Ingyenes házfelújítás tanfolyam – ezt vétek lenne kihagyni!

Ingyenes házfelújítás tanfolyam – ezt vétek lenne kihagyni!

Ingyenes házfelújítás tanfolyam – ezt vétek lenne kihagyni!

– házfelújítók, építési szakemberek figyelem!

Szerző: Bodnár György

Ingyenes házfelújítás tanfolyamMinden jel arra utal, hogy 2021 (és 2022) a felújítások „aranykoraként” fog bevonulni az építőipar évkönyveibe. Köszönhető mindez az erre a két évre meghirdetett – vissza nem térítendő! – állami támogatásoknak, az új építések egyre durvább megvalósítási költségeinek, no meg annak is, hogy a járványidőszak jelentősen felértékelte az otthon építésével-szépítésével kapcsolatos munkákat.
A Nagy Nekibuzdulás azonban komoly veszélyeket is rejt magában!
Erről szól a mai bejegyzés – no meg elsősorban arról, hogy mit találtunk ki a veszélyek megelőzésére számotokra!

 

A felújítási támogatás rejtett veszélye

A 2021-22-ben igénybe vehető felújítási támogatás által ígért akár 3 millió forintos felújítási „ingyenpénz” sokak fantáziáját megmozgatta. Felújítók tömege számolgatja mostanság, hogyan lehetne a maximálisan kivehető pénz minél nagyobb részére lecsapni. (Az anyag és munkadíj 50-50%-os elvárt arányáról szóló kitétel mellett ez azért nem olyan egyszerű feladvány – jó eséllyel legalább 7-8 millió forintos beruházás szükségeltetik hozzá!)
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az állami pénz lehívásához jócskán elő kell venni a megtakarításokat:
– eleve kell 50% önerő,
– az „állami 50%-ot” is meg kell finanszírozni átmenetileg.

Mivel így a legtöbben felélik az erre célra (vagy akár teljesen más célra) félretett megtakarításaikat, – mondjuk úgy – nincs játéktér a hibázásra! Ha utólag jövünk rá, hogy
– mégsem ezt kellett volna most megcsináltatni, és/vagy
– nem ilyen megoldást lett volna célszerű választani,
korrekcióra, pótlásra már jó eséllyel nem lesz pénz a következő jó néhány évben!
Élet-halál kérdése tehát (na jó, ez kicsit erős kifejezés volt, de talán ráerősít annak fontosságára, amit mondani akarok…), hogy azonnal, „első próbálkozásra” kell jó döntéseket hoznunk!
Ami tapasztalat és alapos tudás nélkül – valljuk be – elég nagy kihívás…

 

A házfelújítás egy új építéssel összemérhető kihívás!

Az építő közösségen belül is általános tapasztalat, hogy az építkezők sokszor elbagatellizálják, alulbecsülik az egy komolyabb felújításban rejlő műszaki és anyagi kihívásokat.
Talán legtipikusabb példái ennek a nem is olyan régen „megszokásból” felrakott 5 centis homlokzati hőszigetelések. Ezek nem egyszer okoztak komoly páratechnikai problémákat, ráadásul néhány éven belül elavulttá váltak, a tulajdonosok pedig most már azon törik a fejüket, hogyan lehetne még egy réteggel megvastagítani a szigetelést. Ilyenkor csak az újraállványozás százezres nagyságrendű költség – tulajdonképpen ablakon kidobott pénz…

Bár jó esetben egy felújítás ténylegesen kisebb anyagi teher, mint egy új építés, de valójában ugyanúgy alaposan meg kell(ene) tervezni, mint egy új ház építését.
Annyiban pedig mindenképpen összetettebb kihívás, hogy míg egy új házat „nulláról” fel lehet építeni, addig itt a ház kiinduló állapota jelentősen meghatározza a felújításban rejlő lehetőségeket. (Minap egy gyakorló szakembernek említettem meg ezt, aki szerint ha egy új építést a nulláról kezdünk, akkor egy felújítást sokszor -50-ről…)
Arról nem beszélve, hogy egy új építés során elegendő az új anyagokat és technológiákat ismerni, a felújításhoz azonban a régi technológiák ismerete is szükséges, megspékelve azzal a szaktudással, hogy miként lehet az újat a régivel összeépíteni!     

 

Ingyenes házfelújítás tanfolyam – Felújítási esték 2021

Felújítani tehát nem könnyű, de ha jól csináljuk, megéri. Kisebbek lesznek a rezsiköltségek, otthonosabb, élhetőbb lesz a lakás – miközben még az értéke is emelkedik.
És hogy mi kell ahhoz, hogy átgondolt és jól sikerült legyen a házfelújításunk?
Az építő közösségben úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk összeszedni minden infómorzsát egy helyre, amire egy ház felújítása előtt és közben szükség lehet, és egy kicsit újszerű és szokatlan formában megosztjuk minden felújítóval (és félve mondom: építési szakemberrel is).
Így jött létre a Felújítási esték 2021 ingyenes online rendezvénysorozat: a tervek szerint 12 héten keresztül szerda esténként élő adásban(!) jelentkezünk, esténként két, témába vágó beszélgetős előadással, majd az adások végén kérdezni is lehet az előadóktól!

Így áll össze egy különleges és hiánypótló házfelújítási tanfolyam, amely az élő adásoktól függetlenül megvásárolható. (A csomagba még jó néhány bónuszt is bele szeretnék tenni!)
Bár most, április végén már az ötödik estére készülünk (április 28., este 6 óra), de még rengeteg hasznos és érdekes előadás előtt áll előttünk – nem késő még regisztrálni:
https://www.epitemazotthonom.hu/felujitas2021/
(Ha nem akarsz lemaradni semmiről, akkor ugyanitt a teljes tanfolyam is megrendelhető!)

Tarts velünk akár felújítóként, akár az építkezés világában tevékenykedő szakemberként!
Várlak szeretettel, mint az Esték házigazdája!

Kategóriák: Egyéb, Energiatakarékosság, Építkezés előkészítése, Felújítás

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?