Újra itt az 5%-os lakásáfa – jó ez nekünk vagy rossz?

Újra itt az 5%-os lakásáfa – jó ez nekünk vagy rossz?

Újra itt az 5%-os lakásáfa – jó ez nekünk vagy rossz?

– vajon milyen hatása lehet a családi házas építkezőkre?

Újra itt az 5%-os lakásáfa!Szerintem nincs olyan építkező Magyarországon, aki ne hallott volna Orbán Viktor minapi váratlan bejelentéséről: 2022 végéig visszatér az 5%-os lakásáfa!
A bejelentés (aminek pontos intézkedési terve még nem ismert – márpedig az ördög mindig a részletekben rejlik!) lakáspiacra gyakorolt hatásáról egyből megindult a cikkezés, nézzük, milyen hatást gyakorolhat az intézkedés a CSALÁDI HÁZAS PIACRA!
Szubjektív meglátások és gondolatok következnek.

Update 1.: Nem év végéig, hanem év végétől…

A mai (10.09.)  Kormányinfón gyökeresen más infó hangzott el, mint korábban.
Nem ez év végig megkezdett építkezésekre vonatkozna a hatály, hanem éppen hogy a 2021. január 1. után indulókra.
És nem 2022. végéig kell befejezni, hanem egészen addig ráérne elkezdeni.
Szerintem lesz még frissítés…
Egy cikk erről is ide kattintva!

Update 2.: CSOK mellé még az 5% Áfa is visszaigényelhető!

Újabb csöpögtetett infó, hogy a gyerekes családok (akik CSOK-ot igényelnek) még az 5%  ÁFÁ-t is visszaigényelhetik!
Egy cikk erről ide kattintva!
Várjuk a végleges rendeletet, addig szerintem felesleges találgatni!

Update 3. A felújítók akár még ennél is jobban járhatnak!

És időközben érkezett még egy bejelentés. A január 1. után felújításba kezdőknél az állam átvállalja a költségek 50%-át! 
Feltétel legalább 1 gyerek, értékhatár 6 millió forint! (Legalábbis ezzel lenne kihasználható a max. 3 millió forint támogatás.)
Szent ég, hol lesz mindehhez szakember?
Egy cikk erről is ide kattintva!
Itt is várjuk a részleteket!

Update 4. Illetékmentesek lehetnek a CSOK-os vásárlások

Akár újra, akár használtra.
Itt is érdemes megvárni a részleteket.
Egy cikk erről ide kattintva!

 

 

Generálkivitelezés és idei határidő

1. A bejelentés nem tér ki arra, hogy – hasonlóan a korábbiakhoz – vonatkozik-e a kedvezmény a fővállalkozásban épülő családi házakra is. Nagy valószínűséggel igen.
Akik ilyen formában építenék a házukat, jól járhatnak.

2. Elhangzott, hogy a könnyítés a december 31-ig megkezdett építkezésekre vonatkozik. Családi házaknál érdekes kérdés, hogy ez mihez kapcsolt. (Itt nincs építési engedély.)
Ha mondjuk az egyszerű bejelentéshez, akkor azért elég nagy kapkodás lenne a tervezők felé a következő pár hónapban – összecsapott tervekkel, abszolút kapacitáshiánnyal. (Szerencsére egyszerű bejelentésnél ezen lehet később változtatni.)

3. Izgalmas kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik már elkezdtek idén építkezni. Lesz-e lehetőség nekik realizálni az áfa-különbséget, és ha igen, akkor hogyan.
Ha igen, akkor ők l(a fővállalkozós építtetők) lehetnek a legnagyobb nyertesek, mert nekik ez talált pénz lehet.

 

Szakemberhiány a köbön

4. Teljesen felborul az a korábbi jóslatom , miszerint a most házépítést tervezők jobb, könnyebb helyzetbe kerülnek, mint az utóbbi pár évben építkező társaik. (Nem véletlenül mondtam az év eleji „találgatásomban„, hogy idehaza (az extra árérzékenység miatt) minden egyes kormányzati intézkedés alapjaiban forgathatja fel a korábbi elképzeléseket. Ez egyébként nagyon nem jó…)
2022 végéig nincs sok idő, nagyon sok beruházó vághat bele megint egy rövid idő alatt végbe vivendő építkezésbe (nem véletlen, hogy vannak akik a következő évekre 25-30ezer lakással számolnak).
Az elmúlt években már a 20ezres lakásszám is szakemberhiányt okozott – ez most fokozottan jelentkezhet. Mindez kérdésessé teszi, hogy jelenthet-e árcsökkenést a bejelentés.
A családi házas építkezők kiszolgáltatottsága tehát jó eséllyel megmarad…

5. A korábbi kedvezményes áfa-kulcs kivezetésének egyik indoka volt, hogy mivel az a fejlesztők-beruházók-fővállalkozók „kapták”, ezért ez igazából az ő nyereségük volt. (Elvégre az árak nemhogy csökkentek, hanem éppen drasztikusan nőttek…) Sok szervezet javasolta, hogy nem a káddal kellene kiönteni a gyereket, hanem a vásárlóknak, a végfelhasználóknak kellene adni a kedvezményt. Ennek most sincs nyoma.

 

Akik rosszul járhatnak

6. Családi házas fronton két vesztese lehet az intézkedésnek. (Eltekintve attól, hogy a imént említettek szerint jól járó fővállalkozós építkezők számára is elég stresszes lesz fővállalkozót találni és azokat számon kérni…)
Azok, akik nem fővállalkozásban építkeznek, csak a nehézségekkel fognak szembesülni. A szakemberhiány őket is sújtani fogja, nekik pedig még áfa-kedvezményük sem lesz.
Megvan a veszélye annak, hogy esetükben még inkább a lovak közé dobják a gyeplőt: oldjátok meg magatok, ahogy tudjátok!
Erre utalhat az Index cikkének végén szereplő sejtelmes jóslat: „lazulni fognak az építési szabályok”.
Hát, ez semmi jóval nem kecsegtet a hazai építési minőséget illetően… (A szakma már a tavaly őszi könnyítéseket (pl. az e-napló vezetésének elhagyhatósága) erős kritikával fogadta, amit visszaigazoltak azóta a piacon tapasztaltak…)
Lehet, hogy el kell kezdenünk „hogyan építsd magad a házad?” tanfolyamokat is tartani?! 🙂

7. Még nagyobb vesztes lehet a felújítási piac – amire pedig talán leginkább ráférne a támogatás. Ide sem áfa-csökkenés, sem szakember nem juthat. És ez nagyon nem jó. Itt marad (adott településekre korlátozva) a „falusi CSOK”.

 

Sok minden változhat még

Fontos, hogy mindezek a gondolatok, találgatások egy „első bejelentés” alapján születtek. Mindenki tapasztalhatta/tapasztalhatja, hogy a végleges rendeletekben idehaza sokszor meglepő újdonságok, változások bukkannak fel az első felröppent hírekhez képest.
A témára tehát visszatérek.
Írjátok meg ti is, hogy mit gondoltok minderről! Vitatkozzatok velem, írjátok meg gondolataitokat, akár azt is, hogy miben látjátok hasonlóan a dolgokat!

Két cikk az első reakciók közül ide és ide kattintva!

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:


És ajánljátok barátaiknak, ismerőseiteknek is, akiknek érdekes lehet!

Kategóriák: Egyéb, Építkezés, Jogi háttér, Költségvetés

Vélemény? (0) ↓

Vélemény?