Építhetem a házam saját magam vagy kalákában? (2. rész)

Építhetem a házam saját magam vagy kalákában? (2. rész)

Építhetem a házam saját magam vagy kalákában? (2. rész)

– avagy önmagunkkal már nem szerződhetünk

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

házépítés saját kezűleg?Előző bejegyzésünkben (ITT olvasható!) arról írtunk, hogy megoldhatjuk-e a jelenlegi egyszerű bejelentéshez kötött építési/bontási szabályok szerint, hogy akár saját két kezünkkel elvégezzünk egy-egy munkafolyamatot. (Így segítve például magunkon a mostani szakemberhiányos időszakban.)
Sőt, még azt is pedzegettük, hogy a régmúltban nagyon jól működő rendszerhez hasonlóan, kérhetjük-e családunk segítségét a házprojektünkhöz, azaz épülhet-e a házunk esetleg kalákában? 
A cikk végén ott hagytuk abba, hogy a jelenlegi szabályozások mindezeket lehetővé teszik, de az e-naplóban történő dokumentálás folyamatában 2018. augusztusában változás történt, aminek hatására a szóban forgó tevékenységek eléggé nehezített módon valósíthatóak csak meg hivatalosan. Nézzük akkor hogyan! 

 

Saját tapasztalatok!

Mint korábban talán már említettem, mi személy szerint is építkezünk, és éppen ennek kapcsán jártunk utána, hogy milyen hivatalos keretek között építhetjük magunk is a házunkat a jelenlegi egyszerű bejelentéses szabályozás közepette.
Előre bocsátom, hogy sajnos a mostani helyzetben mindez csak nehezen „kivitelezhető”. 
Hogy mégis hogyan és miként, annak a folyamatát írom most le, illetve érintem majd a lehetséges akadályokat, buktatókat, kockázatokat és veszélyeket is. (Bár ez utóbbiakat már nagyrészt csak a következő részben.) Amiről még szó lesz, az a felelősség. Vagyunk-e elég felkészültek és felelősek ahhoz, hogy bele merjünk vágni egy ilyen dologba, ha a technikai feltételeket elő is tudjuk teremteni?

 

Vállalkozói kivitelezési szerződés

Egy kis utánjárással azért ráakadtunk egy hivatalosnak tekinthető állásfoglalásra is a témában, amely ilyen hangzatos címet visel (és amelyre már a legutóbbi bejegyzésben is hivatkoztunk):
FELHÍVÁS SAJÁT VAGY HOZZÁTARTOZÓJA CÉLJÁRA TÖRTÉNŐ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZÉSI TEVÉKENYSÉG ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓBAN VALÓ DOKUMENTÁLÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

A legfontosabb megállapítás ennek alapján talán ez: Saját, illetve hozzátartozó részére végzendő építőipari kivitelezési tevékenységet csak az adott munkafolyamatra jogosultsággal rendelkező vállalkozó kivitelező „felügyelete” alatt lehet végezni, és ezt rögzíteni kell a vállalkozóval kötött kivitelezési szerződésben is. Az e-naplóban ennek alapján a kivitelező dokumentál.

Hmm… Mit is jelent ez pontosan?
Ha feltételezzük, hogy például falazni szeretnék (azaz építtetőként, akár családommal közösen beállnék a kőművesek sorába :-)), akkor szerződést kell kössek a házamon dolgozó kőművessel, hogy mindezt hivatalosan megtehessem.
Ha pedig egy másik munkafolyamatban is részt vennék, akkor az azért felelős vállalkozóval is szerződnöm kell a munkavégzésemre!
Azaz annyi vállalkozó kivitelezővel kell szerződnöm, ahány munkafolyamatban szeretnék én vagy a családom részt venni.
Pontosabban: szerződést minden vállalkozóval kötnöm kell (hiszen ezt majd fel is kell tölteni az e-naplóba), azon vállalkozók esetében azonban, akiknek a munkafolyamataiba én és családom aktívan be szeretne kapcsolódni, még ennek tényét, körülményeit és feltételeit is szerepeltetni kell a szerződésben.

 

A kulcs az e-napló

Nem volt ez mindig így! 2018. augusztusa előtt (ekkor történt az a módosítás az e-napló kezelésében, amiről az előző blogbejegyzésben írtunk!) az e-naplóban lehetséges volt „Saját vagy hozzátartozó részére végzett építési tevékenység” kiválasztására.
Ez ma már nincs így. Az e-naplóba csak arra jogosult, az adott munkára megfelelő képesítéssel bíró építési szakember tehet bejegyzést, sőt az e-naplóba fel kell tölteni a vele (velük) kötött vállalkozói szerződést is.

A kulcsszó valószínűleg a felelősség.
Az építkezésért, annak szakszerűségéért, az ott folyó munkáért, a munkavédelmi-, munkaügyi-,-és biztonságtechnikai előírások betartásáért az adott vállalkozó felel. Nem véletlen, hogy ma már minden egyes vállalkozó kivitelezőnek érvényes és megfelelő fedezettel rendelkező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie! (Ezt is fel kell tölteni az e-naplóba!)

Ha tehát mi magunk is ott kezdünk lelkesen „lábatlankodni” az építkezésen, akkor ezért is a vállalkozó fog felelni.
És mivel mi „alapból” nem az ő alkalmazottai vagyunk, ezért ottlétünknek valamilyen jogi keretet kell adni: bele kell foglalni az adott vállalkozóval között kivitelezői szerződésbe. Ezek után a saját és a családom munkájáért és annak minőségéért a szerződött kivitelező vállalkozó és az ő felelős műszaki vezetője felel.

 

Cui prodest? Kinek áll érdekében?

Ha jól  belegondolunk, egyáltalán nem biztos, hogy találunk olyan vállalkozó kivitelezőt és műszaki vezetőt, aki bevállalja, hogy az építtető a keze alá dolgozzon, hiszen ez számára akár többletmunkát is jelenthet, kevesebb haszonért cserébe. (A kapcsolódó jogi, biztonságtechnikai, munkavédelmi és munkaügyi kockázatokról majd részletesen írok a következő bejegyzésben.) Persze igaz, hogy ilyenkor egy vagy több „munkaerővel” több lesz az adott építkezésen, de kérdés, hogy valóban előny lesz-e ez az adott kivitelező számára? Nem lehetséges, hogy egy ilyen szituáció éppen hogy a vállalkozó/műszaki vezető nagyobb jelenlétét várná el? 

A kulcskérdés tehát „csak” az: találunk-e olyan vállalkozót, aki ilyen felelősségi feltételekkel nevét adja (szerződésbe foglaltan!) a mi aktív tevékenységünkkel végzett munkához?
Ha igen, akkor ténylegesen belevethetjük magunkat az építkezésbe.

 

A dokumentálás jelenlegi folyamata az e-naplóban 

A 2018. augusztus után az e-naplós folyamat a következő.
Az elektronikus építési naplóban a vállalkozó kivitelező részére a szokásos módon létre kell hozni az elektronikus főnaplót vagy alnaplót, és el kell végezni az elektronikus építési napló alkalmazással kapcsolatos kézikönyvek és útmutatók szerinti lépéseket.

Mindezek keretében néhány ilyen lépés, a teljesség igénye nélkül:
– meg kell adni a vállalkozó kivitelező kért adatait,
fel kell tölteni a vállalkozói kivitelezői szerződést,
– fel kell tölteni az érvényes kötelező felelősségbiztosítási kötvényét és az igazolást arról, hogy felelősségbiztosítása elegendő fedezettel rendelkezik az adott építkezésre vonatkozóan is,
– továbbá meg kell hívni a vállalkozó kivitelezőjének felelős műszaki vezetőjét is. 

A „Napi jelentés” megtétele során az „Új szakma” mezőben szükséges rögzíteni a saját vagy hozzátartozó részére végzett építési tevékenységet végző személyeket. Ez oly módon tehető meg, hogy a „Napi létszám adatok” megadásakor a legördülő „Szakma” mezőben az „Egyéb, kivitelezési tevékenységet saját vagy hozzátartozó részére végző személy” sort szükséges kiválasztani.
A „Bejegyzések” alatt az „Új bejegyzés” szövegében rögzíteni kell a szerződés szerinti saját célú tevékenységet.

Mini-sorozatunk befejező részében azért még néhány elgondolkodtató felvetéssel szeretnék élni a téma kapcsán – részben saját tapasztalatainkra hagyatkozva.

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

 

Kategóriák: Építkezés, Jogi háttér, Kivitelezés

Vélemény? (19) ↓

19 Hozzászólások

 1. székely zsuzsa április 2, 2019

  Nem teljesen világos az előírás, és nagyon nem logikus. Tehát semmit nem csinálhatok a lakásomban sk.?
  Csak ha ügyeskedem és ráveszem ( nyilván pénzért) a „mestert”, hogy vállalja a formális felügyeletet a munkám felett, és ráveszem a FMV-t ( szintén pénzért) h. vállalja a nyilatkozat megtételét, mely szerint kiválóan dolgoztam. Ez maga a színtiszta korrupció azért, hogy az előírásoknak eleget tegyek.

  Ha a kulcsszó a felelősség, akkor milyen felelőssége van annak, hogy pld. sk. fessem ki a lakásom/házam? Legfeljebb rosszul sikerül, csúnya lesz festés, és újra meg kell próbálnom. Ha sikerül, több százezres nagyságrendben takarítok meg.

  Tehát, ha még kutakodtok a témában, remélem, hogy találtok olyan lehetőséget is, ami megerősít abban, hogy szabályosan, saját munkáddal is gyarapíthatod a tulajdonodat, és ezt a törvény sem gátolja. Ebben bízva, üdvözlettel: Sz.Zsuzsa

  reply
  • Bodnár György április 2, 2019

   Kedves Zsuzsa!
   Ez a szabályozás csak egyszerű bejelentéssel vagy építési engedéllyel megvalósuló építkezésekre vonatkozik. (Kissé leegyszerűsítve új építésekre, és olyan felújításokra és bővítésekre, melyekhez engedély szükséges.)
   Egy „egyszerű” házfelújításra nem.
   Éreztem, hogy ezt nem csak az utolsó rész bevezetőjében kellene kiemelni…
   De köszönöm a hozzászólást!
   Üdvözlettel
   Bodnár György

   reply
   • Kincses Attila június 25, 2019

    Tisztelt Bodnár György!
    Ez foglalkoztat engem is mert most kezdek építkezni, de…..
    nem ez a szakmám!
    DE azt tudni kell, hogy 1 építőipari cégnél dolgozom lassan 20 éve és mint brigádvezető. mellettem dolgozik 2-3 segéd és a kitűzéstől az átadásig (víz, villany, gáz kivételével) mindent az én irányításommal és munkámmal készül el. Ezt minden esetben és ütemenként (alapozás, vasszerelés, falazás, tető, stb…) műszaki vezető ellenőrzi! eddig a kb 20 év alatt 2X kellet korrigálnom a munkámat de azt se mostanában.
    Ebből adódik a kédésem is, hogy miért fizessek vállalkozót amikor ezzel foglalkozom? Nemmellesleg mostanában egyre több olyan munkát kell helyrehoznunk amit „profi cégek” csináltak!
    Esetleg van e jogi lehetőség, hogy saját magam építsem meg a házam vagy hogyan szerződjek (mi szerepeljen benne) a saját főnökömmel, hogy ne kelljen vállalkozótfizessek!!
    Válaszát köszönöm!!

    reply
 2. T. Gergő április 2, 2019

  És Villamos Tervezőmérnökként és kivitelezőként, ha képes vagyok más építkezésén az Enaplóba bejegyzést írni, és szakmailag kompetens vagyok, akkor hogyan építhetem a saját házamat? A villamos tervezést, és kivitelezést? Szerződnöm kell magammal, és a saját munkámra kell kötnöm felelősség biztosítást? Nonszensz.

  reply
 3. Székely Zsuzsa április 3, 2019

  Kedves Gyuri,

  Számomra továbbra is kérdés az, h. például miért nem festhetek, burkolhatok, parkettázhatok stb. saját kezűleg, a saját építés alatt lévő házamban, ami e-naplós, és engedélyhez/bejelentéshez kötött.

  A felsoroltak nem szakképesítéssel is jól elvégezhető munkák. ( Csak zárójelben kérdezném, h. mi van abban az esetben, ha szakképzett vagyok és sk. szeretnék dolgozni a házamon? Akár villamosmérnökként, kőműves vagy burkolóként? )

  Tehát, ezekhez is végig kell csinálni az e naplós folyamatokat: meghívok a naplóba egy kivitelezőt ( lehetőleg generált ), egy FMV-t, formálisan szerződök velük (fizetek a semmiért), elvégzem sk. a munkát, és velük írásban az e-naplóban jóváhagyatom? Tényleg ez a megoldás, v. esetleg vannak kivételek a szabályozásban?

  Üdvözlettel: Sz.Zsuzsa

  reply
 4. H.Csaba április 19, 2019

  Ezért magasak az épitési költségek,,meg persze minöség sem tul jo,,,saját munkám nem fogom elrontani,a saját házamban,,,ez ami itt folyik ebbe az országba,már vicc.Jön a vállalkozo,ukrán vendégmunkásokkal,,,az csinálja a jo minöséget,jo sok pénzért,,ebbe az országba csak lehuzás megy mindenhol…

  reply
 5. Norbi május 3, 2019

  Üdvözlöm, gratulálok az írásához, bár egy évvel előbb kezdte volna, sok utanajárást megspórólt volna nekem. Annyit szeretnék megjegyezni, hogy ez 2018. augusztusa elött is így volt, azaz már tavaly év elején sem tudtam nyitni saját magamra e-naplót (gyak: ki lehetett választani a saját célra végzett építkezést, de a munkaterület átadását nem engedte már akkor sem, azaz a napló nem vált aktívvá). Én azt a fából-vaskarika megoldást választottam, h alapítottam egy saját kőműves céget a projektre. (ez sem egyszerű ám). Szóval amit napközben, mint éppíttető-tulajdonos felfalazok, azt este vállveregetés és dicsérő szavak kíséretében, mint kivitelező jóváhagyom… És igen sűrűn jut közben eszembe a törvényalkotó kedves édesanyja…

  reply
  • Zoli május 20, 2019

   Én is pont ezzel szenvedek, mert tuti, hogy a burkolást a parkettát, meg a festést nem bízom másra. Milliókat lehet megspórolni. Persze ezek szserint kell keresnem egy embert aki hajlandó szerződni így is… Nem semmi, mennyire túl van ez bonyolítva. Más. Ismerősöm is így épített (más szakmákat is) és neki átvették simán, senkit nem kért meg, stb. Vagy csak átcsúszott a rostán. Nem tudom, az is lehet, hogy idejük sincs ilyen alaposan belenézni és minden ellenőrizni.

   reply
 6. Vicceske június 14, 2019

  Tiszteletem!

  Ez az „egyszerűsített” bejelentés konkrétan a vicc kategória. A vállalkozók és a műszaki ellenőr/művezető annyi hasznot húznak ezzel, hogy botrányos.
  A szakembernek mondott kőműves, ács, villany, fűtés szakik, akik gyakorlatilag képzetlen 8 általánossal sem rendelkező munkásokat alkalmaznak, végzik a melót. Hát tapasztalatból mondom, hogy mennyi javítanivaló van az ilyen kivitelezők után és sajnos a „megfizethetők” bizony ez a kategória. Simán jobban el tudom végezni kb. a youtubról a munkákat, mint amit sok szaki hagy maga után. Lehet több időbe telik, de mégis szebb… Ez a tiltás az e-naplóba egy faszság. Meg lehetne azoknak a munkáknak a körét határozni,amihez nem kell szakképesítést. Festés, betonozás,vakolás, burkolás, stb…

  Vicc ez az ország,vicc ez az enapló

  reply
 7. Nagy Zoltán június 30, 2019

  Sziasztok .
  Kőműves vagyok , a saját házamon enaplós mukákat hogy végezhetek a mostani előírások szerint .

  reply
  • Bodnár György június 30, 2019

   Kedves Zoltán! Erről fog szólni a mini blogsorozat utolsó része! Nemsokára!
   Üdvözlettel
   Bodnár György

   reply
 8. kádár judit szeptember 8, 2019

  tényleg röhej, hogy építőipari kft-t kell létrehozzak, hogy úgy építsem meg a saját házamat, ahogy szeretném??!!

  reply
 9. Bálint Ákos szeptember 25, 2019

  Üdv, az utolsó rész témája engem is érdekelne.

  reply
 10. Baranyi Zoltán június 8, 2020

  Kedves György,

  személy szerint én azt a dolgot nem tudom a helyére tenni hogy Műszaki Ellenőrt ebben az esetben is kell alkalmaznomvagy sem? Mert hát ugye a saját érdekeimet védi. De hát ha a saját házamat saját magam „építem” akkor miért is kell?

  reply
  • Csala Zsuzsanna június 11, 2020

   Kedves Zoltán,

   A 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 16. § (1) alapján: Kötelező építési műszaki ellenőrt megbízni az építési napló vezetéshez kötött építési tevékenység esetén, ha *

   a) az építőipari kivitelezési tevékenységet több fővállalkozó kivitelező végzi,

   b) az építési beruházás a Kbt. hatálya alá tartozik,

   c) az építőipari kivitelezési tevékenység nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy tárgyát képezi,

   d) * az építőipari kivitelezési tevékenység műemléki védelem alatt álló építményt érint, vagy

   e) a 17. § (2) bekezdés alapján építtetői fedezetkezelő működik közre.

   2019. október 24-étől változott a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet, mely szerint ennek 4. § (3) bekezdése a következőre módosult:

   „(3) Ha az egyszerű bejelentés a saját lakhatás biztosítása céljából valósul meg, akkor az építési tevékenység
   a) építési napló vezetése és az egyszerű bejelentési dokumentációtól való eltérés bejelentése,
   b) tervezői művezetés, valamint
   c) tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás
   nélkül végezhető.

   Ez azt jelentheti, hogy nem kötelező műszaki ellenőrt alkalmazni, a fentebb felsorolt esetekben (pl. több fővállalkozó esetén) ha saját lakhatás részére épül a ház.

   Kérdés esetén keressen bátran,

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
   • Baranyi Zoltán június 28, 2020

    Kedves Zsuzsanna,

    köszön a válaszát.
    Én még 19.10.24 előtt nyitottam meg az e-naplómat. Előtte a jogszabályokat bújva megtaláltam a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet írását. Kérdésem: Mostani jogszabály vonatkozik rám vagy a e-napló megnyitásakori? Ha a megnyitásakori akkor kíváncsi lennék hogy Ön szerint szabályos-e ha a kőműves vállalkozó maga alá bevonja a többi kivitelezőt és így csak alnalplókban dokumentálják a munkákat?
    Válaszát előre is köszönöm.

    reply
 11. Bereczk János február 5, 2021

  Már 1973-ban is hallani lehetett, hogy aki segít a házépítésnél, azt be kell jelenteni és adózni kell neki, vagy utána! Mivel én egyedül építkeztem, meg a bátyám is igaz iker házat, és ha gyanús alak jött éppen a közös falat raktuk, így aztán sosem derült ki én segítek neki, vagy Ő nekem!!!! Természetesen két szomszéd háza is akkor készült és a szakemberek néha beugrottak megnézni miért görbe a fal, de megnyugtattuk őket, a görbe fal erősebb mint az egyenes, amit egy vihar igazolt is, a mienk állva maradt!!! Ettől az apróságtól eltekintve, számtalan apró újítást vezettem be, például a koszorút, deszka hiánya miatt, csúszózsaluval csináltam,
  jöttek is mérni az átlót, de a két centi eltérést hibahatáron belül értékelték!
  Aztán a mennyezet domborzati viszonyaival voltam elégedetlen, jött az egyik haver, az övét szuper kőműves csinálta és randább, majd lejjebb engedte a lámpát és minden oké lett!!!! Aztán a fűtés kazánja vívott ki nagy tetszést, a
  lignitbrikett nem füstölt nem kormolt és olyan meleget adott, hogy Ők erről még álmodni sem mertek, természetesen kevés szén fogyasztás mellett, kívül bepucolatlan fallal, márpedig akkor a -20°C, nem volt ritkaság!!!! Kollégák és a
  kéményseprő is csak annyit mondott, ilyet még nem láttak, tehát amit elrontottam, nem is volt olyan rossz!!!!!
  Aztán néhány év elteltével, komoly kihívás előtt álltunk, egy 4×6-os, boltíves
  pincét építettünk, amikor a szomszéd megjegyezte, (építészmérnök?) nála az ablak feletti boltív beszakadt, a főnök másnap hozott egy (kőművészt?), rövid
  tevékenysége után megjegyeztem ez az ember még sosem épített boltívet, igaz mi sem, de én legalább elméletben topon voltam!!! Amikor elkészült, a bobket a tetején krosszozott a földdel, mégsem szakadt be!!!!!!
  Aztán az élet tartogatott még meglepetéseket, az óvoda fűtése akart felrobbanni, természetesen engem hívtak, kicsit alakítottam a rendszeren (?), ami átvételnél
  gondot okozott, de mondtam én is épületgépész vagyok, így aztán nem lett probléma, de éppen ekkor szerelték a dif-nyomáscsökkentőt, már a harmadikat, mondom gázos vagyok megengedik, hogy rányissam? A gépész szeme kikerekedett, nekem azt mondtad épületgépész vagy? Igaz, akkor arra volt
  szükség!!!!!!
  Automatizálták a vízművet, itt olyan lesz amilyet még maguk nem láttak, a kolléga rögtön megjegyezte, csinálják nyugodtan, ha rossz lesz, majd kijavítjuk!!
  Meglepődve látták a vízmű három éve automata,, mire az egyik megjegyezte, a mienk nem lesz ilyen!!!!! Nem lett!!!!
  Belekontárkodtam a villanyszerelésbe is, majd úgy döntöttem, levizsgázom:
  Kérdés: Nullával egyesített földelő hálózat? Válasz: Nagy baromság, nulla szakadás esetén fázis kerül a védelemre! Menjek ki!!! 20 perc múlva jön egy vizsgáztató, neked meg van a vizsga, nekünk öt évre a munka!!!!!
  Ma már csak a fűtésnek nevezett dolgokon röhögök, a szakértők(?) magyarázzák,
  a vevők meg horror árakat fizetnek, hogy a legolcsóbb fűtésük legyen!!!!!
  Fizessünk az építésznek, csak ne legyen ott, mert egy ház építése nem kunszt,
  de a rosszat baromi nehéz helyrehozni, hogy a hivatalokkal, az átvevőkkel mit lehet kezdeni, ma nem tudom, minden le van írva, amit nem szabad és mellette a bírság összege!!!!!!
  Egy KRESZ hibát elkövettem, 50oooFt, OK, már sok baj volt velem, 6 fekete pont!!!
  Még jó, hogy ez volt az első hibám, amiről tudomást szereztek, mert ötven év vezetés után, talán 600 pont is járhatna, azért leadtam a jogsim, így biztonságos, gondoltam én, aztán a zebrán majdnem elütöttek!!!!!!!!

  reply
 12. hakansukur március 23, 2023

  Tisztelt Blog!

  Hát már régi a cikk, de talán még olvassák a szerzők. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit kell beleírni konkrétan a kivitelezővel kötött szerződésbe, ha szeretném magam építeni a házam? Akikkel beszéltem, mind arra hivatkoztak, hogy nekem alkalmazottnak kell lennem munkabérrel, és nekik be kell utánam fizetniük a munkabér adóját ésatöbbi, mert hogy nulla munkabérrel nem lehet kivitelezni. Most tényleg alkalmazottnak kell lennem a kivitelezőnél? Ezt olyan nehezen hiszem. Ezért kérdezném meg hogy pontosan hogy kell a szerződésbe belefoglalni ha magam is építenék? Köszönöm

  reply

Vélemény?