Mire jók és mire nem jók a netes építési csoportok?

Mire jók és mire nem jók a netes építési csoportok?

Mire jók és mire nem jók a netes építési csoportok?

– avagy minden jóban van valami rossz…

Szerző: Bodnár György

A netes építési csoportok veszélyei

Úgy tűnik, az építkezőkre zúduló információözön korában sokan a netes fórumokon keresik a „tuti tippeket”. Megint mások az ilyen csoportokat próbálják felhasználni arra, hogy ingyen jussanak számukra fontos információkhoz.
Mindkettő komoly veszélyeket tartogat, miközben – okosan használva – az ilyen építési csoportok jelentős segítséget jelenthetnek építkezőknek, szakembereknek egyaránt.
Nekiálltam összegyűjteni a veszélyeket és a lehetőségeket.

 

Tutibbnál tutibb tippek

Biztos megfigyeltétek már, ha valaki feltesz egy kérdést egy ilyen csoportban, akkor jó eséllyel rövid időn belül egymásnak igencsak ellentmondó válaszok, javaslatok, tippek érkeznek. (Na és van egy mindennél idegesítőbb kommentelő fajta: aki azt fejtegeti hosszasan, hogy miért hülyeség, amit az illető kérdezett…)
Ez egyrészt önmagában abból adódik, hogy egy építkezésen sincsenek „tuti tippek”. (Az építő közösségben újra és újra elmondjuk, hogy ha valaki „csak így jó” típusú javaslattal él, akkor azt érdemes gyorsan faképnél hagyni. Egy adott problémára több, akár egyenértékű megoldás is adható. Az igazi veszély abban áll, ha a különböző megoldásokat elkezdjük összevegyíteni!)

 

Csak hiszem, hogy értek hozzá…

A válaszok sokfélesége azonban sajnos abból is adódik, hogy a válaszadók szakmai felkészültsége sokszor igencsak hiányos.
Pár évvel ezelőtt az egyik szakmai szövetségben találomra átnéztek építési fórumokat, és azt találták, hogy az ott adott tippek 30-40%-a (kis túlzással) bődületes baromság volt. (Az ilyen tippek jó része egyébként teljesen jó szándékú! A zárt csoportok ebből a szempontból annyival jobbak, hogy ott névvel és képpel ellátva jelenik meg valaki. Mondjuk számon kérni így is nehéz, de a „józsi12″ nevű felhasználó aztán tényleg minden felelősség nélkül azt mond, amit akar…)

Egyszóval: a csoportban, a fórumon feltett kérdésünkre kapott válaszok helyükön kezeléséhez ugyanúgy szükség van valamilyen minimális szakmai ismeretre, mint amikor a „csak mi vagyunk a jók” típusú reklámok között kellene eligazodni!

 

Nulla információ – maximális elvárások

Vannak aztán olyan kérdések, melyekre nem is lehetne igazán korrekt választ adni.
Gyakori például az ilyen csoportokban, hogy valaki egy saját maga által felskiccelt ház-alaprajzról kéri a többiek véleményét. (Majd mindjárt szó lesz arról, hogy azért ennek is lehet értelme!)
Egy ilyen kérdésre felelősségteljesen nem lehetne válaszolni!
Az adott alaprajz lehet jó A-nak, és totális pénzkidobás B-nek.
Egy ház alaprajzát ezernyi dolog határozza meg. Hányan és milyen életvitellel akarnak a házban lakni? Mik a középtávú tervei a családnak? Mennyi pénzt szánnak rá? Milyen lesz a ház külső kialakítása? Milyen lesz a ház gépészete? (Ugye azért ennek is van anyagi vonzata.) És még sorolhatnám.
Ennyi háttérinformációt nyilván nem fog senki megosztani egy csoportban.
Enélkül pedig csak ötletelni lehet.

 

Miért nincs nálunk „A szakértő válaszol” rovat?

Ugyanezen okból nincs nálunk „A szakértő válaszol” rovat.
Mert mit is lehetne egy ilyen kérdésre válaszolni: „Penészedik a fürdőszobánk plafonja. Mit tegyünk?”
Ilyenkor kétségtelenül lehet hosszasan értekezni a penészedésről és annak kiváltó okairól (gonosz megjegyzés: ez remekül jöhet az adott oldal kulcsszó-optimalizálásához…), de egy felelősségteljes válasz csak így végződhetne: „Azt pedig, hogy Önnél miért penészedik a fürdőszoba, innen, a számítógép mellől lehetetlen megítélni. Ezt csak egy helyszíni felmérés mondhatná meg pontosan.”
Sajnos ez utóbbi pénzbe kerül…

 

Nálunk bevált! (Akkor nálam is be fog?)

Az egyik legnagyobb csapda a „nálunk bevált” jellegű válaszokban rejlik. (Annyira, hogy erről egy külön bejegyzést is szeretnék írni.)
Soha ne feledjük, hogy
ami másoknál bevált (ott, olyan körülmények és elvárások között!), az egyáltalán nem biztos, hogy nálunk is jól fog működni,
mások találhatnak megfelelőnek egy olyan megoldást is, aminél valójában választhattak volna sokkal jobbat/optimálisabbat/költséghatékonyabbat is! Csak lehet, hogy nem is tudtak ezekről a lehetőségekről!
De mivel csak egyféle megoldás épült meg, valójában nincs összevetési alapjuk. (Márpedig mi az optimális megoldást szeretnénk megtalálni, nem?!)

 

Tehát mire nem jók az internetes építési csoportok?

Semmiképpen ne várjunk csodát, ne várjuk azt, hogy majd jön a guru (akit fel is ismerünk!), és megmondja a tuti megoldást a felvetésünkre, problémánkra!
Ha pedig nem akarjuk, hogy a válaszok, hozzászólások után még jobban összezavarodjunk/elkeseredjünk, akkor már eleve egy kis szakmai utánjárás, felkészülés után kérdezzünk – és a tippeket, ötleteket a felkészültségünk fényében kezeljük a helyükön!

Talán sokan megsértődnek, de egyszer le kell írni: az internetes fórumok nem a szakemberek helyettesítésére találtattak ki! Segítséget adhatnak (akár például a szakemberek megtalálásához!), de tudomásul kell venni, hogy a kimondottan nekünk szóló, a mi problémáinkra választ adó (tehát számunkra valódi értéket jelentő) szolgáltatásokért fizetni kell. (És ha jól belegondolunk, ez így van jól. Az már egy másik kérdés, hogy ha már fizetünk valamiért, akkor követeljük is meg a minőséget a pénzünkért!)

 

Mire lehetnek jók az internetes építési csoportok?

A válasz egyszerű: ötletgyűjtésre! Egyfajta brainstormingra.
Több szem többet lát. Ráadásul mindig lesznek, akiknek már van személyes tapasztalata is, ez egy élő szempont lesz a piacfelméréshez.
A válaszok értelmezése azonban továbbra is ránk vár.
Ahhoz, hogy ezt megtegyük, minél több objektív tudással és információval célszerű rendelkeznünk.

Előre szólok, most jön az „önfényező” rész!
Az Építem a házam könyvsorozat (most,szeptember elején jelenik meg a gépészetről szóló 5.2. kötet!) éppen azt az alaptudást tartalmazza, aminek birtokában a netes építési csoportok, fórumok is hatékonyabban használhatók!
A Tervcafék (és más, most tervezett fórumaink) pedig éppen azt a pluszt szeretnék megadni, hogy itt már konkrétan Rólatok, a Ti Házatokról lehet beszélgetni, konzultálni – nem három soros változatban.
Használjátok ezeket is – aztán pedig megfontolt, pezsgő csoportéletet kívánok!

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

… és/vagy osszátok meg barátaitokkal, ismerőseitekkel is! 🙂

 

 

Kategóriák: Egyéb, Építkezés előkészítése

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?