Építkezés egyenlő párkapcsolati válság?

Építkezés egyenlő párkapcsolati válság?

Építkezés egyenlő párkapcsolati válság?

avagy árnyoldalak, amiről mélyen hallgat mindenki

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna és Bodnár György

Arra gondoltam, hogy most nem paragrafusokról és szabályokról írok, arról, hogy ki mit és hogyan csináljon, ha építkezik vagy felújít.
Egy olyan témát vetnék fel, amiről méltatlanul kevés szó esik, pedig valójában ugyanúgy fel kellene készülni rá, mint a házépítés vagy házfelújítás anyagi és műszaki részére.  Ebben a bejegyzésben emberi kapcsolatokról lesz szó. 
Szinte mindenki, aki belevág  élete „nagy kalandjába”, óhatatlanul találkozik önmaga, családja és az építkezéshez kapcsolódó személyek és/vagy történések árnyoldalaival
És ha nem figyel oda, akkor könnyen lehet, hogy az elkészült családi házból csak a család fog hiányozni…

 

Hová kerüljön a tükör?

Ezt a történetet egy kivitelezőtől hallottuk, aki egy családi ház burkolási munkáit vállalta el.
Egy problémákkal amúgy is megtűzdelt építkezést képzeljetek el, melynek vége felé a burkoló szakember felteszi a kérdést: „Hol legyen a tükör?”
A pár már korábban megvásárolta a tükröt, amit a mosdó fölé terveztek elhelyezni, de pontosan nem beszélték meg, hogy hová tegyék azt. A hölgy beállította a tükröt és megmutatta a burkolónak, szerinte hol lenne alkalmas. Rendben, minden ennek megfelelően történt. Később a férj volt a helyszínen a mesterrel, és azt vette észre, hogy a tükör olyan alacsony helyre került, hogy ha a mosdó elé állt, nem látta az arcát. Nosza, gyorsan ő is intézkedett és feljebb helyeztette a tükröt a burkolóval. 
Amikor aztán elkészült a munka, a feleség megdöbbenve tapasztalta, hogy olyan magasra került a tükör, ahol ő csak a homlokát látja benne. (Sajnos tényleg ilyen kihívásokkal jár, ha a férj és a feleség között számottevő magasságbeli különbségek vannak…)
A történetben szereplő pár az építkezés során nagyon sok, ehhez hasonló vitatkozáson ment már keresztül, nem csoda hát, hogy ekkorra már mindkettőjüknek pattanásig feszültek az idegei. Ez az – építkezés egésze szempontjából nevetséges – apróság lett az utolsó csepp a pohárban.  Egymást és a burkolót hibáztatták a kellemetlenségekért, majd nem sokkal később el is váltak.

 

Az építkezésre készülődés elhanyagolt területe

Sajnos az iménti történet korántsem egyedi. Aki építkezésre/felújításra adja a fejét, borítékolhatja, hogy ilyen és hasonló szituációkkal bőven fog találkozni a „nagy projekt” alatt. Ezeket nem lehet elkerülni, hiszen ha mindent pontosan kikalkulálunk és előkészítünk, akkor is mindig előfordulhatnak meglepetések, melyeket – jelentős stressz közepette – kezelnünk kell.
Nagyon fontos, hogy amikor egy építkezésre készülünk, ilyen szempontból is vértezzük fel magunkat! (Nem viccből mondom, már többször felmerült bennünk, hogy hívjunk Az építő közösségbe pszichológus szakembert is!)
Azt mindenki természetesnek veszi (legalább is Az építő közösség tagjai biztosan 🙂 ), hogy egy építkezés előtt számba veszi anyagi helyzetét, pontos műszaki terveket készíttet, csak éppen sokszor magunkat, a lelkünket, az idegeinket nem készítjük fel a megpróbáltatásokra. Hogy csak a legnyilvánvalóbb dolgot hozzam szóba: a család tagjai nem tisztázzák le, hogy milyen formában születnek majd a döntések az építkezés során?!  (Szakemberek mesélik újra és újra, hogy a műszaki félreértések és költségtúllépések egyik leggyakoribb oka, hogy az építkezésre külön-külön kilátogató családtagok egymásnak ellentmondó utasításokat adnak az ott dolgozóknak.)

 

Az építési szakember, mint pszichológus?

A történetnek van azonban bőven tanulsága az építési szakemberek számára is!
Egyik, hogy – tetszik, nem teszik – a szakembereknek maguknak is egy kicsit „pszichológusnak” kell lenni az ilyen helyzetek kezelésére, a tervezőknek, lakberendezőknek mindenképpen. (Eszembe jutott egy régebbi blogbejegyzés, egy régebbi történet, érdemes visszanézni ide kattintva!) 
És ez bizony egyáltalán nem egy velünk született képesség, ezt a kompetenciát is tanulni kell(ene)!
De a tanulság minimum annyi, hogy a munka megkezdésekor pontosan tisztázni kell, hogy ki és milyen formában fogalmazhat meg elvárásokat, változtatási igényeket a közös munka során! (Ez egyébként nem csak „pszichológiai” szempontból lényeges, hanem anyagi szempontból is. A változtatásoknak ugyanis általában plusz költségben megjelenő ára is van!)

Mit mutat valójában a „tükör”?

Jó esetben azonban egy építkezés hatalmas tanulási, fejlődési lehetőség is mind a családtagok, mind a család egésze számára, nagyszerű lehetőséget kínál a kapcsolataink és önmagunk próbatételére.
Mert a fenti történettől egy kicsit elvonatkoztatva, gondoljuk át, mit is mutat valójában a tükör? Mi is a tükör pontosan?
A kapcsolataink (különösen a közeli kapcsolataink) tartanak VALÓDI tükröt nekünk, hogy mi az, ami valójában bennünk van, csak épp másban vesszük észre. Megmutatják például, hogy ha én mindig minden emberben csak az önzőséget és kapzsiságot látom, akkor a körülöttem lévők valóban ezt az oldalukat fogják számomra megmutatni.
Vonatkozik ez akár a saját házastársamra is, vagy éppen bármelyik kivitelezőre.
Ezt szem előtt tartva érdemes tehát elgondolkodni, mielőtt bármilyen problémát úgy próbálnánk megoldani, hogy csak a „felelőst” és a „hibást” keressük mindenben. Ilyeneket mindig fogunk találni, de a problémák valódi megoldásait csak akkor fogjuk megtalálni, ha túllépünk a folytonos hibáztatáson és közös megoldást keresünk.
Érdemes hinni abban, hogy ha már túl vagyunk a vádaskodásokon és anyázásokon, akkor a valódi megoldás is meg fog születni. 

 

Személyes utószó

Ennek a bejegyzésnek az ötlete saját tapasztalataim alapján is született. (Csak aztán Gyuri egy-két praktikus dologgal kiegészítette 🙂 ) Mi is hasonlóan végigmentünk egy építkezésen, és igen, ez sosem egyszerű. Embert és kapcsolatokat próbáló folyamat, viszont ha jól kezeljük a felmerülő problémákat, hatalmas fejlődési lehetőséget rejthet magában egy ilyen projekt. Ennyit gondoltam megosztani veletek az építkezés/felújítás, lelki oldaláról, ha van esetleg hasonló meglátásotok a témában, amit szívesen megosztanátok írjatok kommentben a bejegyzés alá. Üdv, Zsuzsi 🙂

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb, Építkezés előkészítése, Tippek, ötletek, Történetek

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?