Hővisszanyerős szellőztetés szobanövényekkel

Hővisszanyerős szellőztetés szobanövényekkel

Hővisszanyerős szellőztetés szobanövényekkel

– avagy hogyan javíthatjuk otthonunk levegőjét szobanövényekkel?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

Szellőztetés szobanövényekkelBár a cím egy kicsit túlzó lehet, de nem lehetetlen szobanövényekkel javítani otthonaink beltéri levegőminőségét. Sőt! Akár egyes épületek „hővisszanyerős szellőztetése” is megvalósítható szobanövényekkel egy NASA tanulmány alapján. Előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy milyen VOC-k (illékony szerves vegyületek) károsíthatják levegőnket új vagy felújított otthonainkban pusztán az építőanyagok, bútorok, festékek, ragasztók és lakkokból származóan. Érdekesség, hogy az említett NASA tanulmány szerint szobanövényeink ezeket az anyagokat is képesek megkötni és ártalmatlan anyagokká alakítani –  megfelelő körülmények mellett. 

 

NASA tanulmány

Az 1989-ben készült eredeti NASA tanulmány (Interior Landscape Plants for Indor Air Pollution Abatement) azt vizsgálta, hogy mennyire tudják az egyes szobanövényeink megkötni a zárt térben lévő szén-dioxidot, és megszűrni a körülöttünk lévő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. Például a formaldehidet, az ammóniát,  a triklóretilént és a benzolt.
Ezek az anyagok sajnos jelen vannak mindannyiunk lakásában, az irodáinkban, mert fontos alkotórészei például a laminált padlónak, a farostlemez bútorainknak, a festékeknek, a ragasztóknak, a lakkoknak, a tisztítószereknek és még sorolhatnánk.
A tanulmányban arra jutottak, hogy mindaddig, amíg a gépi szellőztető rendszerbe épített szénszűrők ill. HEPA szűrők megszűrik ezen káros anyagokat, melyek akár rákos megbetegedésekhez is vezethetnek, addig bizonyos szobanövények, nem csak „megfogják” ezeket, de mikroorganizmusaikkal képesek haszonsítani és ártalmatlan anyagokká alakítani ezeket az emberre káros vegyületeket!

 

Valóban működik?

A tanulmányban leírtak egyesek szerint nem csak elméletben, de gyakorlatban is működnek. Sikerességük azonban nagyban függ a szobanövények lakóhelyen történő elhelyezésétől.
A történethez hozzátartozik, hogy a NASA laboratóriumi körülmények között bizonyította be a növények légtisztító hatását.  Olyan bizonyító erejű tanulmányról nincs tudomásunk, hogy mindezek háztartási körülmények mellett is valóban működőképesek. Egyes webes hírforrások szerint azonban számos esetben alkalmaztak szobanövényeket (is) a levegő tisztítására:

  • Új-Delhiben egy óriási üzletközpontban helyeztek el az elméletben legjobb légtisztító hatású dísznövényekből (nagyon sokat és nagy méretben). Azt vették észre, hogy a dolgozók között kisebb arányban fordultak elő légúti megbetegedések, mint a növényekkel nem ellátott területeken dolgozók esetében. Továbbá a növényekkel ellátott épületrész energiaigénye 15%-kal bizonyult kisebbnek, hiszen itt a szellőztetés és páraszabályozás egy részét maguk a növények „végezték el”.  (Indiai gyakorlati tapasztalatokról bővebben ITT.)
  • India fővárosában 700 otthonban alkalmazták sikerrel a „növényekkel történő szellőztetést” 2013 óta, egy National Geographic jelentés alapján.
  • Számos USA-beli és németországi konzuli iskolában szintén bevezették ezt a rendszert.

szellőztetés szobanövényekkel

Ez mind szép és jól hangzik, de azt is meg kell említeni, hogy például egy 100 négyzetméteres ház/lakás esetében körülbelül 26 db (kifejlett, azaz nagy méretű!) szobanövényre lenne szükségünk a legjobb és legnagyobb légtisztító növények közül! Mondhatni dzsungelt kellene építenünk. Ezen túl még az is lényeges, hogy minden növény elegendő fényt kapjon  (mint egy üvegházban), valamint az állandó levegőáramlás is biztosított kell legyen körülöttük. Ha belegondolunk, ez tényleg fontos lehet, hiszen a növények csak  adott környezetük levegőjét tudják megtisztítani, a „rossz levegőnek” valahogy el kell jutnia a növényhez. 
Egyszóval működnie kell a légáramlásnak is, tehát kell lennie egy szellőztető rendszernek is, a növények megléte nem elég csupán a légtisztításhoz egy zárt térben. Ráadásul mindezen növények azért sok, olykor felesleges párát is termelnek, amit szintén ki kell vezetni valahogy a levegőből, legegyszerűbben gépi szellőztetőrendszerrel. 

 

Melyek a legjobb légtisztító hatású szobanövények?

Az említett NASA tanulmány alapján ezek a legjobb légtisztító hatású szobanövények.


Légtisztító szobanövények

 

Vitorlavirág (Spathiphyllum): 

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó vitorlavirág régóta kedvenc szobanövény, de csak pár éve mutatták ki (a NASA támogatásával végzett kísérletek során), hogy kiemelkedő a légtisztító hatása. Nemrégiben a legnagyobb figyelmet a ‘Sensation’ nevű hibridje kapta.Vitorlavirág A légszennyezések, a széndioxid, formaledhid és aromás vegyületek levegőből való kiszűrését tanulmányozták. Bebizonyosodott, hogy a központi fűtés és a légkondicionálás szárító hatását a növények kompenzálják. Sőt a hollandok szerint közvetlenül a számítógép képernyője közelében javítja a koncentráció képességet, és csökkenti a fáradékonyságot. A pszichére való pozitív hatása révén a megbetegedések aránya is csökken.

 

Areca pálma (Dypsis lutescens):Areca pálma

Az areca pálma vagy aranypálma az egyik legjobb légtisztító és leghatásosabb párásító növény a NASA kutatás szerint. Gondozása nem nehéz, a nappali szobanövénye, ugyanis napközben rengeteg oxigént termel, ezen kívül kellemesen párássá teszi a levegőt. Nem szereti a közvetlen erős napfényt, de mindenképpen világos helyet kell keresni neki.

 

Anyósnyelv (Sansevieria cylindrica):

AnyósnyelvAz agavék (Agavaceae)  családjába tartozó hengeres anyósnyelv hazája a trópusi Nyugat-Afrika. Nagyon gyorsan és könnyen növekszik és rettentően szívós.  A kezdők igazi növénye, és még elképesztően hasznos is! Akár a hálószoba növénye is lehet, mert éjszaka termeli az oxigén nagy részét. Benzol és formaldehid megkötésére kifejezetten alkalmas.
Forrás: nasa techdoc

 

 

 

Összegzés

Tehát akkor összegezzük a „tanultakat”!
Láttuk, hogy egy NASA tanulmány bebizonyította, szobanövényeink képesek javítani otthonaink levegőminőségét, de ehhez a megfelelő minőségű és mennyiségű növények alkalmazása szükséges.
Láttuk, hogygyakorlati tapasztalatok igazolják mindezeket. A tanulmányból kiderül, hogy a növények fejlődéséhez bizonyos körülményeket szükséges biztosítani, például elegendő fényt, táplálékot (vizet) és légmozgást is igényelnek ahhoz, hogy légtisztítóként funkcionáljanak otthonainkban.
Ebből kiderülhet, hogy nem lehet feltétlenül elég  a növényekkel történő „hővisszanyerős szellőztetés”, a háttérben működnie kell egy jól megtervezett gépi szellőztetőrendszernek is. Ha utóbbi megvan, és ezáltal a folyamatos légáramlás biztosított, akkor a növények nagymértékben javíthatják otthonunk levegőminőségét az oxigén- és
páratartalom-mennyiség optimalizálásával, valamint a levegő VOC tartalmának átalakításával.  Ezáltal közvetlen módon javítják a szellőztetőrendszer hatékonyságát, de nem helyettesítik annak meglétét.

 

Többet szeretne tudni a szellőztető rendszerekről? Vásárolja meg nemrég megjelent új e-könyvünket!
Ebben a könyvben a szakma elismert szakembereivel közösen összeszedtünk minden szükséges információt a gépi szellőztetésről, amit ma tudni érdemes erről a témáról – nem csak magánembereknek, hanem építési szakembereknek is!  Figyelem, nem szakkönyv! Közérthető és emészthető tudást kínálunk a téma iránt érdeklődőnek!

 

Ha tetszett a bejegyzés, ossza meg barátaival, ismerőseivel is!

 

Kategóriák: Érdekességek, Szellőztetés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?