Építhetem a házam saját kezűleg vagy kalákában?

Építhetem a házam saját kezűleg vagy kalákában?

Építhetem a házam saját kezűleg vagy kalákában?

– szabályok szerint IGEN, de mégsem…

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Sokakban felmerül a kérdés a jelenleg az építőiparban uralkodó szakemberhiány kapcsán, hogy mi lehet a megoldás akkor, ha egyszerűen nem találunk szakembert aki megcsinálna néhány munkafolyamatot, megépítené az új családi házunk vagy elvégezne más (egyszerű) bejelentéshez kötött építési/bontási tevékenységet.
Mi van, ha adott egy építtető, aki egyébként rendelkezik a megfelelő képzettséggel, például villanyszerelő, és szeretné saját maga elvégezni a villanyszerelési munkákat a saját épülő házán?
Mi van, ha több villanyszerelő is van a családban és ők is segítenének?
A helyzet sajnos nem ilyen egyszerű…

 

Mi is az a kaláka?

A Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára szerint a kaláka: közös munkát jelent (erdélyi szó).
Közösen, nem pénzért, hanem egymás megsegítésére kölcsönösen végzett munka. Ilyen volt például a fonó, a dörzsölő, a fosztó, a vályoghordás, az építkezés, a terménybehordás. Némely vidéken (pl. erdélyi magyarság között) szokásos volt, hogy nagyobb munkában (pl. házépítés) sok család önkéntesen segít, összedolgozik a viszonosság alapján, és adandó alkalommal ők is megkapják a közösség segítségét.

A kalákák a legtermelékenyebb munkaszervezeti formák között foglaltak helyet a 19. század előtt.

A közösség a rosszul dolgozót, a hanyagot megszólja, s ha nem végez jobb minőségű munkát, legközelebb nem segítik ki, nem mennek el hozzá dolgozni. Az egyes családok a kalákába ezért a legmunkaképesebb, a legkülönb, legszakképzettebb családtagjaikat küldik, hogy a családra ne hozzon szégyent. A kaláka léte a közösségben a közösség egységét, bizonyos fokú homogenitását is jelzi.

 

A kaláka és saját célra történő munkavégzés napjainkban

Napjainkra a kivitelezési szabályok – a szakszerűség érdekében, alapvetően az építtetők jogait védve – egyebek között korlátok közé szorították a kalákát is.

Nem is olyan régen még sok építtető jellemzően kis pénzből, családi vállalkozásként építette meg családi házát, nyaralóját, építményeit. Ilyenkor összejött a rokonság apraja-nagyja (hiszen az építkezéshez is mindenki ért 🙂 ), és összeadta tudásban mindazt, ami tőle tellett.
Az eredmény önmagáért beszél: gyakran látni kívülről bevakolatlan, igénytelen homlokzati kialakítású, hőszigetelés nélküli házakat, szakszerűtlen kéményeket, statikailag labilis épületszerkezeteket, burkolat és szerelvények nélküli belső kialakítást. A használatbavételi engedélyezéskor, illetve a használat közben felmerült hibákat, hiányosságokat ilyenkor már nincs is kitől számon kérni.

A megfelelő, elvárt minőségű munka biztosításáért a kivitelezést és az építési folyamat szereplőinek tevékenységét jogszabályok szabályozzák.

 

 

 

Jogszabályok

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 39. § (6) bekezdése szerint „Aki vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult, kormányrendeletben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenységet csak az ott meghatározott feltételekkel, saját vagy a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozó céljára végezhet.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § alapján
„(1) E törvény alkalmazásában
2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;”.

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 12. § (6) bekezdés b) pontja értelmében „Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett
b) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével.
A fentiek alapján úgy tűnhet, hogy „hozzáértő felügyelet alatt” én és kis családom  építhetjük a házunkat akár saját kezűleg is.
Sajnos most jön a DE…

 

Az e-napló mindent megváltoztatott

Új családi házunk építését vagy más (egyszerű) bejelentéshez kötött építési/bontási tevékenységet e-naplózni kell.
Sokaknak fel sem tűnt a változás, de a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság 2018. augusztus 2-i felhívásában megszüntette a SAJÁT VAGY HOZZÁTARTOZÓJA CÉLJÁRA TÖRTÉNŐ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZÉSI TEVÉKENYSÉG ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓBAN VALÓ DOKUMENTÁLÁSÁNAK lehetőségét azon naplók esetében, amiknél nem igényelték ezt a lehetőséget a felhívás megszületése (2018. augusztus 2.) előtt.

Így aki most fogna saját kezű vagy kaláka munkálatokba saját (egyszerű) bejelentéshez kötött építési/bontási tevékenységhez kapcsolódó építkezésén építtetőként, az szabály szerint elméletben megtehetné mindezt, de dokumentálni nem fogja tudni a munkákat ezen formában. Mivel minden egyes munkafolyamatot dokumentálni kell az e-naplóban, ezért ennek alapján úgy tűnik, hogy építtetőként saját kezűleg végzett vagy kaláka munkálatokba nem kezdhet.

Az iméntiekben két egymással gyökeresen ellentmondó állítást sikerült megfogalmazni a jogszabályok alapján.
De létezik-e egyfajta kompromisszum, egyfajta köztes út?
Ennek járunk utána a továbbiakban!

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

 

 

 

Kategóriák: Építkezés, Jogi háttér, Kivitelezés

Vélemény? (16) ↓

16 Hozzászólások

 1. VMJ március 27, 2019

  Remélem, úgy akarod majd folytatni, hogy megfelelő képesítésű, e-napló vezetésére jogosult személy vezetésével, felügyeletével minden további nélkül megvalósítható a „beruházás”, hiszen itt a FELELŐSSÉGVÁLLALÁSRÓL, A SZAKSZERŰSÉGRŐL van szó, ami csak így biztosítható!

  reply
 2. Skoduci március 27, 2019

  Üdvözlet!
  Én egyszerűsített bejelentéssel, E-naplós építkezésbe (építtetésbe) kezdtem 2017 májusában. Nem generálkivitelezőt választottam, hanem magam halásztam össze a szakember gárdát (vállalkozókat) egy-egy munkafolyamatra. Szerencsém volt, mert többnyire ajánlások útján kitűnő szakembereket (szakmailag és emberileg) találtam, de nem minden munkafolyamatra. A hideg és meleg burkolásra bár szakmailag jó, de anyagilag megfizethetetlen (nekem) ajánlatokat kaptam. Így ezeket a munkálatokat saját kezűleg, mindenféle szakmai gyakorlat és végzettség nélkül végeztem el abban a formában, hogy az építkezésen dolgozó vállalkozók elvégezték az E- naplózást, illetve szakmailag segítettek.

  reply
 3. Molnár Zsolt október 30, 2019

  2019. október 24-én változott a jogszabály (Épkiv. korm. rend. 191/2009. 12.§), mely szerint már lehetséges saját kivitelezés!!!!!!! Ezen kívül változott még az egyszerű bejelentés (155/2016. korm. rend.) is, így nem kell építési napló, tervezői művezetés és felelősségbiztosítás a saját célra építés esetén. Így a fenti cikkből már nem sok minden maradt igaz.

  reply
  • Bodnár György október 31, 2019

   Kedves Zsolt!

   Egyrészt egyetértek, ezért írtunk erről itt:
   https://www.epitemahazam.hu/e-naplo-nelkul-es-kalakaban-is-epithetjuk-a-sajat-hazunk/
   Másrészt korlátok nélkül továbbra sem lehetséges saját kivitelezés, mert valakinek azért értenie kell az egyes szakmákhoz.
   Valamint azt is érdemes figyelembe venni, hogy nem a jogszabályoknak megfelelés miatt érdemes valamit csinálni vagy nem csinálni – például részletes terveket készíttetni.
   Köszönettel és üdvözlettel
   Bodnár György

   reply
  • Pagonyi László május 30, 2021

   Saját kivitelezésben szakmai végzettség nélkül alapozási föld és betonozási munkát hogyan végezhetek?

   reply
   • Csala Zsuzsanna június 2, 2021

    Kedves László!

    Az attól függ, hogy mit építesz saját részre és milyen szabályozás alatt áll az építkezés. Egyszerű bejelentéssel épül vagy netán engedélyezési eljárás alatt? Amennyiben nem áll egyszerű bejelentés alatt és saját részre építesz, akkor gyakorlatilag bármit csinálhatsz a házadon a jelenleg érvényes szabályozás alapján, akár szakmai végzettség nélkül is. De ez csak abban az esetben érvényes, ha nem illegális építkezésről van szó, magyarán, hogy azért építesz egyszerű bejelentés nélkül, mert erre a jelenlegi szabályozások alapján jogosult vagy és teljesíted ennek feltételeit.

    Remélem tudtam segíteni.
    Kovácsné Csala Zsuzsanna

    reply
 4. Kártékony Kázmér november 8, 2019

  E-napló okt 25-én megszünt úgyhogy lehet újra kalákázni.

  reply
 5. Gergő december 6, 2019

  Üdv! Év elején keztem épitkezésbe saját részre,most kaptam ertesítőt ellenőrzésről, a tetőt én készitettem kiirásnak megfelelően! Nem ez a szakmám várható ez miatt büntetés vagy bármi más?

  reply
  • Bodnár György december 9, 2019

   Kedves Gergő!

   Ha az építkezés egyszerű bejelentés hatálya alá tartozik és a 2019. október 24-e előtt kezdődött, akkor ezt a cikket ajánlom elolvasni: https://www.epitemahazam.hu/epitkezes-sajat-kezuleg/ Ha 2019. október 24-e után, akkor ezt kellene elolvasni: https://www.epitemahazam.hu/e-naplo-nelkul-es-kalakaban-is-epithetjuk-a-sajat-hazunk/

   Saját részre történő kivitelezés csak azokban az esetekben lehetséges, ahogy arra a törvény módot ad. Ha mégis más módon készült volna a ház, javaslom felkeresni a tervezőt, aki a tervezői művezetésért felel, illetve a műszaki ellenőrt, az építésfelügyelettel történő „békés” megoldás keresése céljából, ők fognak tudni konkrét megoldást javasolni.

   Kérdés esetén keressen bizalommal,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 6. Lőcsei Attila augusztus 13, 2020

  Szép napot! Az lenne a kérdésem, hogy könnyűszerkezetes lakóépületet is lehet kalákába építeni saját magamnak? Nem vagyok ács, de elég sok gyakorlatot szereztem a norvegiai életem során, igy nem jelentene gondot a szakmailag is megfelelő kivitelezés. Mely jogszabályok rendelkeznek a témában? Elore is köszönöm a választ! Üdv!

  reply
 7. Banyó Zoltán március 12, 2021

  Tisztelt Bognár György Úr!
  A szakirányú szakképesítést és annak igazolását is érdemesnek tartom boncolgatni. Tapasztalatom az, hogy még a netes kutatás sem vezet eredményre, sőt nagyon sok az ellentmondás, az ellentmondó vélemény. Azt vitatni sem lehet, hogy ha a családban van kőműves, ács, villanyszerelő, stb. szakmunkás papírral rendelkező, akkor az adott munkafolyamat elvégzéséhez elegendő feltölteni a szakmunkás bizonyítványt. De mi van akkor, ha magasépítő technikusi netalán diplomás építész az építtető?
  Logikusan végiggondolva ezek a végzettségek hierarchiában felette helyezkednek el a szakmunkáshoz képest és garantáltan szakirányúak.
  Tehát, a tervezési és felelős műszaki vezetői valamint műszaki ellenőri tevékenység végzéshez szükséges felsőfokú végzettséggel végezhető-e kőműves, ács, vasszerelő, szigetelő, stb. szakmunka? Egy technikus, aki ezen munkák irányításához, vezetéséhez szükséges végzettséggel rendelkezik, végezhet-e ilyen szakmunkákat?
  Előre is köszönöm válaszát vagy az e témában megjelenő cikket.
  Tisztelettel: Banyó Zoltán

  reply
  • Bodnár György március 19, 2021

   Kedves Zoltán! A felvetés érdekes és jogos – utána fogunk járni! Köszönettel és üdvözlettel Bodnár György

   reply
 8. Korek Mariann február 7, 2022

  Tisztelt Bodnár György!

  Arról a szabályról esetleg tudni valamit, hogy ha tervezői jogosultsággal nem rendelkező építész saját célra tervez házat, akkor nem szükséges a jogosultság megléte? Régebben volt ilyen szabály úgy emlékszem, most nem találom meg, hogy ez létezik-e még.

  Korek Mariann Ágnes

  reply
  • Csala Zsuzsanna február 9, 2022

   Kedves Mariann!

   Érdekes a kérdés, első körben úgy tűnik a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. 15. § szabályozza a tervezői kérdéseket, habár bizonyos esetekben a kamarai szabályzat lehet irányadó. Igyekszünk utánajárni és segíteni, amint tudunk jelentkezünk.

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 9. Csorba Zoltánné november 10, 2022

  Kedves Kovácsné Csala Zsuzsanna !

  A kérdésem a következő lenne:
  Saját részre építenénk egy kb. 100 nm családi házat.
  -Be kell e jelenteni ?
  -Kell e tervrajzot készíttetni vagy a saját magunk által elképzelt rajz is megfelelő ?

  reply
  • Bodnár György november 11, 2022

   A családi ház építése egyszerű bejelentés alapján történik – ennek a „procedúrája” előírt. Egyszerű bejelentéses tervdokumentációt kell készíttetni, amit építész állít össze. („Skiccek” alapján nem lehet építkezni…)
   Üdvözlettel Bodnár György

   reply

Vélemény?