Napelemes rendszerek – nagy változások érkeznek! (1. rész)

Napelemes rendszerek – nagy változások érkeznek! (1. rész)

Napelemes rendszerek – nagy változások érkeznek! (1. rész)

– jó hírek, rossz hírek, és közeledik az igazság pillanata

Szerző: Bodnár György

Napelemes rendszer családi házon„Olvastátok, hogy jött rendelkezés, hogy 2023-tól kell fizetni villanyszámlát akkor is, amikor a napelemeddel a teljes fogyasztásod megtermelted? Korrigálják majd a napszakok közti árkülönbséggel.”
„Borítják az egész napelemes elszámolást!”
Az első idézet egyik ismerősöm minapi posztja, a második a napi.hu egyik közelmúltbeli cikkének címe.
Szerintem sokak figyelmét elkerülte a Kormány megszellőztetett támogatás-cunamija közepette egy fontos, sokakat érdeklő hír, amelynek bizony van pozitív és negatív olvasata is.
Itt az ideje, hogy ismét körbejárjuk kicsit „ingyenes áram napelemmel” témát!
Mini-sorozatunk első részében az aktuális híreket foglaltam össze.
Ha napelemes rendszered van, vagy éppen most tervezel ilyet, ne hagyd ki!

 

Hír 1. Támogatás érkezik a családi házas napelemes rendszerekre! De!

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását. Az újfajta támogatás várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető.” (A teljes hír ide kattintva olvasható!)

Bár a cikkben említett Klíma és Természetvédelmi Akciótervre rákeresve – most éppen – hibaüzenet jelenik meg a kormany.hu-n, de ettől még a napelemek telepítésének támogatása az utóbbi időben készült sok szakirányú kormányzati dokumentumban megjelenik – a lakóépületek esetében is.

Első pillantásra sokak szeme felcsillanhat a hírre, hiszen vissza nem térítendő támogatás már elég régen nem elérhető az energiahatékonyságot növelő pályázatoknál.
A bejelentés azonban már most sejtet néhány komoly megkötést:
– jó eséllyel csak a „fejletlenebb” régiókban lesz hozzáférhető,
– jó eséllyel nagycsaládosok számára.
(Az mondjuk elég érdekes kitétel a cikkben, hogy a cél ezekben az esetekben „a fűtési rendszer elektrifikálása”. Az Építem a házam 5.2. kötetében elég részletesen én is levezetem, hogy egy nem szuperül hőszigetelt házban a villamos fűtés napelemmel sem reális alternatíva.)

És ami még igazán izgalmas a hírben az az, hogy a támogatás már nem köthető össze a jelenleg érvényes szaldó-elszámolással!
Ez utóbbi kitétel áttételesen MINDEN napelemes fogyasztót érint – erről fognak szólni a napelemes mini-sorozat következő részei!

Jelenlegi infó szerint a támogatás jövő nyártól lesz elérhető, a kiírás tavasszal készülhet el.  

 

Hír 2. Kimerült az utolsó, energetikai felújításokat segítő forrás is

Jó ideje már csak egyetlen, a felújításokat támogató forrás érhető el a lakosság számára, és az sem vissza nem térítendő, hanem egy speciális hitel, melyre nem kell kamatot fizetni. (Azért persze a 0%-os kamatszint is támogatást és segítséget jelent, de például azok, akik nem hitelképesek, eleve kimaradtak a lehetőségből.)

A közép-magyarországi régió lakosai már egy ideje lemondhattak erről a lehetőségről is, mert az erre a „fejlett” területre külön megállapított keret már kimerült.
Most pedig elérkeztünk oda, hogy az ország többi részére megállapított keret is elfogyott, így már senki ne próbálja ilyesfajta kedvező hitelre alapozva tervezni háza felújítását. (Hozzátartozik, hogy a korábban 105 milliárd forinttal meghirdetett keretet ebben az évben kétszer is csökkentették, úgy tűnik, most végül a 76 milliárdos keret merült ki. Egészen pontosan: a pályázat felfüggesztésre került.)

„Tájékoztatjuk a tisztelt kölcsönigénylőket, hogy a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című (GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú) hitelprogram – Budapesten és Pest megyén kívül megvalósuló beruházások – esetében a beérkezett hitelkérelmek forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért a hitelkérelmek befogadása 2020. november 5. 24:00 órától szüneteltetésre kerül.” (Forrás: MFB, bővebben ide kattintva!)

Gyorsan megjegyzem, hogy ez a hitel nem csak napelemek telepítésére volt igénybe vehető, hanem bármilyen energiahatékonyság-javító beruházásra, most témánkhoz kapcsolódva került ide aktuálisan a hír.

 

0%-os hitel helyett vissza nem térítendő támogatás?

Amikor egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik – tartja az optimista mondás, és ez most jó eséllyel igaz lehet a házfelújítást tervezők számára is!  
Az utóbbi hetek egyik Nagy Bejelentése volt, hogy jövőre a CSALÁDOK SZÁMÁRA tovább bővülhet az otthonteremtéshez kapcsolódó támogatások köre!
A megszellőztetett (de még részleteiben egyáltalán nem konkretizált és ki sem hirdetett!) támogatások talán legizgalmasabbja a felújítások segítésére vonatkozik, akár 3 millió forinttal (50%-al) hozzájárulva a felújítási költségekhez!
Hangsúlyozandó, hogy a juttatás csak gyerekes családok számára lett belengetve, viszont elég nagyvonalú, 25 éves életkorig értelmezett gyerek „státusszal”.

Itt azért majd érdeklődve várom/várjuk a részleteket, mert korlátok nélkül ez azért eléggé tervezhetetlen költséget jelenthet az államháztartás számára, amely egyébként sincs túl jó helyzetben a járvány időszakában…

A jövőre életbe lépő felújítási támogatásokról (illetve azok terveiről) is összegyűjtöttem néhány cikket, itt olvashatjátok:
Egy cikk a bejelentésről
Újabb részletek
A 25 éves korhatárról

 

A napelemes elszámolás rejtelmei

Egy energetikai felújítás nyilván nem feltétlenül függ össze napelemek telepítésével, de a sorozat további részében már ez utóbbira szeretnék koncentrálni.
És persze nem csak a felújításokra, hanem az új építésekre is, hiszen ezeknél a jövőre előírt legalább 25%-os megújuló részarány még inkább aktuálissá teszi a kérdést: TÉNYLEGESEN mennyibe kerül a napelemek által termelt energia?

A sorozat következő részében a napelemes elszámolás anomáliáit vesszük szemügyre abból a szempontból, hogy tényleg INGYEN VAN-E a napelemmel megtermelt áram?!

Kategóriák: Energiatakarékosság, Felújítás, Költségvetés, Megújuló energia, Napelem, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?