Építkezők mesélték – Gergely története (3. rész)

Építkezők mesélték – Gergely története (3. rész)

Építkezők mesélték – Gergely története (3. rész)

– avagy födémszigetelés szeglemezes tetőnél

Szerző: Bodnár György

födémszigetelés padlástérFolytatódik Gergely története, aki az első negatív tapasztalatai után úgy döntött, hogy inkább saját kezébe veszi az építkezését. (Az előzmények ide és ide kattintva olvashatók!)
Ma mindenféle „közbeszólás” nélkül adom közre Gergely beszámolóját a födémszigetelés döntően saját kezű munkáiról. Lesz szó párazáró fólia beépítéséről és arról is, hogy miért fújt szigetelés került végül a padlásra.
RENGETEG FOTÓVAL!

 

A födémszigetelés koncepciója

„Az aljzatbetont egy brigád csinálta, az összes alapanyagot hozzá én biztosítottam.
A plafonon a párazáró fóliát viszont már újra én egyedül csináltam meg. Megvettem a legjobbnak mondott Dörken fóliát, még a Dörken üzletkötőket is felhívtam, hogy hogyan kell megcsinálni. (Segítettek!)
Elmentem egy szaki után is, aki végül a padlástér hőszigetelését végezte el – erről majd később. Lényeg, hogy erős fóliát kell venni, legalább 170 grammosat, mely majd megtartja a hőszigetelés súlyát. Az egész gerendázatot (szeglemezes) először 12 cm-t leengedtem úgy, hogy a teljes mennyezeten 30 cm-enként 5×5-ös cserépléceket csavaroztam fel. Ez azért kellett, hogy a hőszigetelés majd „belelógjon” a közfalakba, hogy így hangszigetelést is biztosítson a szobák között.

szeglemezes tető födémszigetelés szerkezeti modell
Gergely először lemodellezte, milyen megoldásra gondol, majd ezt megmutatta szakembereknek. Jó ötlet!

 

A párazáró fólia felszerelése

Ezekre a cseréplécekre merőlegesen felraktam a reflexes párazáró fóliát építőipari tűzőgéppel. A tűzőkapocsnak csak addig kell tartania, míg az egész alá nem lesz deszkázva. Minden kapcsot külön leragasztottam az erre a célra szánt szintén reflexes ragasztószalaggal. A közfalak fölött pedig átbuktattam a fóliát. A végeredmény egy tökéletesen zárt rendszer lett a teljes mennyezeten.

szeglemezes tető lécezés

Így nézett ki a lécezés a szobából.

 

födémszigetelés párazáró fólia

A párazáró fólia ráerősítve a lécekre tűzőgéppel. A falaknál, ahol lelóg, speciális, erre szolgáló ragasztóval leragasztva.

 

A fólia átbuktatva a közfalakon, a kritikus részeknél megragasztva a padlástérben és a szobában is.

 

Ami a plafonra kerül

Az egészet aládeszkáztam. Ezt 10 cm-es deszkákkal oldottam meg 50 cm-enként merőlegesen a cseréplécekre. Így deszka került a két sor fólia közti ragasztásra is, hogy azt megerősítse. A deszkákat szorosan csavaroztam a cseréplécekbe, hogy a deszka és cserépléc nagyon össze legyen nyomva, hiszen a csavarozás helye egyben lyuk is a párazáráson. Így a lyukak is lehető legjobban össze vannak préselve. Sajnos így is lyukas, de talán minimalizálva van a páraszökés a szigetelésbe. Egy ismerősöm mesélte, hogy ő a villanyvezetékeket és a lámpatesteket is a párazáró fóliába vágott lyukakba tette. Inkább nem mondtam erre semmit…


Az aládeszkázás, amire a gipszkarton kerül majd.

Gipszkartonozás -kisebb bökkenőkkel

A gipszkartonozást mesterekkel csináltattam, mert ez már gyorsan kellett, és nem tudtam várni. Előtte azért felraktam a világítás vezetékeit a már említett aládeszkázásra, szigorúan 2 cm-es csavarokkal, nehogy átszúrjam a fóliát. Felrajzoltam filccel a fóliára, hogy hol lesznek majd a LED panel lámpatestek, felhívva a figyelmüket, hogy ide ne tegyék a gipszkarton konstrukcióját, mert ugye itt majd vágva lesz a gipszkarton. Érdekelte is őket? Le se fütyülték. Szépen 40-cmenként rakták a profilokat, ha volt jel, ha nem. Legalább a folyosón lévőt átrakattam velük, hogy ne kelljen az összes lámpatestnél a profil alatt vágnom, meg utólag megerősíteni a gipszkartont a profilhoz. Én rendszerben gondolkodok, a mesterek munkafolyamatban. Ezért kell mindig minden munkafolyamatnál ott lenni.

födém alsó gipszkartonozás

A gipszkarton konstrukció a szellőztető csövezéssel, valamint az elektromos kábelekkel. Ahol össze van csavarva vagy hurok van, ott lesznek a lámpatestek. Többlet kábel, hogy legyen mit kilógatni a gipszkartonból, hiszen majd ott elvágható

Födémszigetelés befújt hőszigeteléssel

A plafon hőszigetelésen is sokat gondolkodtam. Ásványgyapot vagy befújt cellulóz, esetleg befújt Steicozell? Ásványgyapot lett volna a legjobb áron, viszont csak látszatra. Ehhez 3 réteget kellett volna raknom a gerendák miatt összesen 40 cm vastagon. Ezt 3 x 200 négyzetméteren kellett volna megcsinálni. Iszonyú munka. Egy részét alulról tömködni, aláhuzalozni, közben száll a szúrós por. Másik részét felülről merőlegesen. Rettentő sok vágás a gerendák miatt. Ha nem én csinálom, a sok vágás csak össze lenne csapva, a hőszigetelő burok nem működne. Én meg nem akartam ezzel így szenvedni. Maradt a befújt szigetelés. Végül a Steicozell mellett döntöttem. Ennek az az oka, hogy könnyebb, mint a cellulóz, mégiscsak könnyebben megtartja az aládeszkázott párazáró fólia a következő 20-30-40-50 évben. Meg hát a cellulóz mégiscsak darált újságpapír, és idegenkedtem tőle.”

befújt hőszigetelés előkészítése
A padlástér előkészítve a 42 cm magas befújt szigetelésnek

szellőztető cső a padlástér hőszigetelése előtt

A szellőztető befújó csöve a szigetelésbe beágyazva. Balra mellette látható, hogy a párazáró fólia át van buktatva a közfalon. A távolban pedig az fedezhető fel, hogy a homlokzati szigetelés (kőzetgyapot) fel van engedve a fal fölé, hogy tudja majd oldalról tartani a befújt szigetelést. Koszorú is tökéletesen le van szigetelve.

födémszigetelés befújt szigetelés előkészítése

A kimaradt homlokzati szigetelést szétraktam a padlástérben. Olcsóbb, mint fizetni a szemétért, meg aztán ez is szigetelőanyag. Úgyis mind be van temetve a fújt szigeteléssel, amiből így kicsit kevesebb kell! (Praktikus ötlet!)

Legközelebb megint kilépünk kicsit a történetből, és a mostani munkafolyamatot, a mostani beszámolót vesézzük ki egy kicsit jobban. Aztán pedig folytatódik Gergely története újabb érdekes és tanulságos epizódokkal!

 

Ha tetszett a bejegyzés, ajánld barátaidnak, ismerőseidnek is!

 

 

Kategóriák: Építkezés, Építkezők mesélték, Födém, Kivitelezés, Szigetelés, Tető, tetőtér

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?