Világméretű összeesküvés fenyegeti az építkezőket?

Világméretű összeesküvés fenyegeti az építkezőket?

 – lehet, de van ellene orvosság!

 

izzolampaHa vásárolunk egy akciós kenyérpirítót és az néhány hét múlva tönkremegy, akkor legfeljebb bosszankodunk: rosszul döntöttünk. Esetleg megfogadjuk, hogy az adott gyártótól többé soha nem veszünk semmit. És végül beszerzünk az elromlott gép helyett egy másikat, egy újat.
Ismerős történet a mindennapokból?
DE mi van akkor, ha nem egy kenyérpirítóval esik meg mindez, hanem családi házunk egyik építőelemével? És mi van akkor, ha mindez korántsem a véletlen műve?

 

AZ ORVOSSÁG NEVE: FELKÉSZÜLTSÉG!
Az építkezés előkészületeit részletesen tárgyaló Építem a házam I. kötetében részletesen szólunk arról, hogy mekkora kihívás a házépítők számára annak a hosszú távú gondolkodásmódnak kialakítása, amely alapvetően tér el mindennapjaink rövid távú megoldásokat (mondjuk így: tűzoltásokat) preferáló gondolkodásmódjától.
Márpedig egy házépítés, egy házfelújítás két dologban küönbözik a legtöbb fogyasztási cikk vásárlásától:
– Egy családi házat legalább 100 éves élettartamra építünk. Úgy kellene megépülnie, hogy 15-20 évig ne kelljen újabb komoly anyagi forrásokat áldozni a javítgatására, az elavult szerkezetek cseréjére.
– Egy családi házon minden egyes tétel ára önmagában felér egy értékesebb fogyasztási cikk árával – sőt, általában lényegesen meghaladja azt. Sokkal nagyobb tehát a választás tétje.

De belegondoltak-e már abba, hogy napjaink fogyasztáscentrikus világa (a magasztos szólamok dacára) nemhogy nem támogatja a hosszú távra szóló döntéseket, hanem éppenhogy mindent megtesz azok aláásására? Lehet, hogy trükkök sokasága vesz körül bennünket, mind azt célozva, hogy eltérítsen bennünket a hosszú távra szóló döntésektől? Lehet, hogy lépten-nyomon átvernek bennünket? Lehet, hogy sokkal több időt kellene fordítani arra, hogy kellően átgondoljuk beszerzéseinket? Vagy mindez csak egy újabb össszeesküvés-elmélet?

Az építkezés előtti hosszú távú gondolkodásmód kialakításához lehet hasznos (és egyben szórakoztató) segítség az alábbi film, amelyre (hol máshol?) az Interneten akadtam rá.
Érdemes rászánni egy órát!

A film ide kattintva érhető el!

Kategóriák: Egyéb, Építkezés, Videók

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?