Újabb ijesztő hírek a világból, de mi közük az házépítéshez?

Újabb ijesztő hírek a világból, de mi közük az házépítéshez?

 – azaz hol lehet a pénzünk a legnagyobb biztonságban?

 

felelemSokakhoz hasonlóan én is aggódva kapcsolom be mostanság (újra) a rádiót: a jövőről szóló (elő)gondoskodás szinte minden hagyományos eleme veszélyben van. A magánnyugdíj-pénztári számlák már az állam kezében vannak, a hosszútávú befektetések pár éve már egyszer jókorát zuhantak, és erre jó az esély ismételten. És ki tudja milyen hatással lesz a bankszektorra a most kibontakozó újabb válság?
Joggal merül fel minden, a jövőjére is figyelő ember fejében a gondolat: hová fektessem több-kevesebb megtakarított pénzemet ahhoz, hogy az minél inkább biztonságban legyen és a hasznomat szolgálja hosszú távon is?
Nem kétséges: új válaszokra van szükség.


Nyilván hosszas elméleti vitát lehetne folytatni az erőltetett gazdasági fejlődésről, a pénzpiacok mindenhatóságába vetett hitről, ezek fenntarthatóságáról de ez nem ennek a honlapnak a feladata.
Egy azonban mindenki számára egyre biztosabbnak látszik: az utóbbi évtizedekben megszokottá vált egyéni válaszok hatékonysága több mint kérdésessé vált.
A tőzsdén valószínűleg jó ideig nem lehet majd „automatikusan” (azaz folyamatos odafigyelés nélkül) annyi pénzt keresni, mint az elmúlt húsz évben (nem valószínű, hogy a világgazdaság ehhez további látványos fejlődést biztosítana).
A nyugdíjrendszer ismét az állam kezébe került, és a demográfiai adatok alapján igencsak kérdéses, hogy a mostani 20-40 éves korosztálynak miből fog telni állami nyugdíjra.

Ebben a helyzetben minden családnak el kellene gondolkodnia azon, hogy

  •  hogyan tudja biztonságos szintre csökkenteni a kiadásait (ezen a téren azért sokak számára még megdöbbentő tartalékok vannak!);
  • -hogyan tudja nehezen megkeresett pénzét hosszú távon is biztonságosnak mondható módon „befektetni”.

Nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy ennek egyik módja egészen biztosan otthonunk korszerűsítése.
Hogy miért?
– Mert lakni mindig kell. Otthonra mindenkinek szüksége van és szüksége lesz.

  • Mert lakásunk, családi házunk fenntartása, az ehhez kapcsolódó rezsiköltségek (esetleg hitelköltségek) mindenki életében a legnagyobb tételnek számítanak.
  • Az éghajlat-kutatók szerint egyre szélsőségesebb időjárás vár ránk. Márpedig házunk, otthonunk egyik feladata éppen az, hogy megvédjen bennünket ezektől a külső behatásoktól.
  • Otthonunk „működtetéséhez” energiára van szükség (szinte mindenhez). Márpedig a források szűkülésével borítékolható az energiaárak (és így a jövőbeni rezsiköltségek) növekedése.
  • És mindenekelőtt azért, mert noha egy lakás, egy családi ház felújítása, korszerűsítése a jövőnek szóló beruházás, de áldásos hatása már másnap érezhető lesz.

Egy-egy ilyen, felújításról szóló döntés előtt feltétlenül érdemes átgondolni az alábbiakat:

Olyan lakásra, olyan épületre költsünk, amelyet hosszú távon akarunk használni! Lehet, hogy ez nem a mostani otthonunk! Át kell gondolni, hogy családunk számára a következő években milyen lakhatási forma lesz az ideális. (Ehhez igyekeztünk segítséget adni az Építem a házam könyvsorozat I. kötetének 1. fejezetében. A fejezet bárki számára hozzáférhető, aki Az építő közösség tagja lesz. Ha még csatlakozott, akkor kattintson ide!)

Lássunk tervszerűen munkához! Nem kell mindent okvetlenül egy lépésben megvalósítani, de tudni kell, hogy bizonyos komplexitás nélkül nem fogunk látványos eredményekhez jutni. Érdemes olyan beruházással kezdeni, amelynek a legjobb az ár-érték aránya (az eredmények látványa erőt adhat a folytatáshoz is :D), és olyan logikus sorrendet választani, ahol az egyes munkafolyamatok egymásra épülhetnek. (Célszerű például először a hőveszteségeket minimalizálni, majd ehhez választani később gépészeti rendszert.)

– Előbb-utóbb az államnak is rá kell jönnie arra, hogy megéri támogatnia az ilyen beruházásokat. Valamikor, valamennyi pályázati pénzre biztosan számíthatnak a felújítók. De:

  • ne várjunk csodákat, hiszen mindnyájan ismerjük az ország jelenlegi anyagi helyzetét;
  • ne várjunk a beruházás előkészítésével addig, amíg esetleg megjelennek ezek a pályázatok. A szűkös források biztosan pillanatok alatt el fognak fogyni, és szinte biztos, hogy csak annak lesz esélye nyerni, aki kész tervekkel és számításokkal pályázik!

Végezetül néhány hasznos link a téma iránt bővebben érdeklődőknek.
Az Energiaklub készített egy nagyon jó tanulmányt ebben a témában, amelyhez ide kattintva férhetnek hozzá.
Ajánljuk figyelmükbe Az építő közösség korábbi blogjait is ebben a témában!
Most építkezzünk, vagy inkább várjunk?
Az átgondolt felújítás
Végre egy pozitív hír a lakáspiacon!
A legjobb nyugdíj-előtakarékosság?


 

Kategóriák: Energiatakarékosság, Felújítás, Pénzügyek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?