Építkezés saját kezűleg vagy kalákában (3. rész)

Építkezés saját kezűleg vagy kalákában (3. rész)

Építkezés saját kezűleg vagy kalákában (3. rész)

– avagy hogyan építhetem a saját házamat szakemberként?

Szerző: Kovácsné Csala Zsuzsanna

 

Építkezés saját kezűleg

A kaláka építkezésről és a saját részre történő kivitelezésről írt bejegyzéseinket (ITT, ITT, ITT és ITT – ha lemaradtál róla!) sokan olvastátok (KÖSZÖNJÜK AZ ÉRDEKLŐDÉST! :-)) és jó néhány kérdést is kaptunk ennek kapcsán.
A leggyakoribb kérdés talán az volt, hogy mi van akkor, ha valakinek van szakmai hozzáértése egy adott munka elvégzéséhez – mert tegyük fel, hogy végzett kőműves? Dolgozhat-e felelős irányítóként háza építkezésén?
És mi van, ha nincs vállalkozása, vagy éppen nem a szakmájában dolgozik?
Mini blogsorozatunk utolsó részében ezt a kérdést járjuk körül!

 

Saját célra történő kivitelezés feltételei a kivitelezői dokumentáció tükrében

Valószínűleg átbeszéltük már az építészünkkel, hogy épülhet-e/bővülhet-e a házunk egyszerű bejelentéssel (vagy építési engedélyezési eljárást kell alkalmazni).
Mi most az egyszerű bejelentéssel építhető/bővíthető esetekben vizsgáljuk meg, hogy hogyan építhetjük a saját házunkat a 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 12. § (6) bekezdés figyelembe vételével.

Ha NEM kivitelezési dokumentációhoz kötött a házunk felépülése/bővülése, akkor egyszerű a képlet -> a PTK (2013. évi V. törvény 8:1. §  (2)) által meghatározott hozzátartozói körből bárki, AKÁR SAJÁT MAGUNK IS, dolgozhatunk a házunkon, szakirányú szakképesítés nélkül is, a szakmai szabályok betartása mellett.

Ha kivitelezési dokumentációhoz kötött a házunk felépülése/bővülése (az egyszerű bejelentés biztosan ebbe a kategóriába esik), akkor a fentebb említett hozzátartozóink, illetve SAJÁT MAGUNK is, építhetjük a házunkat, akár szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett, de vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével.

 

Mi van, ha az építtető magánszemély szakember is?

Sokakban felmerült, hogy rendelkeznek egy bizonyos szakmai képesítéssel (például villanyszerelők), és szívesen megcsinálnák saját maguk a villanyszerelési munkákat az épülő/bővülő házukon. Megtehetik-e, és ha igen, milyen feltételekkel?

A válasz IGEN, de érdemes de azért három helyzetet külön is megvizsgálni!

 

Amikor az építtetőnek nincs vállalkozása az adott szakmában

Maradjunk az előző példánál:  az építtető pl. villanyszerelő, de nincs ilyen tevékenységű saját vállalkozása, és nem szeretne is szeretne vállalkozó kivitelező lenni.  Ebben az esetben, kivitelezőjével (akár generálkivitelezővel is) kell megegyeznie írásban, hogy a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével ő fogja elvégezni az épülő/bővülő háza pl. villanyszerelési munkáit (akár több munkafolyamatot is).

A törvény szerint, ebben az esetben, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy van-e szakképesítése az adott munka elvégzésére!  Egyszerű laikus is lehetne, ha talál olyan vállalkozó kivitelezőt, aki vállalja az elvégzett munkáért a felelősséget! (Azt természetesen mindenki beláthatja, hogy a vállalkozó saját felelőssége, hogy egy szakképesítéssel rendelkező vagy egy laikus munkájáért vállal inkább felelősséget, ha egyáltalán belemegy valamely vállalkozó kivitelező egy ilyen szituációba.)  

Ha a felek meg tudnak egyezni, akkor a pl. villanyszerelő-építtető elvégzi a „hatáskörébe” tartozó munkát, melynek minőségéért azonban a vállalkozó kivitelező lesz felelős. Az elkészült munkát az ő felelős műszaki vezetőjének is jóvá kell hagynia, és a munkát ő is fogja dokumentálni az e-naplóban.
A vállalkozó kivitelezőnek érvényes felelősségbiztosítással kell rendelkeznie.
Ilyen esetben hozzátartozó is csatlakozhat a munkavégzéshez, de minden esetben írásbeli megállapodást kell kötni a vállalkozó kivitelezővel ennek tényéről és részleteiről. Ne feledkezzünk meg továbbá hozzátartozókkal kötendő szívességi munkaszerződés megkötéséről sem!

 

Amikor az építtetőnek nincs vállalkozása az adott szakmában és NEM SZÜKSÉGES a vállalkozó kivitelező jóváhagyása, felügyelete sem

Maradjunk még az előző felállásnál:  az építtető villanyszerelő, és nincs saját vállalkozása. Bonyolítsuk a dolgot most annyival, hogy szakember-építtetőnk azt sem akarja, hogy – az előző pont szerint – vállalkozó kivitelező felügyelete alatt kelljen végeznie a munkát. (Pedig akkor minden felelősség a vállalkozóé lenne…) Erre is van lehetőség, ugyanis a vállalkozó kivitelező felügyelete kikerülhető, bár azért a munka felosztásáról megegyezni szükséges, ha generálkivitelezővel építkezünk.

Ebben az esetben az építtetőnek be kell fáradnia az illetékes építésügyi osztályhoz és be kell jelentenie igényét arra vonatkozólag, hogy vállalkozó kivitelező felügyelete nélkül építené a saját házát egy-egy munkafolyamat erejéig. A hatóság a tapasztalatok szerint ilyenkor megvizsgálja az építtető szakmai képzettségéről szóló bizonyítványait, és ennek alapján megítéli, hogy az építtető valóban alkalmas szakmailag az igénylésben felmerült munkafolyamatok elvégzésére. Az eljárásért fizetni kell, tapasztalat szerint 20 000 Ft eljárási díjat. A bírálatról határozatban értesítik az építtetőt.

Ha kérése pozitív elbírálás alá esett, akkor az építtetőt (ameddig a saját építkezése tart) technikailag  „vállalkozó kivitelezőnek” és „felelős műszaki vezetőnek” minősítik egy személyben, és technikai NÜJ számot kaphat. Így a dokumentálást is maga fogja végezni az igényelt munkafolyamatokra vonatkozólag. Területileg eltérő volt a tapasztalat az egyes hatóságok körében, hogy kötelezték-e vagy felmentették-e az adott építtetőt kötelező felelősségbiztosítás megkötése alól. Ebben az esetben hozzátartozó nem biztos, hogy végezhet munkát az adott munkaterületen, erről érdemes kikérni előre az adott építésfelügyeleti szerv írásbeli nyilatkozatát/határozatát.

 

Amikor az építtetőnek van saját szakirányú vállalkozása

Tegyük fel, hogy építtetőként saját, kivitelező vállalkozói minősítéssel rendelkező vállalkozásunk is van. Építhetem a házam vállalkozóként?
A válasz IGEN, de számos dolgot érdemes azért olyankor is mérlegelni, ha építtetőként saját vállalkozásomat bízom meg.
Ez a felállás akár támogatásoktól zárhat el minket (pl. CSOK)!

A vállalkozó kivitelezői felelősségéről nem írnék bővebben, mert feltételezem, akik ezzel foglalkoznak, tisztában vannak a szabályokkal. Fontos azonban tisztázni, hogy ha kivitelező vállalkozóként építem a házam, akkor is megállapodást kell kötni saját magammal (mint építtetővel), illetve a hozzátartozókkal, akik szakképesítés nélkül végeznének bizonyos munkafolyamatokat!

 

Csak felelősséggel!

Habár úgy tűnik, hogy igazából mindenféle saját munka elvégzésére lehetőségünk van a saját házunkon, de azért ez nem veszélytelen, és komoly felelősséget is jelent! Mindenkit bíztatok a munkavédelmi szabályok megismerésére, betartására, és akár munkafázisonként kérjük munkavédelmi specialista segítségét. Nem nagy költség, de talán meg tud óvni minket pár jó tanáccsal, hogyan kerüljük el a sérüléseket, baleseteket és netán az életveszélyes helyzeteket. Az építkezések a leginkább balesetveszélyes területek közé tartoznak, és bizony a közelmúltban is történtek gondatlanságból halálos balesetek saját részre történő munkavégzés közben is!

 

 

Ha hasznosnak találtátok a cikket és továbbra is szeretnétek értékes, építkezéshez kapcsolódó tartalmakról értesülni, iratkozzatok fel hírleveleinkre:

 

 

 

Kategóriák: Építkezés, Jogi háttér

Vélemény? (7) ↓

7 Hozzászólások

 1. Gágyor Mark szeptember 30, 2019

  Szép napot!

  Az utóbb leirt cikkrészlet jogszabályi háttere hol található meg, hol tudok utána nézni?
  ‘Ebben az esetben az építtetőnek be kell fáradnia az illetékes építésügyi osztályhoz és be kell jelentenie igényét arra vonatkozólag, hogy vállalkozó kivitelező felügyelete nélkül építené a saját házát egy-egy munkafolyamat erejéig. A hatóság a tapasztalatok szerint ilyenkor megvizsgálja az építtető szakmai képzettségéről szóló bizonyítványait, és ennek alapján megítéli, hogy az építtető valóban alkalmas szakmailag az igénylésben felmerült munkafolyamatok elvégzésére. Az eljárásért fizetni kell, tapasztalat szerint 20 000 Ft eljárási díjat. A bírálatról határozatban értesítik az építtetőt.’
  Köszönöm szépen!

  reply
  • Kovácsné Csala Zsuzsanna október 7, 2019

   Kedves Márk!

   Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 12. § (6) bekezdés b) pontja értelmében „Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti, szakirányú szakképesítés nélkül, a szakmai szabályok betartása mellett
   b) építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött esetben a vállalkozó kivitelező jóváhagyásával, felügyeletével.”

   Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 39. § (6) bekezdése szerint „Aki vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult, kormányrendeletben meghatározott építőipari kivitelezési tevékenységet csak az ott meghatározott feltételekkel, saját vagy a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozó céljára végezhet.“

   Az Ön által idézett részre is ez vonatkozik, a fent leírtak az egyes építésügyi hatóságok által alkalmazott gyakorlati tapasztalatokon alapulnak, sajnos nem tudok rá törvényi hivatkozást küldeni, az egyes építésügyi szerveknél területileg eltérő lehet a bevett gyakorlat, de minden általuk alkalmazott megoldás/eljárás hivatalosnak minősül.

   További kérdés esetén keressen bátran.

   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 2. Kovacs Ferenc november 6, 2019

  Üdvözlöm!

  A mostani október 23-i könnyítések, ha jól tudom csak az új bejelentésekre vonatkoznak, mint pl. nem kell e-napló, nem kell művezetést stb…

  De mi a helyzet olyan szakmákkal, munkafolyamatokkal mint pl. a festés vagy a burkolás. Azt végezhetem én is? (Mi 2019 elején indítottuk az enaplót). Ebben volt e előrelépés, könnyítés? Azt értem, hogy egy elektromos szakembert kell keresni.

  Amúgy Ismerősőm most épített, szinte minden ő csinált és a házat is befejezte már, amit át is vettek, és a legnagyobb meglepetésre senki nem kérdezte meg, hogy ki csinálta a gépészetet, meg az elektromost dolgokat. Volt neki felelős műszaki vezetője aki mindent rendben talált úgyis, hogy nem volt papíron képesítése az elvégzett feladatokhoz. Lehet annyian építenek, hogy szépen átsiklottak felette, akiknek ellenőrizni kellett volna a végén.

  Köszönöm.

  reply
  • Bodnár György november 6, 2019

   Kedves Ferenc,

   Az új szabályok, csak a 2019. október 24-e után történt új bejelentésekre vonatkoznak. Amit tehát már folyamatban levő építkezés volt ezen a napon, azokra mindenképpen a korábbi előírásokat kell alkalmazni. A szabályok szerint elméletileg minden munkafolyamatot le kell dokumentálni, ha e-naplót vezetünk. Ez az elmélet.

   A gyakorlat azonban nagyon sokszor pontosan úgy festhet, mint az ismerős története. Az építőipar rendkívül túlterhelt, szakemberhiány és társai minden szinten jelentkeznek és akkor még nem beszéltünk a visszaélésekről… Feltételezésem szerint Az építésügyi hatóság azt feltételezi, hogy aki saját magának épít, az nem csinál magának rosszat (szándékosan) és ha még vállalja valamely kompetens személy a felelősséget az elvégzett munkáért, az már nekik elég lehet. Megjegyezném, hogy azt azért figyelni szokták, hogy a felelősséget csak olyan vállalja, aki rendelkezik a megfelelő minősítéssel, tehát felelős műszaki vezető vagy műszaki ellenőr.

   Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor most kezdjük el kijátszani a szabályokat, mert a hatóságnak úgysincs kapacitása… Valószínűsíthetően pont ezért könnyítettek a szabályokon, de azt csak a 2019. október 24-e után történt új bejelentésekre alkalmazhatjuk. Ha Ti szeretnétek festeni, burkolni, annak is megvan a lehetősége a régi szabályok szerint is. Erről írtam a fenti bejegyzést. Ne feledjétek, csak felelősséggel!

   További kérdés esetén, keressetek bátran.
   Szép napot kívánok!

   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply
 3. Molnár Zsolt december 19, 2019

  Nem lehetséges, hogy ezt az építtetői szakmai minősítést nem is a helyi építésfelügyelet csinálja, hanem az építész kamara által végzett FMV (felelős műszaki vezetői) minősítésről van szó? Mert náluk lehet saját építkezés időtartamára szakmai végzettség és gyakorlat igazolása után „eseti” engedélyt kérni. Nekem ez tűnik valószínűbbnek. Én is ezt indítottam el. Akit érint, javaslom utánnanézni http://mek.hu/index.php?menu=teruleti_epitesz_kamarak

  reply
 4. Kelemen Zsolt szeptember 29, 2022

  Üdvözlöm!

  Segítségre lenne szükségem!
  Építettem már több könnyűszerkezetes házat (fa szerkezetű) saját részre. és a családban is.
  Most ismért tervezek egyet építeni, saját részre.
  Viszont nem tudom, hogy a jelenlegi jogi szabályozás ezt lehetővé teszi-e?
  Faipari végzettségem van, 1989-ben végeztem, és azóta szinte végig a szakmában dolgoztam, legtöbbet vállalkozóként.
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Tisztelettel: Kelemen Zsolt

  reply
  • Csala Zsuzsanna október 7, 2022

   Kedves Zsolt!

   Igen, saját részre, bárki építheti magának a házát (szinte bármiből) a megfelelő szabályok betartásával, akkor ha az elkészült ház teljesíti a törvény által előírt követelményeket, amelyet a megfelelő hatóság, műszaki vezető engedélyez, tanúsít. Ajánlom e-könyvünket a témában: Hogyan építhetem a házam saját kezűleg? https://tudastar.epitemahazam.hu/termek/hogyan-epithetem-a-hazam-sajat-kezuleg-e-konyv/

   Üdvözlettel,
   Kovácsné Csala Zsuzsanna

   reply

Vélemény?