Füstöl a kémény a szomszédban!

Füstöl a kémény a szomszédban!

Füstöl a kémény a szomszédban!

– avagy hová forduljunk, ha megfulladunk a füstben?

Szerző: Szőke Rozália

Az építő közösség Facebook-oldalánFeketén füstöl a kémény! nemrégiben megosztott fotó egy érdi családi ház füstölgő kéményéről meglehetősen élénk „érdeklődést” váltott ki. Volt, aki csak egyszerűen megbotránkozott, volt, aki feljelentésre biztatta a szomszédokat, jó nagy büntetés lehetőségét meglebegtetve…
De mit tehetünk valójában, ha valaki éppen a szomszédságunkban füstöli és kormozza össze a környéket?
Ennek jártunk utána, és (kicsit előre lelőve a poént) arra jutottunk, amit az épp a napokban (újra)elfogadott, a kötelező kéményellenőrzést megszüntető törvény is sugall: a kéményekkel (és ami mögöttük van) ma szinte senki nem foglalkozik idehaza…

Mit jelent, ha feketén füstöl a kémény?

Ha bárki azt hinné, hogy a környéket füstfelhővel elárasztó szomszéd rémképe egyedi jelenség, nagyon téved. Most, hogy a fűtési szezon napsütéstől, enyhébb időszakoktól függetlenül beköszöntött, minden településen akad egy-két „jó szomszéd”, aki a ház körül felgyűlt éghető lim-lomtól a kályhában-kazánban való elégetéssel próbál megszabadulni. A nyári tűzgyújtási tilalom miatt a kert sarkában nem tudta elégetni például a felesleges autógumit, mert a koromfekete füst messze szállt volna (Jelezve, hogy a szomszéd rosszban sántikál. Elvinni egy lerakóhelyre pedig…, na nem, a benzin másra kell…!

A kályha, a kazán, az más… Az abban elégetett tüzelőanyagnak úgyis füstje van, miért ne férne el benne más, úgy egyébként nem a kályhába való anyag is?
Csakhogy ezzel nemcsak a saját és a füstöt belélegző sokaság egészségét veszélyezteti (rákkeltő, asztmás rohamokat kiváltó anyagok kerülnek a levegőbe), hanem bizony akár a házát is felgyújthatja. (Meg a miénket…)

 

Nem játék! Egészségügyi kockázatok

A https://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu- n olvastam:
„A fogyasztói társadalom megjelenésével azonban tömegével jelentek meg a műanyag-, fém-, papír-, üveg csomagolóanyagok, melyek mellé nem járt „használati útmutató”, így nagyszüleink és szüleink hulladékok egész garmadával találkoztak rövid idő leforgása alatt.
„A régi szokások nehezen halnak!” – s ahogy megszoktuk, hogy régen minden hulladék elégethető volt, most azzal kell szembesüljünk, hogy mesterséges, szervetlen anyagokkal (pl. műanyag palack, préselt „pozdorja” asztallap) vettük körbe magunkat, melyek égetése egy komplett vegyi koktélt juttat a levegőbe. Az utóbbi években sokan visszatértek ugyanis a gáztüzelésről a szilárd tüzelésre és az otthoni, házi tüzelőberendezésben (kályha, vegyestüzelésű kazán) a fa, feketeszén és egyéb legális tüzelőanyagok mellett illegálisan égetnek háztartási szemetet és hulladékot, ami időzített bombaként ketyeg településeinken!
Korom, nehézfémek, szén-monoxid, nitrogén-oxidok és kén-dioxid elegye jut ki így a tiszta levegőbe…

Fentieknek köszönhetően alakul ki a téli szmog és a magas szállópor koncentráció (PM10). Utóbbi éves szinten 11000 ember halálát okozza Magyarországon, melynek okai között ott szerepel a túlzott autós közlekedés és a nem megfelelő szűrőberendezéssel ellátott gyárak kibocsátása is.
A hulladékégetés során említett, s nem kívánt légköri elemek szív- és érrendszer (infarktus, trombózis), valamint légzőszervi megbetegedést (tüdődaganat, asztma), immunrendszer károsodást, hormonháztartási rendellenességet, meddőséget, impotenciát, fejlődési rendellenességet, bőrgyulladás és emésztőszervi problémát is okozhatnak. A legnagyobb probléma azonban az, hogy nem ismerjük pontosan az egyes szennyezőanyagok összhatását és hosszú távú hatását sem, illetve azt sem tudjuk, hogy hány olyan veszélyes vegyület keletkezhet még az égetés során, amikről még fogalmunk sincs.”

 

Végeláthatatlan hivatali kálvária

Megpróbáltunk utána járni, hogy mit tehet az, aki nem akar belenyugodni abba, hogy felelőtlen lakótársai családja egészségét (sőt életét!) veszélyeztetik.
De hová forduljon, ha rendszeresen feketén füstül a szomszéd kéménye? 
(Jó tudni, hogy enélkül szinte biztosan semmi nem fog változni, mert hivatalból senki nem fog eljárni hasonló problémaesetén.)

Érdeklődésünket (mint később kiderül kálváriánkat) az érintett önkormányzatnál  (városi önkormányzat) kezdtük, de ők elhárítva maguktól a megoldás lehetőségét a Magyar Kéményseprő Kft-hez irányítottak.
Az ezer sebtől vérző kft. műszaki szakembere, bár nagyon készséges volt, de segíteni nem tudott. Ugyanis a kéményseprő nem hatóság, nem mehet be a lakásba ellenőrizni, hogy mi ég a kályhában-kazánban. A kéményellenőrzés során – ami ugye lassan már nem is kötelező – nem egyszerű bizonyítani még mintavétellel sem azt, hogy nem oda való dolgokat égettek.

A kéményseprők a Katasztrófavédelemhez irányítottak, de azon túl, hogy a kályhában való égetés veszélyeit jól kitárgyaltuk, nem jutottunk közelebb a probléma megoldásához. Pedig megtudtuk, hogy ha nem kályhába-kazánba való dolgokat égetünk, akkor könnyen kigyulladhat a kémény, leég a házunk, a tűz átterjedhet a szomszéd házára is, emberéleteket, vagyontárgyakat veszélyeztet az, aki a tűzzel játszik.
Ám a Katasztrófavédelem is tehetetlen, ők sem járhatnak el a szabályszegővel szemben.

 

Egy paragrafus, ami semmire nem elég

De valóban szabályt szeg, aki nem a kályhába-kazánba való dolgokat éget? Erre vonatkozóan csak ajánlásokat találunk – és tárgyilagos ténymegállapítást.

A levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 27. §-a összefoglalja ugyan a lehetőségeket és a tilalmakat, de választ nem ad arra, hogy mit tehetünk a tilalmak ellen vétőkkel.
„(2) Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad.
(3) Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.”

 

Mégis, lehet egyáltalán valamit tenni?

IGEN – legalábbis remélem. A kéményseprők és a katasztrófavédelem egybehangzóan azt javasolja, hogy a környezetszennyező szomszédjai kezdeményezzenek birtokvédelmi eljárást a járási hivatalban az építési hatóságnál. Innentől minden az építési hatóságon múlik. Vagyis mégsem…! Kipróbáltuk.

Az építési hatóság tovább passzolta az ügyet a jegyzőhöz, mert csak a jegyző kezdeményezhet birtokvédelmi eljárást. De a jegyzőről is lepattant a „labda”, a járási környezetvédelmi hivatalhoz irányítottak. A járási környezetvédelmi hivatal pedig a Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Levegő- és Zajvédelmi Osztályához.
Bevallom, itt vesztettem el végképp a fonalat. Mert mindenütt nagyon készségesen segítettek, de a megoldás – hová forduljon az, aki a normálistól eltérően füstölgő kéménnyel „találkozik” – még mindig várat magára.

A gond az, hogy a hatóság szerint is nagyon nehéz tetten érni a rendelet ellen vétőket. A hamuból vett minta sem árulkodik arról, hogy mit égettek.  Ráadásul a környezetvédők is csak rendőri, közterület felügyelői segédlettel tudnak érvényt szerezni a kormányrendeletben előírtaknak.

Ha előrébb jutunk ebben a füstös-kormos ügyben, ígérem, visszatérünk rá.

 

 

Kategóriák: Egyéb, Gépészet, Jogi háttér

Vélemény? (12) ↓

12 Hozzászólások

 1. Bereczk János november 29, 2018

  Ha megfulladtunk a füstben , a további teendőt bízzuk a temetkezési vállalatra, a krematóriumban ahol tiszta égéssel, füst nélkül fognak elégetni, mert én csak itt láttam, hogy nem füstöl a kémény!!!!!!
  Amin végig ment és sehol nem kapott választ, annál ajánlok egy egyszerűbbet, az
  interneten ezeket a cégeket megtalálja, sőt még olyat is, aki hallott már a
  tüzelésről, de arról még nem, hogy mi az a FŰTÉS! A legegyszerűbb javaslat, átmegy a szomszédhoz és elmondja, hogyan kell fűteni, hogy ne füstöljön a kémény! Ha mindezt bézbol ütővel a kezében próbálja, valószínű ismét a krematóriumban köt ki, tehát nem méregből, hanem emberi módon próbálja ki!
  FELJELENTENI? Mint a tapasztalat is mutatja, a bürokrácia létráin lavírozhat éveken át, tapasztalatom szerint senki sem tudja (vagy még rosszabb, nem is
  akarja tudni, hisz a kéményseprőnek akkor van munkája, ha kormos a kémény,
  és szépen megkérik, hogy tisztítsa ki, aminek persze feltételei vannak, létra, tetőállás, kijárat a tetőn és gondolom még sok más! Másnap természetesen begyújtunk, a kémény ismét kormos lesz, és hiába a szakértői vélemény, ha másnap, leég a ház! Jöhet az ellenőr, aki megállapítja Ön a felelős, a tüzet Ön okozta!!!!!!! Aztán megmagyarázzák mivel fűtsön, illetve mivel nem, és a kettőből könnyen kiderül, ha van 5-6 millió forintja, a tanácsadók javaslatára,
  szuper tuti megoldások vannak, (4o kérdésre 150 válasz, persze jeligével, és
  mikor kimerült a képzettsége eltűnik, de fűtés továbbra sincs!!!)

  Hosszú leszek, de néhány alapvető dologról írnom kell, hogy megértsük egymást.
  A kémény: Pincétől a kémény tetejéig, LYUK, amin a CO2 és a Nitrogén távozik! A kémény hivatalosan ez, de a kémény más útvonalon működik:
  Kazánház, külső levegővel, hogy ne a lakótér levegőjét fogyassza! KAZÁN,
  hamuzó ajtaján primer levegő, toló, vagy forgó huzatszabályozóval, ami mm-es
  állítást is lehetővé tesz! Széntér a kazánban: A szenet, ha nem a hó alatt tároljuk
  kicsit locsoljuk meg vízzel, majd rakjuk a kazánba, annyit, hogy a középső ajtó
  aljáig érjen, rakjunk rá egy kis fát, amit egy kis gázolajjal löttyintsünk le, mert
  HATÁROZOTT GYÚJTÁSRA van szükség és a fa általában vizes!!! A kazán közepén lévő ajtón, szintén huzat szabályozó, mm-es állítási lehetőséggel, mindenféle további huzatszabályozás TILOS!!!! Az égés a szén tetején jön létre, KÉK tiszta
  égéssel, amilyen a gázláng, alatta izzik a szén!!! (lignit brikett)
  Alul a felszabaduló gáz mennyiségét állítjuk a huzattal, felül a láng minőségét, a
  kis lángnak taréja nem lehet, jól szabályozható!!!! (nincs korom, nincs füst, a tűzön éghető gáz nem megy át, és éghető anyag sem, kátrány, korom, takarítást,
  egy életre el lehet felejteni!!! A tűz feletti rész fűt, a nitrogén és a CO2 ütközése fokozza a hőt, EZ FŰT!!!! A lehűlt CO2 és a nitrogén hidegen távozik, nem ég szét a kémény, nincs robbanásveszély, előnye, nem kell új házat építeni, minden
  meleg a lakásban marad A kémény csatlakozó, visszafordítva a kazán közepe
  körül vezet ki, semmiképp sem a kazán tetején, terelő vízzsákok sem kellenek, 2,5-ös lemezvastagság, néhány merevítővel elég!!!!!!! Kályhacső mint régen,
  feladata a légdugó tartása a kéményben, a hideg ne jöjjön be!!!

  Most már, ha jól sejtem melegünk van! Szénből CO, vízből H, elhagyva az izzó szenet, CO elég CO2-vé, a H, H2O-vá!!! CO-t meggyújtja a hidrogén, majd vízként kicsapódik. (kondenzációs kazán!) CO2 és N fokozzák a HŐT, majd leadva távoznak!!!!! Olyan mint a boksz meccs, a bokszoló hergeli magát, majd bokszolás közben kimelegszik, KO után békésen kisétálnak!!!

  Nos ha így FŰTÜNK, legjobb ha meghívjuk a szomszédot, mi így csináljuk!
  Csak az arcát nézzük, meg fog lepődni és Ő is kipróbálja!
  A hőerőművek kéménye is füstöl, mert nem a szenet, az energiahordozót kell elégetni, hanem a kinyert gázt. Miért robban egy kazán? A CO magában nehezen gyullad, 300°C felett láng jelenlétében. Sokan újra gyújtják, összegyűrt újsággal, NE TEGYÜK, a közben felszabadul gáz, energiájára jellemző módon, a fél házat lebontja, aki ott van meghal!!!!!! A kazánt a szomszéd háztetején köthet ki!!!!
  Túlfűtés esetén a szekunder levegővel, ajtó ajtónyitással hűthetjük vissza
  pillanatok alatt!!! A kazánok 6mm-es fala a nagyobb robbanást segíti!!
  A különböző anyagok elgázosítása mind másképp történik, ha kell leírom, bár a tapasztalatom az, hogy egységes fűtéssel kapcsolatos írás a neten nincs!!!
  VESZÉLYES ÜZEM, ne kísérletezzünk vaktában!!!!!! Tel:30-711-81-64

  reply
 2. Barta András február 20, 2019

  Miskolcon a Gránatalma utca elején a nagykerítéses ház tulajdonosa átállt gázról, de nem fára, hanem valami réten lekaszált szalmára vagy valamilyen gazra. Az utcába olyan bűz van, ha fűt, hogy az hihetetlen. Azonban a legnagyobb probléma, hogy amikor olyan a széljárás bejut a lakásunkba. A szellőzőkön vagy a cserepek alá szivárog, az pedig a padlástéren keresztül egyenesen a lakásba, nincs sehol egy nyílás vagy rés, de még az alsó szintre is beszivárog. A fejem megfájdul, fújkálhatom a lakást. Mi van akkor, ha ez az anyag rákkeltő, vagy egyszerűen, ha sokszor beszívjuk, akkor belehalunk. Pár éve ezt az illetőt a rendész figyelmeztette, ha szólunk neki meg se hallja. Jelentsük fel? Mit tegyünk ellene? Most egy retardált miatt bontsam le az egész házat, mi 30 éve gázzal fűtünk, minden éven jár a kéményseprő. Szerintem ez a fickó nem engedi be, sőt illegálisan alakította át az egész fűtésrendszerét. Ha valaki ezt olvassa és ismer valakit Miskolcon a felsőbb körökbe aki illetékes eme témában, akkor tegyen már valamit.

  reply
 3. Bereczk János március 31, 2019

  Szegény veszekedőknek is, had írjak egy örömhírt!!!!!
  A tüzelés mindenképpen füsttel jár, mert a primer huzat növelése egyre több éghető anyagot szabadít fel, amit már elégetni képtelenség, ezért legszívesebben megszabadulna mindenki tőle!!!! Van akinek sikerül, megfizeti az árát, van akinek nem sikerül, felrobban a kémény, vagy a kazán meg a ház, Ő is megfizeti a kárát,
  ha egyáltalán túléli!!!!!!
  Sokan leírták már, mivel FŰTSÜNK és HOGYAN!!! az eredmény siralmas, mert a sok
  módszer, mindég azzal kezdődik, adjunk sok levegőt, erős huzatot, használjunk ventilátort, vagy ventilátorokat, huzatszabályozókat, kéménybe csappantyút, a
  huzat csökkentésére, majd huzatfokozót a kémény tetejére!!!
  Amikor már mindent megvettünk, akkor vigyük a MÉH-telepre, míg nem kormosak, meg egy fordulóval túladunk rajtuk!!!!!
  Válogathatunk viszont a különböző szenek között: Lignit, barna, fekete, lengyel,
  német brikettek között, de mit mire használjunk, hogy ne füstöljön!
  Lignit és barna szén, vízteres kazánban kiváló, feltéve, ha a kazánban nincsenek lángterelők, amik akadályozzák a FŰTÉST, a kémény csatlakozó, nem a kazán tetején van, ahol a meleg hiánytalanul kimegy, vagy koromtisztító ajtót, ami a kazán felső részén található!! Két ajtó, tolható, vagy forgatható huzatszabályozóval, tökéletesen elég, a levegő szükséglet nagyon pici!!!
  Az alsó szabályozóval az elégetendő gáz mennyiségét, a (középen lévő) most
  felső ajtón lévő szabályozóval a láng (KÉK), minőségét állíthatjuk be, a hőigénynek megfelelően!!!! Hogy a gázláng, néhány cm-es, ne zavarjon senkit,
  ez a tűzsáv, a tisztító tűz, ezen éghető anyag nem megy át, csak CO2 és Nitrogén. Ez a két gáz gondoskodik a fűtésről, a kazán felső terében!!!!!
  Mivel a széngáz brutális anyag, mérgez, robban, de JÓL FŰT, ne engedjük el, és gyújtásáról gondoskodjunk, amit a szén megvizezésével érünk el, különben 605°C-nál robban, de a hidrogén még a sok gáz kialakulása előtt elégeti!!
  A fekete szén, lényegesen több energiát tartalmaz, hasonló módon használható fűtésre, több fogyasztó esetén, tárolni a hőt nem érdemes, nem gazdaságos, viszont még ez is jól szabályozható, 100m2 feletti lakásban, nagyon finom állítás mellett, mert füstölni és kormot termelni, már tud!!!!
  A lengyel és német szén használata nagy kazánt igényel, közel annyi a gond
  vele mint a fa TÜZELÉSÉVEL, nagyon jó lenne olyan társasházaknál, ahol a sok gázkazán helyett egy kéménnyel központi fűtéssel FŰTENÉNEK!!!!!!!
  Nagyon tud füstölni, tökéletlen égés esetén, viszont több lakás felfűzhető rá,
  energiáját így lehet lekötni!!!!!
  Hogy én ezért mit kapok? A gáz lobbit majd kerülöm!!!!!!!

  reply
 4. Bereczk Jánoos június 3, 2019

  Csak azoknak írom, hogy most találkoztam a vevővel, az 1973-ban készített
  kazán 2,5 mm-es lemezből ma is a helyén van, üzemképesen!!!!!!
  Mások az 5-6 mm-es kazánokat 2-3 évente cserélgetik, sőt most már 10mm-es
  tűztér is készül „BIO! kazán néven!!!!!!
  Különösen ajánlom az Index fórum, fűtésszerelés felújítás…. , vagy az agrár fórum
  főszerkesztőjének V. Misinek!!!!!!!!!!!

  reply
 5. Kovács Péter március 19, 2020

  Évek óta halogatja a kormány, hogy végre olyan rendeletet hozzon, amiben világosan, leírják, mivel lehet fűteni és hogyan. Már 2018-ban hatályba kellett volna lépnie, amit most 2022-re halasztottak. Azért, mert a lakosság nem igényli a szabályzást.
  Pedig nagyjából annyian halnak meg a légszennyeződés miatt, mint a koronavírus miatt.
  Még jó, hogy a koronavírus elleni intézkedéseket nem az aluinformált lakosság véleményére alapozzák.

  reply
 6. Bereczk János április 4, 2020

  Kedves Kovács Péter, én az alulinformáltak társaságához tartozom, ezért csak úgy szoktam cikket írni, ha a témában 100 másikat elolvasok, így átválogatva a lényeges és lényegtelen dolgokat, lényegében saját szavaimmal idézem a használható ismereteket, fenntartva, hogy vitára adhat okot néhány írásom, amiben
  tévedek, vállalva ezt a rizikót névvel, néha telefon számmal! (0630-711-8164)
  A baj csupán az, hogy a válaszolók se abból a rétegből kerülnek ki, akik értenek is
  valamit a témából!!!! De ez, talán mindennel így van!! Mi akik kicsik vagyunk, abban
  a hitben élünk, aki már elért egy szintet (doktorit!) az szuper okos, aztán kiderül, ez a doktori, nem az a doktori, így aztán megszoktam, hogy néha lehülyéznek, vagy marhának neveznek és amikor az égésnél a szarvasmarha gyomrainak a
  működéséről írtam választ, a lassú égéssel kapcsolatban, eltűnt az illető, az oldallal együtt!!!!!
  Hogy a kormány bármit is szabályozzon, különösen a fűtés terén, annak a vége
  a BÜNTETÉS, mert valljuk be, a kazánokban elégetett tüzelő, nem fűtés, hanem
  energia pocsékolás és környezetszennyezés!!! (különösen fával!!)
  A CO miatt, mérgezés, robbanás, több a halott, hogy a KÁRT ne is említsem!
  Egy statisztika szerint 5600 ház égett le, viszont a következő évben CSAK 5000!
  Azóta ilyen statisztikát nem láttam, de a CO mérgezettek száma is elfogyott, csak sejtem nem azért mert nincs!!!
  A koronavírus valami hasonló mutatvány lesz, és most jön az mennyire nem vagyok szakember, ugyanis a vírusnak valamilyen táptalajra van szüksége, ez lehet legyengült szervezet, rákkal és tüdő problémákkal küszködők és itt kapcsolnám össze a légszennyezettséggel a sok halottat, mert a világon mindenhol a CO egyeli a népet, Trump több millió dolláros pályázatot írt ki, a CO
  megsemmisítésére és a CO2 csökkentésére! Két egyetem jelentkezett, ez még sok évi kutatást igényel és sok pénzt!!!! (világos!) Csak az a baj, itt nem tudásról, nem doktori címről van szó, hanem egy buta vírusról aki nem válogat!!!!
  Majd elmúlik, sokunkat elvisz és marad a CO, ami azért picit kíméletesebb, bár ha valaki azt hiszi hogy ezt meglehet úszni, valószínű téved, mert a szennyezett levegő, nem jobb a vírusnál!!!!!!!

  reply
 7. Bereczk János szeptember 1, 2020

  Szegény kéményre fognak mindent, pedig annak igazán nem sok baja lehet, legfeljebb, ha már düledező félben van célszerű helyrepofozni!!!!! Van-e a kéménynek huzata, ha egy üstház méteres csöve, kellő huzatot biztosít az égéshez, akkor nem mondhatjuk, hogy egy 6-7 méteres kéménynek nincs huzata, viszont az lehet, hogy olyan nagy a huzat, ami már a rossz égést hozza létre, viszont ha rossz az égés, akkor ne bántsuk a kéményt, nem azért van, hogy kivigye a rossz égés minden termékét, erre egyik kémény sem alkalmas legfeljebb rövid ideig és
  jöhet a legkellemesebb munka a kazán, kályhacső és kémény koromtalanítása!!!!!
  Erre már sok mindent kitaláltak, a leghatékonyabb a kémény kiégetése, bár ez
  CSAK,
  akkor oldja meg az alapproblémát, ha a ház is leég és új kéményre is szükség lesz!!!!!!
  A fő probléma, mennyi levegő szükséges egy tiszta égéshez, nem annyi, mint ahogy írják, mert az sok!!!!!!! Aztán, ha sok és füstöl a kémény, a szakemberek szerint még több, ha aztán ez sem elég, jöhetnek a ventilátorok, az egyik elégeti az energia kis részét, a másik kinyomja a hőcserélőből a kormot, a harmadik a kémény tetejét szívja, egyszerű indokkal, hogy a még el nem égett energia CO,
  ne maradjon a kéményben!!!!!!!!!
  Persze, ha valaki nem ért a FŰTÉSHEZ, annak még több szabályozóra van szüksége, ami mindezeknek ellentmond, ilyen a csappantyú, vagy a kéménybe vezetett fals levegő, amik csökkentik a huzatot, viszont az égés szempontjából
  KÁROSAK!!!!!!!
  Ha a TÜZET akarjuk szabályozni, azt a tűz előtt kell megtenni, ehhez hihetetlenül
  kevés levegőre van szükség, természetesen ezzel a FŰTÉS minőségét változtatjuk meg, aminél nem keletkezik korom és füst, de néhány más előnye is van, nem MÉRGEZ, nem ROBBAN, nem okoz KÉMÉNYTÜZET, nem kell TAKARÍTANI SEM A
  KAZÁNT sem a KÉMÉNYT, a HŐ a kazánban marad, gazdaságos és nem szennyezi a környezetet, nem égeti szét a kéményt, sem a kazánt, amit sokan
  1-4 évente cserélnek, mert minél vastagabb lemezből készül, annál hamarabb kilyukad, vagy robbanásnál, hatékonyan növeli a robbanás erejét, ami miatt, vagy a szomszéd ház tetején landol, vagy 300 méterrel arrébb, a VOLT háztól!!!!!!
  PERSZE A FŰTÉS VESZÉLYES ÜZEM!!!!!!! Sokan vitatkoznak a írásaimmal, megjegyzem, teljesen érthető, én is ebből a katyvaszból válogatok, mi a jó, ha találok ilyet azt leírom, akár macskakörömbe is tehetném, de saját szavaimmal
  akár érthetőbb lehet!!!!! Sok cikkhez nem lehet hozzászólni, pedig éppen a rossznak a reklámja!!!!!!! Nekik valamiből élni kell, én meg csak szórakozásból írok, hátha valakinek segít!!!
  A CO, egy igen érdekes dolog, mérgez, robban, de hogy kiváló fűtőanyag arról nem esik szó! Megelőzésére is vannak zseniális megoldások, jó és rossz riasztók, de a legfontosabb, hogyan állíthatjuk elő és hogyan semmisíthetjük meg, ráadásul úgy, hogy még hasznosítjuk is!!!!!
  Ha OXIGÉN HIÁNYOS térben égetjük a tüzelőt CO keletkezik, nem kell műszer, nem kell szagolgatni, hanem rögtön elégetni!!! Sokan ezt már rutinból teszik, összegyűrnek egy újságpapírt, meggyújtják és bedobják a kazánba, ami azonnal
  FELROBBAN!!!!!! Katalizátorra van szükség, amit a kazán automatikusan előállít, akár a CO-t, ez a HIDROGÉN, amit az izzó szén vízbontással ér el, ezért locsoljuk
  meg a szenet vízzel!!!!! A CO-H, szekunder levegővel keveredve, stabil GÁZLÁNGOT ad, kicsit, szép kéket!!!! EBBŐL lesz a CO2, ami már nem ég,
  viszont a NITROGÉN a meleg CO2-vel ütközik, ez magasabb hőt gerjeszt, ami
  FŰT, most visszaértünk a kéményhez, a CO2 és a nitrogén HIDEGEN TÁVOZIK!!!!
  Minek a hatására, a HUZATÉRA, amit leszűkítettem, vagy a kazánban lévő égés
  hatására?? Ha összehasonlítjuk egy sugárhajtóművel, ott sincs kémény, a felmelegített, tökéletes égés következtében, a kilépő gáz nyomása nagyobb, ugyanez a kazán kicsiben, tehát a hideg égéstermék így távozik!!!!! Fűteni persze nem kell ennyi energia, nem kell, hogy fütyüljön a kémény!!!!!
  A füstölő kémény, ENERGIA VESZTESÉG, kár érte!!! EZT mondja el a szomszédjának, jobb és olcsóbb lesz a fűtése!!!!

  reply
 8. Bereczk János november 5, 2020

  Igen, a vitához több személy kellene, így marad a ‘cenzúra’, aki már annyi rossz cikket olvasott, hogy a háta közepén jön ki, nem tehet mást, mint törli a cikket, bár ez teljesen felesleges, ha amúgy sem olvassa el senki! Magammal vitatkozva itt-ott
  toldozgatok hozzá egy-két , az életből ellesett dolgot, hátha ez segít vagy javít, ha mégis elolvasná valaki és sikerülne megértetnem, mi is a különbség a tüzelés és a fűtés között, de ha valaki erre azt mondja semmi, mind a kettőt a fűtőanyag elégetésével érjük el, egyszerűbb, ha berakjuk a SZÁRAZ tüzelőt és meggyújtjuk,
  beállítjuk hozzá a huzatot, ami lehet sok, vagy kevés, pont annyit amennyi az optimális úgysem sikerül, másnak sem!!! Nekem az volt a szerencsém, két szomszédom küzdött a sok füsttel, mindkettővel jó volt a viszonyom, így még
  azon sem törhettem a fejem, hogyan jelentsem fel Őket, saját maguknak, hisz tisztában volt mind a kettő, hogy amit csinálnak az rossz, és ha már minden nap dolgozni mennek, sokkal egyszerűbb, ha feljelentik saját magukat!!!!!
  Én persze átmentem hozzájuk, vesztemre, mert abban a kazánban, azzal a szénnel én sem értem el sokat, a berakott szén teteje elérte az első lángterelőt,
  így azonnal elkezdődött a füstölés a legdrágább német szénnel, de bármi mással
  sem lehetett sokat elérni, így inkább megmutattam, amikor kérdezték, hogy mi sosem fűtünk? – most gyújtottam be, nézzék meg!!!!!
  Mivel az élet nem mindég egyszerű, hétszer cseréltünk házat a bankok jóvoltából, mert ha éppen felújítottuk a házat, valakinek szüksége volt rá!!!!!
  Most hogy már a gyerekek is megoldották a helyzetüket, Angliában és Floridában, mi egy kölcsön panelban vegetálunk!!!! Az ablakból látom egy
  éppen felújítás alatt álló ház kéményét, füstöl egy nap többször is szép fehér füsttel, talán éppen a koronavírust etetik egy kandalló, minden szennyével!!!!!
  Már beszéltem egyel itt is, aki szénnel fűt de nem gázosítva, majd kipróbálja, mert sokszor kell rárakni, így sok szene fogy!!!! Még 30 évig biztosan lesz szén érdemes átállni!!!!!!!!

  reply
 9. Bereczkl jános december 19, 2020

  Jól el vagyok a kémények problémáival, az idei év aztán más lesz, már nem az a gond, hogy a kémények füstölnek vagy sem, mert már akkora a füst városban és falun, hogy ezt nem lehet látni a füsttől, tehát a kémények jól dolgoznak, bár semmi szükség sem lenne rájuk!!!!!
  Egyszer, talán már másnak is eszébe juthat, ha nem tüzel, hanem FŰT, elégetve a kazánokban lévő energiát, akkor nem kell a világ legdrágább kéményét megvenni,
  mert a kéményben lévő lyukat, helyettesíthetjük egy eresz lefolyócsatornájával is, hisz a FŰTÉS során, a levegő néhány alkotóeleme hidegen távozik, amit felesleges
  szuper kéményen át eltávolítani!!!!!
  Persze vannak hagyományok, fűteni kell a kéményeket, mert akkor jobb a huzat!!
  Így aztán a meleg felét elviszi a kémény, kiszívja a tüzet a kazánból, a sok felesleges anyagból a kormot, meg a kátrányt, lerakja a kéménybe, amivel sokszor meggyűlik a bajunk, vagy a kéményseprőre kell várni, vagy ki kell kormolni, kazánt, csövet, kéményt, hogy a szabadidőnk se teljen semmittevéssel!!!!!
  Az asszony is örülni fog, milyen ügyes az uram, megcsinálta, majd amikor észreveszi, hogy a bútorok felülete kissé matt lett, jön a dicséret kibővítése, amibe néhány „szakszót” is belecsempész, amiből az derül ki még a munka nincs elvégezve!!!!!
  Tehát házilag is előállítunk néhány szennyezést, ezzel nem érdemes a hatóságot
  zaklatni!!!!
  Ha jót akarunk magunknak, a legtisztább éghető anyag a szén, aminek tisztán égetése a legegyszerűbb, csak olyan kazán kell hozzá, ami egyszerűbb, mint
  a mai bolti kazánok!!! Megéri, mert jól szabályozható és állandó hőmérsékletet biztosít, felügyelet nélkül, 24-48 órán át!!!!

  reply
  • Szőke Rozália december 20, 2020

   Kedves János!
   A falusi porták nagy részében azzal fűtenek, ami a közelben kapható (található). Főként fával, mert jóminőségi szén, ha kapható egyáltalán, akkor szinte megfizethetetlen. A vezetékes gáz már nem elérhetetlen, de – azt hiszem ebben egyetértünk – a legjobb az lenne, ha mindenki számára elérhető lenne a környezetünket nem szennyező, a természet kincseit visszafordíthatóan kiaknázó megoldás.
   De addig sem kell eltűrnünk, hogy a szomszéd a kályhájában, kazánjában szabaduljon meg a felesleges szeméttől.
   Üdvözlettel.
   Szőke Rozália

   reply
 10. Bereczk jános február 9, 2021

  Kedves Rozália! Amiben eltérés van köztünk, nem a jó minőségű drága szén kell a kazánba, hanem a lignit brikett, ami hosszan izzik, miközben gázt fejleszt, a
  primer huzat által szabályozottan!!!! A szekunder huzattal égetjük el, TISZTA égéssel, KÉK lánggal, (mint a gáztűzhely lángja, csak nagy felületen!!!!)
  Nem ez a tűz fűt, hanem a CO2 és a NITROGÉN ütközése fűt, ami több energiát ad, mint pusztán a szén elégetése!!!!!
  Kazán és radiátor kell hozzá, ma millió radiátort visznek a méhbe, vagy a vaterán adnak el, tudom ma már ez sem olcsó, de még mindég jobban jár, mint a sok ingyenes fűtéssel!!!!!! 06-30-711-8164 ha érdekes beszéljük meg, vagy
  skype:Papus 482

  reply
 11. Bereczk jános február 9, 2021

  Kedves Rozália! Jól megdolgoztatott, mert vissza szoktam térni az írásaimhoz, ne
  hogy valakinek ne adjak valamilyen választ és szélhámosnak nézzenek, és a szokáshoz híven, általában le is marháznak, így kénytelen voltam írni egy oldalt a szarvasmarhában lezajló égési folyamatról, de nem tudtam meggyőzni az ellenfelet arról, hogy a marhában lassú égés van és nem izzás!!!!!!
  Én a 70-es években, egy hetedikes tankönyvben találtam meg a megoldást ez a
  TISZTA ÉGÉS, aminél az éghető anyag az oxigén aránya megfelelő, de ha ezt valaki a szén elégetésével akarná megoldani, csalódni fog!!!!! Miért? Mert a szén felületén felszabaduló gázok nem egyenletesek és a a szén és a levegő KEVEREDÉSE és ez a kulcs szó, még a hőerőművekben sem lehetséges, vagy sok, vagy kevés a levegő, mindegyik ROSSZ!!!
  A gázok keveredése jobb, pici állításokra is érzékeny, égésük egyenletes!!!!!
  A fa nem szabályozható égése, aztán a gázok égése bonyolultabb, így eltalálni
  elég nehéz, inkább gyorsan elégetik, természetesen veszteséggel, de megújuló
  és nem kell vele takarékoskodni!!!!! (Nem is lehet!!!!) SZÁLLÓ pora viszont az egészségre rendkívül ártalmas, állítólag a koronavírus nagyon kedveli, mégsem jut senkinek az eszébe, hogy ne reklámozzuk!!!!!!
  A hivatalok, a paragrafusok és a büntetések nem oldanak meg semmit, ami a
  szomorúbb, azok a szakemberek sem, akiknek ez feladata lenne!!!!!!

  reply

Vélemény?