatósági engedélyezés folyamatáról, szabályairól, de nem ír a feltételekről. 
A rövid válasz tehát látszólag az, hogy: ha minden, ami a terven szerepel megvalósult, akkor van kész a ház. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. (Szerencsére 🙂 )

A helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, mit tekintenek „kész”-nek, ők adnak iránymutatást erre vonatkozóan. Továbbá meg lehet kérdezni az adott településhez tartozó építésfelügyeleti hatóságot, ki-mit vár el, hiszen ők jönnek ki ellenőrizni!

 

Mik lehetnek minimális elvárások a „kész” állapothoz?

A használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány kiadásának minimális feltételei a fő épületszerkezetek 100 %-os készültsége mellett a következők lehetnek (általánosságban):

 • Az engedélyezett tervben meghatározott hőszigetelések beépítése
 • Nyílászáró szerkezetek szakszerű beépítése, a homlokzati nyílászárók beüvegezése
 • Az épület elektromos hálózatának kiépítése és üzemképes állapotba helyezése
 • Vízvezeték hálózat kiépítése (legalább egy vízvételi lehetőség és WC használhatóságának biztosítása)
 • Szennyvíz elhelyezésének biztosítása az előírásoknak megfelelően (ahol van közcsatorna, ott kötelező a rákötés)
 • Belső vakolatok felhordása és lemeszelése
 • Helyiségek aljzatbetonozásának az elkészítése
 • Az épület homlokzatára legalább alapvakolat felhordása
 • Lakás fűthetőségének biztosítása
 • Tervezett lépcsők beépítése, korláttal együtt
 • Padlástér szakszerű lezárása (tetőhéjazat, a deszkázások és bádogozások 100 %-os készültsége)

Ismételten felhívnám a figyelmet, hogy ezek CSAK minimális elvárások, CSAK általánosságok, a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány igénylésének előfeltételeiről a helyi önkormányzatnál illetve építésfelügyeleti hatóságnál kell pontos iránymutatást kérni.  

Ha megvan a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány, az építkezés hivatalosan befejeződik, a családi házunk „kész”-nek nyilvánítódik, és a bankok ekkor szokták az utolsó részletet folyósítani a hitelből, CSOK-ból, támogatásokból – ki éppen miből építkezik. 

Ajánlom figyelmetekbe Tudástárunkat, ahol minden tudást megtaláltok egy helyen, ami az építkezésetekhez szükséges lehet! 

Ha tetszett a cikk, bátran osszátok meg Ti is!

Kategóriák: Egyéb, Jogi háttér, Kivitelezés

Vélemény? (42) ↓

42 Hozzászólások

 1. Lelkes Csaba október 25, 2019

  Szia, a hatósági engedély nem ugyanaz mint a használatbavételi engedély?, ha megkaptak az epitoktol a hatósági engedély meg szükségünk van a használatbavételi engedélyre is?

  Koszonom

  reply
  • Bodnár György október 28, 2019

   Kedves Csaba,

   A használatba vételi engedély és a hatósági bizonyítvány „lényegében” ugyanazt jelenti, hogy a ház elkészült a terveknek megfelelően. Azon építkezéseknél, amelyek még az engedélyezési eljárás keretében valósulnak meg, beszélünk használatba vételi engedélyről. Azon építkezések, amelyek az egyszerű bejelentési eljárás keretében történnek, már a hatósági bizonyítvány bizonyítja az adott ház/épület/munka elkészültét. Tehát ha egyszerű bejelentéssel építkeztek, hatósági bizonyítványt fogtok kapni a ház elkészülte esetén. Felhívom figyelmed, hogy 2019. október 24-től változtak a hatósági bizonyítvánnyal kapcsolatos szabályok a 244/2019. (X. 22.) Korm. rendelet hatályba lépését követően.

   További kérdés esetén keressetek bizalommal,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • R. Péter március 29, 2021

    Kedves Zsuzsanna!

    Társasházi közös tulajdonban lévő raktárhelyiségek átalakításával létrejött társasházi közös tulajdonban maradó lakás esetén:

    Ha ezt a lakást beírjuk az alapító okiratba és beadjuk a földhivatalba ezt a módosított alapító okiratot,

    akkor kell-e ehhez hatósági bizonyítványt szerezni e lakásra?

    Vagy e nélkül is bejegyzi a földhivatal a módosítást?

    (külön albetét (külön tulajdoni lap) létrehozása nem történik)

    Nagyon köszönöm a választ, előre is.

    Üdvözlettel:
    R. Péter

    reply
 2. Éva november 7, 2019

  Üdvözlöm!
  Sajnos a bankunknál a hitelfolyósítás kapcsán arra próbálnak rávilágítani,hogy a kapott hatósági bizonyítvány nem egyezik meg a használatbavételi engedéllyel.Kérhetek egy hatályos kormányrendeletet arra vonatkozóan,hogy megegyeznek?Nagyon hálás lennék. Üdv:Éva

  reply
  • Bodnár György november 7, 2019

   Kedves Éva!

   Ajánlom a bank figyelmébe a Lechner Tudásközpont tájékoztatását (https://www.e-epites.hu/hirek/tajekoztato-az-egyszeru-bejelentessel-kapcsolatos-legutobbi-modositasokkal-kapcsolatban):

   „Hogyan történik egy építési engedély alapján felépített, 300 m2 alatti összes hasznos alapterületű lakóépület használatbavétele?

   A használatbavétel ugyanúgy történik, mint eddig az építési engedély alapján épített épületeknél történt. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (R1) 39.§-a határozza meg a használatbavételi engedély, az 54.§-a használatbavétel tudomásulvételi eljárás szabályait. Ezek értelmében az engedélyhez kötött építési tevékenységgel megépült épületek esetén vagy használatbavételi engedélyt vagy használatbavétel tudomásulvételét kell kérelmezni. Az építési engedélyben az építési tevékenység feltételei is meghatározásra kerülnek, amelyek között szerepel, hogy az elkészült épület használatbavételi engedéllyel vagy tudomásulvétellel vehető használatba. Tehát az az épület, amelyet használatba kívánnak venni építési engedélyhez kötött tevékenységgel épült fel, annak használatbavételénél is e tényt lehet csak figyelembe venni. Az egyszerű bejelentésre vonatkozó szabályok erre az esetkörre nem alkalmazhatók.”

   Egyszerű bejelentés esetén a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 6. § (1) alapján, hatósági bizonyítványt kell kérni a rendeletben részletezettek szerint.

   „Az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének, bővítésének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kérelemre az építésfelügyeleti hatóság állítja ki és tölti fel az elektronikus építési naplóba, amennyiben a fővállalkozó kivitelező az épület felépítésének megtörténtéről az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendeletben meghatározott tartalmú nyilatkozatot tett. A kiállított hatósági bizonyítványról az építésfelügyeleti hatóság elektronikusan értesíti a települési önkormányzat polgármesterét.”

   Kérdés esetén keressen bátran,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 3. Dallos Judit január 4, 2020

  Kedves Zsuzsa!
  A használatbavételi engedély kiadását lehet-e olyan feltételekhez kötni, hogy (többemeletes társasház utcabeépítés esetén) bizonyítani kelljen, hogy a szomszédos lakóházban okoztak-e károsodást, és ha igen – ez elég gyakran fordul elő – akkor megszüntette-e az építtető/kivitelező a kárt, fizetett-e kártérítést.
  Megvizsgálja-e szakértő, hatóság a károkozást, a szomszéd ingatlant, felvesz-e erről hivatalos jegyzőkönyvet, elrendeli-e a kármentesítést?
  Melyik hatóság kötheti (ha) feltételekhez a használatbavételi engedély kiadását? A fővárosi kormányhivatal építésfelügyeleti hatósága vagy a kerületi önkormányzat építési osztálya?
  Az engedélyezett építés megkezdésétől kezdve köteles-e az építtető a szomszédos ingatlanok kárjelentéseivel foglalkozni, azokat kijavítani, kármentesíteni? Melyik hatósághoz kell/lehet a kárt szenvedőknek bejelentést tenni, mit kell ott kérniük?

  reply
 4. Kusperné Cs. Noémi január 7, 2020

  https://ingatlan.jofogas.hu/pest/Peceli_elado_tegla_csaladi_haz_84225347.htm
  Üdvözlet! Arra lennék kíváncsi hogy ezzel az ingatlannal mit lehetne kezdeni ha megvásároljuk? Kérhetek én rá mint új tulajdonos lakhatási engedélyt és használatbavételi engedélyt? Mi ennek a folyamata és költsége?
  Köszönöm
  Noémi

  reply
  • Bodnár György január 27, 2020

   Kedves Noémi!

   Nagyon szívesen válaszolnék, de döntéshez szükséges információ hiányában, ezt a kérdést innen nem tudom és nem is szeretném megítélni. Ez egy összetett kérdés, érdemes szakemberrel kimenni a helyszínre és felméretni a házat szakmai szempontok szerint is. Mindezek nélkül nem lehet objektív döntést hozni. Ő fog tudni felvilágosítást adni a továbbiakról és azok anyagi vonzatairól is. Szakértőink közül biztos szívesen segítenek, érdemes lehet esetleg Veres Zoltánt keresni, aki építész és műszaki ellenőr is egyben.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 5. Balassa Dominika január 13, 2020

  Üdvözlöm.
  Az lenne a kérdésem, illetve aggodalmam, hogy egy társasház kb. 20 lakással meg fogja-e kapni a használatbavételi engedélyt. A társasház CC energia besorolású. 2018-ban megkapta az építési engedélyt. Nagyságrendileg 2020 év végére lesz kulcsrakész. 2020 december 31 után már csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami BB besorolású.
  Ez a szabályzat nem vonatkozik azokra a társasházakra, ami már kapott építési engedélyt ugye?

  Köszönöm szépen

  reply
  • Bodnár György január 27, 2020

   Kedves Dominika!

   Amennyiben a terveknek megfelelően a teljes társasház elkészül 2020. december 31-ig, akkor még a régi szabályok szerint kaphat hatósági bizonyítványt/használatbavételi engedélyt, az energetikai besorolás tekintetében. Ha ezen dátum után készül el, akkor az új energetikai elvárásoknak kell megfelelni, jelen információink alapján.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 6. Nándor január 15, 2020

  Üdvözlöm,
  olyan bajba kerültem, hogy a kivitelező (aki a közös használatú telek másik tulajdonosa is egyben) eltünt, nem fejezte be a házunkat, milliós tartozásokat hagyott hátra A telken két lakásos ház épül, mi közben saját lakásunkat magunk befejeztük, beköltözhető állapotra hoztuk.
  Az építés ügyi osztály viszont megtagadta, hogy hatósági bizonyítványt adjanak nekünk, mondván azt hogy az enapló is és a tervek is két lakásosakra lettek elkészítve és majd akkor lehet igényelni, ha mindkét lakás elkészült. Ez nagy baj , mivel az eltűnt kivitelező a másik, saját lakását nem építette, eddig csak az alapja készült el, én meg decemberben ki fogok csúszni a határidőből a bank felé, így még a csok-ot is vissza kell fizetnem!
  Milyen megoldások lehetnek erre az estere, ami ügyvédi megkeresésekkel is bizonyíthatóan nem az én hibámból adódott, hanem egy szélhámos áldozata lettem!
  Köszönöm!

  reply
 7. NAgy Olivér január 23, 2020

  Kedves György!

  Mi a helyzet akkor, ha a hatóság kiadta a használatbavételi engedélyt, kifizetésre került a CSOK és a hitel, de a birtokátruházást követően 30 nappal sincsenek még a közművek (áram, gáz) rákötve a szolgáltató hálózatára?
  Köszönöm: Olivér

  reply
  • Bodnár György január 27, 2020

   Kedves Olivér!

   Feltételezem, hogy egyszerű bejelentésről van szó, azaz hatósági bizonyítványt állítottak ki. Én úgy tudom, hogy a hatósági bizonyítvány kiadásának feltétele a közművek bekötése. Tudomásommal,e-közmű-ben elektronikusan ellenőrzik ezt a bizonyítvány kiadása előtt. http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/19/JEGYZ00014
   Amennyiben generálkivitelezővel építkeztetek, érdemes megnézni a szerződésetek tartalmát, mert feltételezem, hogy a közműbekötés ebben az esetben az Ő felelőssége volt, tehát amikor megtörtént a birtokátruházás, akkor elméletileg rendezett közművekkel kellett megtörténjen az átadás-átvétel, mely gondolom rögzítésre került. Ha mégsem vagy nem a pontos tényállás került rögzítésre, akkor javaslom építési jogász felkeresését. Szakértőink közül, keressétek bátran Jámbor Attilát.

   Válaszom csupán saját tapasztalataimon alapszik, nem minősül hivatalos szakértői válasznak.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 8. Dániel február 3, 2020

  Üdvözlöm!

  A mi problémánk az, hogy a generálkivitelező, aki 2 éve csúszik a házunk befejezésével, most azzal zsarol minket, hogy nem adja vissza a területet és zárja le az építési naplót, amíg nem engedjük el a kötbért (majdnem az összeset) a kívánsága szerint. Mindenhol azt halljuk, próbáljunk megegyezni a kivitelőzővel, de ez így elég egyoldalú tárgyalás, ha őt nem bünteti semmi. A házunk teljesen lakható a törvényi előírások szerint is. Így kaphatunk egyáltalán használatbavételi engedélyt?

  Köszönöm!

  reply
  • Bodnár György február 7, 2020

   Kedves Dániel!

   Sajnos amíg az építési napló nem kerül lezárásra, addig tudomásom szerint hatósági bizonyítvány nem adható ki. Vitás esetekben, jogi úton lehet kérni a napló lezárását, de ehhez mindenképpen építési jogász tanácsát javasolnám kikérni. Szakértő partnereink közül, Dr. Jámbor Attilát lenne érdemes felkeresni a továbbiakkal kapcsolatban.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 9. Kárpáti Zoltán február 10, 2020

  Tisztelt Bodnár György! Mi egy 2 lakásos társas házban lakunk! Tavaly júniusban kaptuk a használatba vételi engedélyt, vagyis nem mi hanem az építési vállalkozó! Rengeteg hiba van így elindultunk az építési hatosagra hogy meg próbáljuk elintezni azt hogy láthassuk az építési terveket, de meglepetésünkre kiderult hogy annak ellenére hogy júniusban használatba vételi engedélyt kapott a kivitelező ennek ellenére az építési napló még a mai napig nincs lezarva! Ilyenkor mi a teendő! Bajban vagyunk mert kiderult hogy nagyon sok minden nem a tervekben szereplő módon van megcsinalva! Az építési hatóság óriásit hibázott és többszörösen amivel nekem és az iker ház szomszédomnak is ebből több millió forintos kárunk lett! Hová és milyen hatósághoz forduljunk segítségért?

  reply
  • Bodnár György február 11, 2020

   Kedves Zoltán,

   Elméletileg ilyen és ehhez hasonló történetek nem történhetnének meg. Vitás esetekben, jogi úton lehet kérni építési jogász segítségét. Szakértő partnereink közül, Dr. Jámbor Attilát lenne érdemes felkeresni a továbbiakkal kapcsolatban.

   Köszönettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 10. Zsolt február 21, 2020

  Kedves Bodnár György,
  A kérdésem az lenne, hogy valójában miért mihez van szükség a használatbavételi engedélyre?
  Beköltözhető-e egy ingalan e nélkül ha az lakható (de pl nincs szigetelve, vagy nics lépcsőkorlát),és később kérhető-e az engedély? Önálló családi házról van szó.
  Köszönöm válaszát
  Zsolt

  reply
  • Bodnár György február 24, 2020

   Kedves Zsolt,

   A használatbavételi engedély iránti kérelmet az építtető az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá válásakor, az építési engedély hatályossága alatt – a használatbavétel előtt – nyújthatja be az építésügyi hatósághoz.

   Használatbavételi engedély hiányában az építményt nem szabad használni. [1997. évi LXXVIII. tv. 44. § (4) bek.].

   További tájékozódás céljából ajánlom partnerünk, epitesijog.hu cikkét a témában: https://epitesijog.hu/147-hasznalatbaveteli-engedely

   Köszönettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 11. Varga Tibor március 26, 2020

  Kedves György!

  Kérnék egy kis segítséget.
  1993-ban egy meglévő házhoz építési engedéllyel hozzáépítettek egy plusz szobát, tehát bővítették. Most egy adásvétel folytán kiderült, hogy az ügymenetet nem vitték végig, használatbavételi engedély nincs. Beszereztünk egy hatósági bizonyítványt és geodétával megcsináltattuk a változási vázrajzot amit beadtunk az illetékes földhivatalba hogy a térképkivonaton is feltüntessék.
  Kérdésem, hogy a használatbavételi engedélyt ilyenkor meg kell még kérni? Itt nincs napló, számla, már kivitelező sem.
  Vagy mi a további teendő, hogy minden szabályos legyen, vagy a hatósági bizonyítvány is elég már?
  Várom válaszát.

  reply
  • Bodnár György április 20, 2020

   Kedves Tibor!

   Ahogy a cikkben is említésre került, elméletileg akkor kaphat a házuk használatbavételi engedélyt vagy hatósági bizonyítványt, ha 100%-ig „használatkész”, azonban az elmélet sokszor eltérhet a gyakorlattól… Emiatt érdemes lehet felkeresni a helyi építési hatóságot és náluk érdeklődni az adott helyzetről.

   További szép napot kívánok!
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 12. P. Gábor április 17, 2020

  Kedves György!

  A házunk elkészült, víz, csatorna, villany bekötve, sőt még a gázkazán is. Egyedül a gázcsonkot nem csinálta meg a Tigáz, bár a felmérés már decemberben megtörtént, és csak a kerítés alatt kell behozni, azt mondták, idén ne nagyon reménykedjünk, hogy ránk kerül a sor.
  Fűteni fogunk tudni a beépített fűtő-hűtő klímákkal, egyedül a melegvíz nem áll rendelkezésre ebben a pillanatban. Lehet-e ez az akadálya a hatósági bizonyítvány kiadásának?

  Köszönöm a válaszát!

  reply
 13. Nagy Zoltán július 16, 2020

  Jó napot, érdeklődnék hogy az egyszerű bejelentésű, egyéni kivitelezésű ingatlan használatba vételi engedély esetén milyen papírokat kell felmutatni?? Gondolok itt a házi szenyvizmu és a fúrt kút (bevizsgált ivóvíz minőségű víz) esetén is! Hitelt nem vennénk fel és nem eladásra építenénk! Előre is köszönöm

  reply
 14. Dim Ferenc december 1, 2020

  Tisztelt Bodnár György!

  Egyszerű bejelentéssel épített családi házunkban a villanyszerelési munkákat magam végeztem, mely az e-naplóba nem lett felvezetve, a többi szakág viszont igen.
  Nem regisztrált villanyszerelő vagyok, a villanyhálózat kivitelezése viszont szakszerű. Megkapom így a használatbavételi engedélyt?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel, Ferenc

  reply
  • Csala Zsuzsanna december 2, 2020

   Kedves Ferenc!

   Attól függ, hogy mikor kezdődött el az építkezés, mikor nyitották meg az e-naplót és milyen formában építkeznek. 2019. október 24-től van lehetőség arra, hogy építhessük a házunkat saját kezűleg is. Erről bővebben itt írtunk: https://www.epitemahazam.hu/epitkezes-e-naplo-nelkul/ és itt: https://www.epitemahazam.hu/e-naplo-nelkul-es-kalakaban-is-epithetjuk-a-sajat-hazunk/
   Mindez csak akkor lehetséges, ha az építkezés bejelentése ezen dátum után történt meg.

   Amennyiben előbb kezdődött az építkezés, akkor a korábbi szabályt kell alkalmazni és csak és kizárólag vállalkozó kivitelező felügyelete mellett végezhetjük el a munkákat, aki rendelkezik felelős műszaki vezetővel és leigazolja, hogy az elvégzett munka megfelel a műszaki előírásoknak. Ebben az esetben, elméletileg addig nem kaphatunk használatbavételi engedélyt, amíg az összes elvégzett munkát le nem igazolja felelős műszaki vezető.

   Remélem tudtam segíteni, kérdés esetén keressen bátran.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • Dim Ferenc december 2, 2020

    Kedves Zsuzsanna!

    Köszönöm szépen a válaszát, sajnos az utóbbi kategóriába tartozunk. A kérdésem ez esetben az lenne, hogy utólag már mit lehet csinálni, hogyan lehet (ha lehet) legalizálni az elvégzett munkát. A ház jelenleg már kész állapotban van, már csak a hatósági bizonyítvány igénylése van hátra, de a fenti okok miatt még nem mertem megkérni. Olvastam egy jogszabályban, hogy van lehetőség úgynevezett „önfeljelentésre”, amikor az építési hatóság kiküld egy szakértőt, aki megvizsgálja az elvégzett munkát, és ha nem talál rendellenességet „csak” az e-napló bejegyzésére vonatkozó követelmények megsértése miatt szab ki büntetést. De ezt a lehetőséget inkább végső megoldásként alkalmaznám, mivel a műszaki ellenőrt is büntetik ilyenkor.
    Ha egy vállalkozó kivitelező egy felelős műszaki vezetővel utólag ellenőrzi a munkálatokat, és megfelelőnek találja… ez járható út?

    Köszönöm szépen, hogy foglalkozik a problémámmal!

    Üdvözlettel,
    Dim Ferenc

    reply
    • Csala Zsuzsanna december 15, 2020

     Kedves Ferenc!

     Bevallom őszintén, nem ismerem ezt az „önfeljelentés”-es módszert, így nem szeretnék félrevezetni senkit. Ha talál olyan szakembert, illetve műszaki vezetőt, akik a munka utólagos ellenőrzése után vállalják a felelősséget, akkor talán ez egy járható út lehet.

     Remélem tudtam segíteni.

     Köszönettel,
     Kovácsné Csala Zsuzsanna

     reply
 15. Borsos Antal Jenőné január 4, 2021

  Kedves Bodnár Úr.
  Tervezőként Építési Vállalkozónak terveztem és engedélyeztettem garázst magába foglaló melléképületet. 2019 évben nem kezdte el az építési munkákat. Mivel most nincs munkájuk, nagyütemben elkezgték a kivitelezést. Most szoltak hogy nézzek az építkezésre . Megtudtam hogy nem nyítottak naplót. Tanácstalan vagyok hogy mit tehetnek ilyen esetben ? A tulajdonos /vállalkozó úgy tudta magának épít és akkor nem kell napló . Ha elkészül az építmény hatósági bizonyítványt kér.
  Van ennek igazság alapja vagy engedély nélküli építést valósít meg
  Köszönöm válaszát : Erzsébet

  reply
  • Csala Zsuzsanna január 11, 2021

   Kedves Erzsébet!

   2019. október 24-től a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet módosítása alapján természetes személy saját lakhatásának biztosítása céljából tervezett építkezések esetében már nem kötelező, hanem csak választható lehetőség az e-napló vezetése.

   2019. október 24-étől valamennyi egyszerű bejelentés az ÉTDR-en (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) keresztül történik (ez egyébként visszatérés az évekkel korábban alkalmazott gyakorlathoz), az e-napló „kezelése” viszont továbbra az eddigi felületén.
   Ez azt is jelenti, hogy a két „funkció” mostantól szétválik: az elektronikus építési napló készenlétbe helyezése már nem minősül egyszerű bejelentésnek, külön kell elvégezni a bejelentést és az e-napló készenlétbe helyezését. (Figyelem! A készenlétbe helyezést most is meg kell tenni, csak utána már az e-napló megnyitása és vezetése vált választhatóvá! E-naplót tehát ezt követően is lehet vezet(tetni) az építtető döntése szerint, ám ez nem kötelező (saját célra történő új építés esetén). Ha valaki vezetni szeretné, akkor ezt az eddigi felületen és módon teheti meg, ilyenkor viszont az e-napló vezetésére vonatkozó szabályokat be kell tartani!)

   Ebben a cikkünkben talál bővebb információt: https://www.epitemahazam.hu/epitkezes-e-naplo-nelkul/

   Valószínűsítem, hogy az Ön ügyfelénél (magánszemély) a használatbavétel nem hatósági bizonyítvány kiadásával történik meg, hanem egy „Használatbavétel tudomásulvétele iránti kérelem”, ETDR-en keresztül történő beadásával válik elérhetővé, amennyiben az építkezés minden szempontnak megfelelt. Erről a dokumentumról Kormányablakban talál bővebb információt: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/19/JEGYZ00009

   Remélem tudtam segíteni, kérdés esetén keressenek bátran.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 16. Vivien március 2, 2021

  Kedves György!
  Nagyon nem vagyok otthon a temaban. Azt szeretnem kerdezni, hogy a hatosagi bizonyitvany, az egyenlo a lakhatasi engedellyel? Tehat ha megvan a hatosagi engedely, akkor be lehet “hivatalosan” is koltozni a hazba? Nem kell mast intezni?
  Koszonom, Vivien

  reply
  • Bodnár György március 4, 2021

   Szerintem ugyanarra a fogalomra gondolunk, én a használatbavételi engedélyt használom, egyébként ma már ezt is kicsit másként nevezik 🙂 Igen, ez a feltétele egyedül a „hivatalos lakhatásnak”. Üdvözlettel Bodnár György

   reply
 17. Szabolcs július 21, 2021

  Kedves Bodnár Úr,
  Röviden az esetem. 2004-ben kaptam építési engedélyt, majd rá 1 évre el is készült a terveknek megfelelően a ház, azóta benne lakom. Viszont használatbavételi engedély nem lett rá kérve és építési napló sem készült. Ilyen esetben mi a teendő 16 év után? Annyit már sikerült megtudnom, hogy használatbavétel tudomásulvételét kell kérnem. Viszont jelent-e gondot az építési napló hiánya ennyi idő után? Lehet-e bármilyen anyagi vonzata ennek (itt büntetésre gondolok)?
  Köszönettel,
  Szabolcs

  reply
 18. Móni október 13, 2021

  Egy 1996-ban elkezdett és 2000-ben befejezett építkezésre hogyan lehet utólag használatbavételi engedélyt szerezni? Köszönöm a válasz előre is

  reply
 19. Zsolt február 28, 2022

  Kedves Zsuzsanna,

  Az lenne a kérdésem, hogy egy egyszerű bejelentéssel és e-napló nélkül felépített házra hogyan lehet megkérni a hatósági bizonyítványt?
  Pontosabban milyen iratok kellenek?
  Kell-e hozzá FMV vagy bármilyen kivitelezői (villamossági, kéményseprő, fűtésszerelő) nyilatkozat/irat?

  Köszönettel, Zsolt

  reply
  • Csala Zsuzsanna március 10, 2022

   Kedves Zsolt!

   Használatbavételit akkor tudtok kérelmezni, ha:
   a) az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassá vált,
   b) az építmény használatbavétele még nem történt meg,
   c) rendelkezésére áll a fővállalkozó kivitelező az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet (Kivitelezési kódex) 14. §-a szerinti nyilatkozata.

   Mi is ez a nyilatkozat?

   A fővállalkozói kivitelezői nyilatkozat a hatóság számára egy bizonyíték, amivel a fővállalkozó kivitelező egyebek mellett rögzíti, hogy az engedélyeknek, dokumentációknak, valamint az építőipari kivitelezési tevékenységre vonatkozó jogszabályoknak és szakmai követelményeknek megfelelően zajlott le az építkezés, és a szakszerű munka eredményeképpen az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas [191/2009. (IX. 15.) Korm. rend. 14. §].
   A fővállalkozói kivitelezői nyilatkozat, a vele alkalmazásban vagy szerződéses jogviszonyban álló felelős műszaki vezető nyilatkozatán alapul.
   Ezt a nyilatkozatot, akkor is be kell szerezzétek, ha nem vezettetek e-naplót. (Lejjebb, részletezem, hogy ha saját részre építettetek és nincs fővállalkozó kivitelező, akkor miket kell beszereznetek.)

   Milyen egyéb dokumentumok kellenek még?
   – az áram, víz és csatorna szolgáltatók nyilatkozata, arról, hogy a közműszolgáltatók hozzájárulnak a hatósági igazolás kiadásához, (általában a szolgáltatói szemle után adják ki),
   – az elkészített energetikai tanúsítvány,
   – amennyiben történtek apróbb változtatások a tervhez képest (szabályosan), legyen egy megvalósulási dokumentáció, (ezt az építész tudja elkészíteni).
   (Utóbbi két dokumentumot a kérelemhez is mellékelni kell.)

   A hatósági bizonyítvány kérelmezésének részleteit a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 6.§-a tartalmazza.

   A hatósági bizonyítványt kérelmezi az építtető, amennyiben:
   a) hatósági bizonyítványért megfizette az igazgatási szolgáltatási díjat,
   b) csatolja az R. 4. melléklete szerinti statisztikai adatlapot,
   c) csatolja a hatályos szabályok szerint elkészült energetikai tanúsítványt,
   d) amennyiben az építés saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg és nincs fővállalkozó kivitelező, akkor az alábbiakat:
   – a szakirányú szakképesítéssel rendelkező személynek vagy személyeknek e nyilatkozattal megegyező tartalmú nyilatkozatát és szakirányú szakképesítésének igazolását,
   – a megvalósulási dokumentációt, ha az egyszerű bejelentési dokumentációtól a kivitelezési tevékenység során eltértek,
   – ha fővállalkozó kivitelező elhalálozott vagy megszűnt, az építésügyi műszaki szakértőnek – a kormányrendeletben a fővállalkozó kivitelező számára meghatározott tartalmú – nyilatkozatát.

   Az elektronikus hatósági bizonyítvány kérelme mellé, mellékelni kell (elektronikus adathordozón vagy az ÉTDR-en keresztül):
   – az eljárási illeték befizetésének igazolását (Az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány illetéke 10 000 forint (elektronikus bizonylat). Az építésügyi hatóság által a használatbavétel tudomásulvételről kiállított hatósági bizonyítvány illetékmentes.),
   – az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisban történő átvezetés céljából benyújtott, a változás ingatlan-nyilvántartási átvezetéséhez jogszabályban előírt változási vázrajzot. (Azaz az épület legyen feltüntetve a térképen. Ezt a megbízott földmérőnk intézi, a térképen való feltüntetést a földhivatal záradékolja.),
   – bontás esetén a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. melléklet szerinti kitöltött adatlapot.

   Előfordulhat, hogy az építésfelügyelet az építtető által a rendeltetésre és hasznos alapterületre vonatkozó adatokat a helyszínen ellenőrzi, és ez alapján fogja rögzíteni. Az építésfelügyelet telefonon fog tájékoztatni a helyszíni szemléről és esetleg arról, ha valamit esetleg módosítani, pótolni kellene a hatósági bizonyítvány kérelemmel kapcsolatban.

   További kérdés esetén, keress bátran.
   Remélem tudtam segíteni.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • Zsolt március 24, 2022

    Kedves Zsuzsanna,

    Először is köszönöm a kimerítő választ.

    Mivel nekem nincs generálkivitelező fővállalkozóm, amikor is ez lenne az eljárás:
    „A fővállalkozói kivitelezői nyilatkozat, a vele alkalmazásban vagy szerződéses jogviszonyban álló felelős műszaki vezető (FMV) nyilatkozatán alapul.”

    Ezért ez vonatkozik rám (e-napló sincs):
    „d) amennyiben az építés saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg és nincs fővállalkozó kivitelező, akkor az alábbiakat:
    – a szakirányú szakképesítéssel rendelkező személynek vagy személyeknek e nyilatkozattal megegyező tartalmú nyilatkozatát és szakirányú szakképesítésének igazolását,”

    Ez azt jelenti, hogy a kőműves, ács, villanyszerelő és víz-fűtés szerelőtől is kell egy-egy ilyen nyilatkozat?
    Hol találok ilyen nyilatkozat mintát?
    Ettől függetlenül kell FMV? Esetleg több is, vagy nem is kötelező, ha nincs generál kivitelezőm?

    Elnézést a sok kérdésért.

    Köszönettel, Zsolt

    reply
    • Csaba április 19, 2022

     Ugyanerre a kérdésre adott válasz engem is érdekelne. Hogy működik ez a gyakorlatban?

     reply
 20. G.N november 16, 2022

  Üdvözlöm!
  aziránt szeretnék érdeklődni, hogy teljesen kész állapotban van a kivitelezővel szerződött házunk. Egyetlen egy dolog hiányzik , az pedig a napelem. Szerződés meg van az eonnal kötve , illetve az összeg is befizetésre került. Így megkaphatjuk a használatbavételi engedélyt ha a szerződést bemutatjuk?

  reply
 21. paul sandor január 29, 2023

  Tisztelt hölgyeim es uraim,
  lenne nekem is egy kerdesem- mat több mint egy eve lakunk egy ujepitesü hazban, de a müszaki atadas meg nem törtent meg. Az önkormanyzat a hasznalatbavetelt megadta- de az epitettö meg nem ertesitett minket, ( 8 haz ) hogy mikor hajlando a müszaki atvetelre.( persze mi több levelet is irtunk de semmi sem törtent)
  Mi a teendö ? Ha tud nekünk , valaki erre tanacsot a adni hallasak lennenk.

  reply
 22. Zsuzsanna Dakó április 24, 2023

  Egy kérdesre szeretnék választ kapni, hogy adhatnak ki épitesi engedélyt egy olyan ingatlan tetőráépités és hozzaépités(kádar kocka), aminél nem volt csatorna és vizelvezetes az elmúlt 40évben. Van egy szuterén is, az ingatlan alatt, a homlokzat már falazaskor belengett, a munkásember jelezte is, hogy ez senkit sem zavar??
  a koszorút visszabontották es a födémre 30 cm-el beljebb keszitettek koszorút.
  Veszélyes megoldások es ez mellet éljünk nyugalomban?
  Se pillérek, se áthidalók.
  Statikus mérnök jelenlete itt kérdéses.
  Erre adtak engedélyt!???
  Hogyan???

  reply
 23. Aracsi Erzsébet július 19, 2023

  Érdeklődni szeretnék, hogy milyen formában kell elindítani a hatósági engedély kérelmet, van ehhez valamilyen formanyomtatvány, és ha igen, akkor hol lehet megtalálni?

  reply

Vélemény?