Végre pályázat családi ház felújítására is!

Végre pályázat családi ház felújítására is!

– Hőszigetelés, nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés az Otthon Melege Program támogatott céljai között

Pályázat családi ház felújítására

Július 1-től pályázat családi ház felújítására is!

A Construma ideje alatt jelentették be, hogy július 1-jétől vissza nem térítendő állami támogatás nyerhető el családi házak energetikai korszerűsítésére is. Mivel az utóbbi idők nagy port felvert kormányzati intézkedési szinte kizárólag az új építéseket támogatták, így hosszú idő után eljött az idő, hogy a meglevő családi házuk felújítását tervezgetők is lecsapjanak a lehetőségre.
Akinek ilyen tervei vannak, jobb ha azonnal nekikezd az előkészítésnek, mert a rendelkezésre álló forrásokat sajnos nem szabták túl nagyra (és akkor enyhe kifejezést használtam).
A mai blogban az Otthon Melege Program keretében kiírt pályázat családi házak felújítására vonatkozó legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttem össze!

 

Ki pályázhat és mire lehet pályázni?

A pályázatot a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer költségvetési keretéből írta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kimondottan családi házak energetikai korszerűsítésére – az Otthon Melege Program keretében.

A pályázhatóság legfontosabb kritériumai:
– A családi háznak 1996 előtt kellett épülnie (1995. december 31. előtti építési engedély).
– Vályogból vagy falazott szerkezetből kellett készülnie (a pályázati kiírás így definiálja a „hagyományos technológiát”, amibe elvileg a könnyűszerkezetes házak nem férnek bele – kérdés, hogy ezeket szándékosan hagyta-e ki a jogalkotó).
– A fűtött tér maximálisan 135 m2 alapterületű lehet (például a garázs, vagy a fűtetlen pince ebbe nem számít bele).
– Ha több tulajdonos is van, akkor egyvalaki pályázhat, és kell a többi tulajdonostárs hozzájárulása is.
– A pályázónak nem lehet adótartozása.

Pályázni lehet
– homlokzati hőszigetelésre, tetőszigetelésre (ha beépített a tetőtér), födémszigetelésre – általánosan fogalmazva a fűtetlen és fűtött tereket elválasztó szerkezeti elemek hőszigetelésére.
Fontos! A szigetelés mértékének kiszámításánál már a 2018-tól érvényes energetikai elvárásokat kell betartani! (Az ún. „költségoptimalizált követelményszintet” – hogy ez mit is jelent, arról korábban részletesen írtunk – ide kattintva olvasható!)
Külső nyílászárók cseréjére;
Jó hír, hogy ezzel összefüggésben az árnyékolástechnikára és például a nyílászárókba épített szellőztetésre is lehet pályázni!
Fontos! Az ajtók és ablakok kiválasztásánál itt is az imént említett „költségoptimalizált követelményszintet” kell szem előtt tartani!
A gépészeti rendszer korszerűsítésére;
Ide tartozik a kazáncsere, a melegvíz-előállító berendezés cseréje, a hőleadó eszközök (például radiátorok) cseréje, a csővezetékek korszerűsítése és az energiahatékonyságot javító szabályozó berendezések beszerelése.
Fontos! Bár még az év közepéig tart az üzembe helyezésre vonatkozó türelmi idő, de a pályázatnál már csak a tavaly óta érvényes előírásoknak megfelelő, magasabb hatásfokkal rendelkező kazánok építhetők be – gyakorlatilag csak kondenzációs kazánok.
Jó hír, hogy például az átalakításhoz kapcsolódó kémény-korszerűsítés is szerepel a támogatható célok között.
Megújuló energiaforrások beépítésére;
Mint majd mindjárt látható, ez egy igencsak súlyponti elem a pályázati kiírásban.
Napkollektorok, napelemek, brikettes-, pelletes-, vagy faaprítékos kazánrendszerek kiépítése tartozik ebbe a körbe.  

 

Mennyi pénz nyerhető el családi házak felújítására?

A vissza nem térítendő támogatás nagysága egészen pontosan attól függ, hogy a felújítással mennyi szén-dioxid kibocsátástól óvjuk meg a Földet. (Ma már lassan mindenki egyetért abban, hogy az ehhez hasonló üvegházhatású gázok jelentős szerepet játszanak a globális felmelegedésben.)
Kicsit aprópénzre váltva az elméletet, azt lehet mondani, hogy a támogatás mértéke maximum 1,25 és 2,5 millió forint között mozoghat – de ezt nem árt kicsit pontosítani.

A „megcélzott” felújítási munkára vállalkozói szerződést kell kötni, melynek tételes anyag+munkadíj kimutatást kell tartalmaznia. Az összköltség 40-55%-ra lehet pályázni vissza nem térítendő támogatás formájában (nem biztos, hogy a teljes összeget meg fogjuk kapni!) – a maradék részt önerőből kell biztosítani.
A támogatás maximális mértéke ily módon egyrészt az összköltség százalékában, másrészt konkrét összegben van meghatározva – és attól függ, hogy mennyire komplex energetikai házfelújítást végzünk!
55% támogatási nagyságrendre (maximum 2,5 millió forint összegben) például akkor pályázhatunk, ha a hőszigetelésen kívül még legalább egy felújítást elvégzünk (az előbb felsorolt csokorból szemezgetve), valamint még egy megújuló energiás beruházást is megvalósítunk. (Ez azért elég komoly elvárás.)
Ha a „kínálatból” csak egyetlen fejlesztésfajtát valósítunk meg, akkor legfeljebb 40% támogatással számolhatunk 1 250 000 Ft támogatás mellett. (A két szélsőérték között még van két lépcső, ezekben viszont mind ott van a megújuló energiák „kényszere”.)

A pályázat meghirdetése kapcsán komoly csalódás, hogy a pályázat teljes keretösszege alig haladja meg az utóbbi évek pár nap alatt elkapkodott pályázataiét. Konkrétan 5 milliárd forintra lehet pályázni (bár vannak lebegtetett ígéretek arra, hogy ha a forrás kimerül, akkor ez akár 15 milliárd forintra is kiegészíthető), a korábbi években megismerthez hasonló régiós bontásban. Ez azt jelenti, hogy az 5 milliárd forintot – a lakásállomány arányában – felosztották a régiók között, és minden régió a maga keretösszegével gazdálkodik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy például Budapest és Pest megye kb. 950 millió forintot oszthat szét, ami 2 millió forintos támogatási összeggel kalkulálva 425 családi ház felújítását könnyíthetné meg…)

 

És amit még mindenképpen tudni érdemes!

Kezdem egy nagyon nyilvánvaló dologgal, amiről azonban rendszeresen megfeledkeznek a támogatásra vágyakozók: ez a pályázat is (mint a legtöbb hasonló) utófinanszírozású!
Ez azt jelenti, hogy az önrészen felül tulajdonképpen a támogatási összeggel is rendelkezni kell (hiszen az anyagot és munkákat ki kell fizetni) – csak ez utóbbit a teljes elszámolást követően megkaphatjuk az államtól. (Feltéve, hogy mindenben eleget tettünk a vállalásunknak és az elszámolási dokumentumok is rendben vannak!) Ez vagy szó szerinti önerőt vagy hitelfelvételt jelent.

Az is gyakori probléma, hogy a hasonló pályázatok csak meg nem kezdett beruházásokra vonatkoznak.
A pályázat benyújtásáig tehát semmiképpen nem szabad megkezdeni az építkezést, de még célszerű addig is kivárni, amíg hivatalosan is be nem fogadják a pályázatunkat. (Ez jelen esetben egy Támogatói Okirat kézhez vételével valósul meg. Ha a benyújtást követően nagy bátran belevágunk a házfelújításba, aztán később kapunk egy hiánypótlási felszólítást – máris buktuk a meg nem kezdett építkezésre vonatkozó elvárást.)

A Támogató Okirat kézhezvételétől számítva 1 éven belül be kell fejezni a munkákat.

Sokaknak az is „macerás” lehet, hogy a pályázat benyújtására csak elektronikus úton van lehetőség, ehhez pedig ügyfélkapus hozzáférés kell. (Meg is lehet bízni valakit a teljes folyamat lebonyolításával, de akkor neki hivatalos megbízást kell adni.)

Azt talán mondani sem kell, hogy mindenről kell számla – anyagról és munkadíjról egyaránt. (A munkadíj maximum az anyagdíj 60%-a lehet.) Az „én csinálom a saját kezemmel” megközelítés most nem működik.

Mind az építkezés előtti állapotról, mind a tervezett, felújítás utáni állapotról hivatalos energiatanúsítást kell végeztetni. (Ezzel lehet igazolni, hogy energetikai szempontból tényleg van értelme annak, amit csinálunk…) Szerencsére ezek költsége is elszámolható, maximum 6%, illetve maximum 100 000 Ft értékben.

Ennek kapcsán FONTOS! FONTOS! FONTOS!
Nem véletlenül írtam ide háromszor és nagybetűvel a FONTOS szót. Az „igazi” energiatanúsítvány fontos része kellene legyen egy olyan mini-tanulmány, amelyik a kiinduló állapot elemzésével feltárja, hogy miként lehetne a legköltséghatékonyabban csökkenteni az adott ház energiafogyasztását – egyszerre figyelve a szerkezeti-, a gépészeti-, és a villamos szempontokra! Meggyőződésem, hogy ilyen felmérés nélkül belevágni egy felújításba (vagy felújítás-sorozatba!) hatalmas kockázat – pályázat ide vagy oda.
Az önrész „összeszedésén” túl talán éppen egy ilyen tanulmány elkészíttetésére kell felhasználni a pályázat indulásáig hátralevő pár hónapot!
Erről a témáról is írtunk már – érdemes ide kattintva elolvasni!

Végül egy érdekesség.
A házfelújítás „megtérülését” még 3 éven keresztül kötelezően dokumentálni kell a különböző energiahordozók fogyasztási adatainak megküldésével! (Az összehasonlítás érdekében a beadott pályázatokhoz korábbi közműszámlákat kell mellékelni.)

 

Természetesen csak szemezgetni tudtunk a pályázat részleteiből.
Akit részletesebben is érdekel a téma, a részletes pályázati útmutatót ide kattintva tudja elérni!

 

Kategóriák: Egyéb, Energiatakarékosság, Felújítás, Gépészet, Megújuló energia, Nyílászárók, Pénzügyek, Szigetelés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?